Københavns Kommunes teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal er indtrådt i bestyrelsen for Gate 21, der er en partnerorganisation for kommuner, virksomheder og forskningsinstitutioner. Gate 21 udvikler løsninger på kommunernes klimaudfordringer gennem offentlige private innovationsprojekter.


Københavns Kommunes teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal er nyt bestyrelsesmedlem i Gate 21.

”Vi er som by en del af løsningen på klimaudfordringen. Som teknik- og miljøborgmester har jeg stået i spidsen for udarbejdelsen af den ambitiøse klimaplan, vi har vedtaget for København. København ønsker at bidrage til den grønne omstilling ved at bruge byen som et laboratorium for udvikling, afprøvning og demonstration af grønne teknologier. Her er Gate 21 et værdifuldt partnerskab og samtidig en unik platform for samarbejde på tværs af sektorer og kommunegrænser,” siger Ayfer Baykal.

Københavns Kommune har været partner i Gate 21 siden 2009, og kommunen har deltaget i flere offentlige private innovationsprojekter – blandt andet med fokus på energirenovering, mobilitetsplanlægning og gadebelysning.  De offentlige private partnerskaber har sammen med Københavns mål om at være CO2-neutral by i 2025 været blandt årsagerne til, at EU har udpeget København som European Green Capital i 2014.

Gate 21 som en platform for samarbejde
Gate 21 består af i alt 50 kommuner, virksomheder, selskaber og forskningsinstitutioner. Partnerskabet har eksisteret siden 2009 og driver i dag seks offentlige private innovationsprojekter inden for energirigtig renovering og byggeri, grønne transportløsninger og strategisk energiplanlægning, hvor kommunerne arbejder sammen som aktive medspillere i den omfattende omstilling af det danske samfund. Formand for Gate 21 er Anne Grete Holmsgaard, der har 20 år erfaring med udviklingen af løsninger til et bæredygtigt samfund.

”Det er super, at vi får Ayfer med i bestyrelsen. Hun kommer med en lang række erfaringer med, hvordan man får stillet en storby om fra sort til grøn. De kan stensikkert bruges i omegnskommunerne også. Tilsvarende kommer vi med en masse erfaringer med, hvordan vi får de mest innovative løsninger omsat til praksis. Det har fra dag 1 været Gates 21’s fornemste mission. Vi kan jo ikke rende rundt hver for sig og opfinde de dybe tallerkner,” siger Anne Grete Holmsgaard.

Ayfer Baykal var d.22. november en del af Gate 21-konferencen Transform2012, hvor hun sammen med Borgmester i Albertslund Kommune, Steen Christiansen og Borgmester i Hørsholm Kommune, Morten Slotved deltog i en borgmesterbattle om kommunernes rolle i den grønne omstilling.

Ud over Ayfer Baykal består bestyrelsen i Gate 21 af:

Anne Grete Holmsgaard (formand)
Direktør i Biorefining Alliance

Steen Christiansen (næstformand)
Borgmester, Albertslund Kommune

Thomas Lykke Pedersen
Borgmester, Fredensborg Kommune

Henrik Rasmussen
Borgmester i Vallensbæk Kommune

Lars Gullev
Direktør, Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S (VEKS)

Signe Kongebro
Ass. Partner og Sustainability Manager, Henning Larsen Architects

Lene Lange
Professor, forskningsdirektør og campusleder på Aalborg Universitet

Martin Manthorpe
Direktør for strategi, salg og forretningsudvikling, NCC

Niels Carsten Bluhme (teknisk rådgiver uden stemmeret)
Miljø- og Teknikdirektør, Albertslund Kommune

Om Gate 21

Gate 21 er et partnerskab mellem kommuner, private virksomheder og forskningsinstitutioner. Partnerskabet udvikler ambitiøse løsninger på kommunernes klimamæssige udfordringer. Det skaber bæredygtige samfund og grøn erhvervsudvikling. Gate 21 blev stiftet i 2009 af nogle af Danmarks mest ambitiøse aktører på energiområdet.