Bæredygtig Bundlinje Bornholm har hjulpet mere end 50 små og mellemstore virksomheder med at udvikle grønne forretningsplaner, som kan forbedre deres energi- og ressourceeffektivitet, konkurrenceevne og dermed bundlinje.

Bæredygtig Bundlinje Bornholm har i 2017-2022 arbejdet sammen med mere end 50 virksomheder for at omstille deres forretning i en mere bæredygtig retning.

De små og mellemstore virksomheder — som blandt andet tæller destillerier, kunsthåndværkere, en bærplantage, campingpladser og entreprenører — har dét tilfælles, at de sammen med en rådgiver har identificeret tiltag, som eksempelvis kan spare energi, emballage eller ressourcer, eller gøre deres vognpark grønnere eller madspildet mindre. Arbejdet er mundet ud i en grøn forretningsplan for hver virksomhed.

Forretningsplanerne i Bæredygtig Bundlinje Bornholm viser, at virksomhederne kan spare 3.058 tons CO2, hvis de gennemfører de grønne tiltag.

Gennem projektet har syv virksomheder fået støtte til at investere i nyt udstyr og dermed realisere de kortlagt grønne potentialer. Én af virksomhederne er Borntek Industri A/S. De har blandt andet indkøbt en helt ny maskine, som giver flere gevinster:

”Pladefræseren, som vi har indkøbt, vinder på tre parametre: Vi bruger mindre energi, bruger råvaren bedre, og vi kan genanvende spild og spåner. Det er helt ny teknologi for vores virksomhed, som giver et helt nyt forretningsområde.”

Projektet estimerer at 20 procent af den samlede potentielle CO2-besparelse er — eller er ved at blive — realiseret hos virksomheder, der har fået investeringsstøtte. De har installeret maskiner og udstyr, der gør dem i stand til at spare ressourcer. Desuden forventes det, at yderligere 20 procent er — eller er ved at blive — realiseret. Estimatet baserer sig på partnergruppens viden om og dialog med virksomhederne.

 

Mød de grønne virksomheder

Vi har samlet flere grønne historier fra virksomheder på Bornholm og en film om øens grønne og driftige virksomheder, her: Mød de grønne virksomheder | Gate 21

 

Projektet blev til i samarbejde med: Bornholms Affaldsbehandling (BOFA), Bornholms Energi og Forsyning (BEOF), Bornholms Regionskommune, Business Center Bornholm (BCB), Destination Bornholm (DB), Energitjenesten Bornholm, Center for Regional- og Turismeforskning (CRT), Vækstforum Bornholm, Maker’s Island Bornholm og Gate 21.

KONTAKT

 

Projektleder
Sara Bach

sara.bach@gate21.dk

PARTNERE

Bornholms Affaldsbehandling (BOFA), Bornholms Energi og Forsyning (BEOF), Bornholms Regionskommune, Business Center Bornholm (BCB), Destination Bornholm (DB), Energitjenesten Bornholm, Center for Regional- og Turismeforskning (CRT), Vækstforum Bornholm og Maker’s Island Bornholm.

FINANSIERING

Projektet har et samlet budget på 19,26 millioner kroner.

Bornholms Vækstforum, Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU’s Regionalfond finansierer projektet med 12 millioner kroner.

VARIGHED

November 2017 – December 2022