Nikolaj Birkelund er lysdesigner hos COWI  og tilknyttet Plan C’s forsøgsprojekt om intelligent skolebelysning som rådgiver i forhold til lysdesignet. Han har fire gode råd om lysdesign til folkeskoler, og dem får du her:
  1. Tænk ikke kun i energibesparelser, når du vælger belysning. Komfort og energibesparelser kan nemlig sagtens gå hånd i hånd.


  2. Skab kontraster – det kan være med til at sænke lydniveauet i klassen. Flere forsøg har vist, at fuldt oplyste lokaler opfordrer til mere støj, mens lokaler med små oaser af lys opfordrer til mere stille snak.


  3. Husk, at lysdesignet skal kunne understøtte læringsformen. Hvis skolen anvender smartboards i stor stil, er det fx vigtigt at generalbelysningen ikke overskygger smartboardprojektionen. Her er dæmpet generalbelysning og individuelle lyskilder et godt løsningsforslag.


  4. Tænk i fleksibilitet. Det er ikke nok at kunne vælge mellem slukket og tændt lys, der skal kunne laves forskellige lyssætninger til forskellige læringssituationer.

Om forsøgsprojektetSystem: 9 kvadratiske LED armaturer på 35 W til almen belysning og 10 LED-downlights, 16 W og 40 W, til særbelysning. To loftindbyggede sensorer styrer belysningen i forhold til dagslysmængde og bevægelse i lokalet.


Energi: Energibesparelse på 640 kWh /år. Svarende til en reduktion i energiforbrug på 75% sammenlignet med traditionelle lysstofrør. Det svarer til ca. 320 kg CO2. På årsbasis vil skolen spare 1.300 kroner på elregningen for det ene klasselokale.


Forsøgsprojektet med LED-belysning på Grøndalvænge Skole er gennemført i Plan C af COWI, DTU, Københavns Kommune, Phillips og Schneider Electric.

For mere information om projektet kontakt venligst:
Per Boesgaard
Projektleder, Plan C
Telefon: 4368 3404
Mobil: 3115 6253
per.boesgaard@gate21.dk