Film

Hvordan gør vi det nemt at bruge lokale fødevarer?

På Bornholm er mindre end 10 procent af de fødevarer, der bliver spist, lokale. I stedet bliver der importeret i stor stil. Og mange lokalt-producerede fødevarer bliver fragtet væk fra øen.

Det vil en række lokale aktører gøre op med.

I et cirkulært designsprint har restauranten Tre Tjenere, Hammersly Økojord, BOFA, Foreningen ØkoBornholm, Gate 21 og Bornholms Regionskommune sammen udforsket mulighederne for at gøre det nemmere at afsætte og købe lokale fødevarer.

Lær mere om indsatsen, der blev faciliteret af CoCreative, i filmen herunder

 

Bornholm Distillery: ”Vi indtænker bæredygtighed i alt fra flaskens indhold til den emballage, den sælges i.”

Hos det bornholmske destilleri er bæredygtighed blevet en integreret del af virksomheden. Grøn omstilling er nemlig et vigtigt konkurrenceparameter, der styrker virksomhedens brand.

Bornholm Distillery vækster for hvert år og har behov for en større kapacitet for at følge med efterspørgslen og for at kunne udvikle nye produkter, som for eksempel whiskey fremstillet af bornholmsk korn.

Derfor optimerer de deres produktionsprocesser, så de kan producere mere uden at øge energiforbruget.
Det sker blandt andet gennem indkøb af et større og dampopvarmet destillationsapparat med en energibesparende forvarmer.

Som en del af den grønne omstilling arbejder virksomheden desuden med at udvinde alkohol fra lokale frugtplantagers overskudsmaterialer.

Hør mere i videoen her:

 

Brændesgårdshaven: ”Der skal være en balance mellem bæredygtighed og bundlinjen. Ellers er vi her ikke i morgen.”

Hos Brændesgårdshaven vil man gerne den grønne omstilling. Den skal nemlig være med til at fremtidssikre virksomheden. Men det kræver tid og kræfter og det kommer ikke af sig selv.

Forlystelsesparken har fået hjælp til at omsætte nogle deres egne ideer til overkommelige løsninger og fået konkrete forslag til nye grønne indsatser. Brændesgårdshaven har sat ind mange steder og arbejder med alt lige fra at øge biodiversiteten til at reducere deres energiforbrug.

”Vi har allerede plukket nogle af de lavthængende frugter og kommer i fremtiden højere op i træet for at kunne plukke flere. En styrket bundlinje ruster os i konkurrencen fremadrettet og gør at vi kan vækste vores virksomhed og skabe flere arbejdspladser.” fortæller Timmi Nielsen, direktør i Brændesgårdshaven.

Hør mere i videoen her:

 

Bornholms Mosteri: ”Vi kommer langt, hvis vi tager et fælles ansvar for den grønne omstilling”

Med direktør Nicklas Selmer Rathje i spidsen er Bornholms Mosteri i gang med den grønne omstilling. Han ser omstillingen som et fælles ansvar, der kræver at alle led i værdikæden tænker i nye baner og samarbejder på tværs af sektorer.

Bornholms Mosteri vil udskifte produktionsapparatet, så det kan håndtere nye og mere klimavenlige råvarer på en mere energieffektiv måde end tidligere. Desuden vil mosteriet være fri af fossile brændstoffer og i stedet køre på el så vidt det er muligt.

Blandt de mange grønne fokusområder er også upcycling af restprodukter og emballage.

Bornholms Mosteri står nu overfor store investeringer, der skal sætte handling bag ordene: ”Det er helt afgørende for en virksomhed som vores, at vi har mulighed for at søge økonomisk støtte til vores kommende investeringer. Det gør, at vi hurtigere kommer i gang og kan bidrage til den omstilling, vi sammen står overfor.”

Se mere om Bornholms Mosteris udvikling i videoen her, hvor tidligere direktør Morten Kolind fortæller om indsatserne:

 

EU gør Bornholm grønnere

Erhvervsstyrelsen har besøgt glaspuster Pernille Bülow på Bornholm. Pernille Bülow genbruger insulinrør i produktionen. Med støtte fra EU’s Regionalfond har virksomheden udviklet en ny teknik til at genanvende glasset til blandt andet lamper, bordplader og klinker. Denne teknik udleder 45-65 pct. mindre CO2 pr. kilo glas. I perioden 2014-2020 støtter EU’s Regionalfond danske virksomheder med 1,5 mia. kroner. Virksomhederne får blandt andet hjælp til at omstille deres forretning i en grøn og bæredygtig retning – til gavn for både klimaet og den enkelte virksomhed. Bliv klogere på EU’s Regionalfond, og hør mere om, hvilken forskel hjælpen har gjort for Pernille Bülow på Bornholm.

 

Tejn Smedeforretning

Tejn Smedeforretning er en af de virksomheder, der i kraft af projektet har fået mulighed for at styrke sin bæredygtige profil med hjælp fra NIRAS’ eksperter.

 

Byg Grønt styrker sin indsats for bæredygtighed

 

Niras hjælper Ole Almeborg A/S med at blive bæredygtig

BRIGHT GREEN ISLAND

Bæredygtig Bundlinje Bornholm er en central del af Bright Green Islands erhvervsrettede indsats, som vil få øens små og mellemstore virksomheder med på den grønne bølge.

PARTNERE

Bornholms Affaldsbehandling (BOFA), Bornholms Energi og Forsyning (BEOF), Bornholms Regionskommune, Business Center Bornholm (BCB), Destination Bornholm (DB), Energitjenesten Bornholm, Center for Regional- og Turismeforskning (CRT), Vækstforum Bornholm og Maker’s Island Bornholm.

FINANSIERING

Projektet har et samlet budget på 19,26 millioner kroner.

Bornholms Vækstforum, Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU’s Regionalfond finansierer projektet med 12 millioner kroner.

VARIGHED

November 2017 – December 2022

KONTAKT

 

Projektleder
Sara Bach

sara.bach@gate21.dk