Teknologichef i DOLL Kim Brostrøm viser besøgscenterets placering på et kort over Living Lab. Den store skærmvæg består af 12 skærme på hver 46 tommer og kan bruges til produktpræsentationer og videokonferencer i besøgscenteret. Foto: Gate 21

Af Lene Ulsted Carlsen 

”Med besøgscenterets faciliteter har vi nu muligheden for at skabe overblik over Living Lab, når kommuner, regioner og andre købere af udendørsbelysning kommer på besøg. Samtidig kan de virksomheder, der præsenterer deres løsninger i området, bruge centeret til at dokumentere deres produkter i detaljer,” fortæller Kim Brostrøm, teknologichef i DOLL. 

 
Det nye besøgscenter har et område med moderne mødefaciliteter, en 552 tommer fladskærm til præsentationer og videokonferencer samt et oversigtskort over Living Lab. Og besøgscenteret falder i god jord hos de virksomheder, der præsenterer deres produkter i Living Lab:
 
”Typisk er kunder gennemkolde, når vi har vist dem rundt i lysmiljøer i en times tid, da vi selvfølgelig oftest præsenterer vores produkter i den mørke, kolde tid. Derfor er besøgscenteret med til at gøre DOLL’s Living Lab unikt, da vi her har samlet hele pakken på ét sted. Altså visningen af udendørs belysning sammen med skærmpræsentationer,” siger Michael Nissen-Petersen, key account i Street & Outdoor Lighting i Thorn Lighting A/S. 
 
Han forudser, at han i Living Lab kan give kunder en samlet præsentation på cirka to timer på en interaktiv og involverende facon. 
 
Besøgscenter bliver også et kontrolrum
Besøgscenteret skal også bruges som et kontrolrum, når alle gadelamperne er sat op i Living Lab. 
 
”Fra besøgscenteret skal vi kunne styre de enkelte gadelamper. Det vil sige, at vi kan skrue op og ned for belysningsstyrken,” fortæller Kim Brostrøm.
 
Og ifølge Michael Nissen-Petersens erfaring er det vigtigt at kunne vise kunderne, hvilken effekt det har på udendørsbelysning at dæmpe det med eksempelvis 50 procent:
 
”Det er vores erfaring, at kunderne bliver mere trygge ved at dæmpe belysningen, når de ser det virke i praksis. Typisk tror de, at hvis vi dæmper lyset med 50 eller 70 procent, vil det have en voldsom effekt. Men ved selvsyn kan de se, at det faktisk kan være svært at se forskellen i et udendørs miljø. Det giver kunderne ro og lyst til selv at arbejde med styringen. Og energiforbruget.”
 
Projektkonsulent i DOLL Teddy Sibbern Larsen indtegner besøgscenteret på det LED-oplyste kort over Living Lab. Foto: Gate 21
 
Kontrolrum kan styre andet end lys
Fremtidsplanerne for Living Lab og besøgscenteret er store. 
 
”Lyset er blot det første skridt. Vi arbejder i Living Lab med den intelligente by, hvor vi kan måle og styre andre forhold i byrummet. Det kunne eksempelvis være sensorer i skraldespande, der indikerer, hvornår de skal tømmes,” fortæller Kim Brostrøm. 
 
Og nogle af fremtidsplanerne er allerede i støbeskeen. Blandt andet har DOLL Living Lab indgået et samarbejde med den globale netværksvirksomhed Cisco i forhold til at sætte sensorer og videokameraer op, der kan måle på den trafikale adfærd. Dertil kommer et samarbejde med det danske firma Global Connect, som på forsøgsbasis leverer City WiFi til området. 
 
Besøgs- og kontrolcenteret åbnes officielt sammen med DOLL’s Living Lab 4. september 2014. 
 
Læs mere om samarbejdet med Cisco her