Foto: Sofie Hougaard Nielsen

Adamsens Fisk ApS

Handel

Gribskov Kommune

CO2-besparelse for plastik:

3

tons årligt

 

Investeringsbehov:

127.000

kroner

 

CO2-besparelse totalt:

64

tons årligt

Tilbagebetalingstid:

18

måneder

 

 

 

CO2-besparelse for friture og belysning:

61

tons årligt

Adamsens Fisk har i Bæredygtig Bundlinje fået undersøgt miljøvenligere alternativer til det nuværende forbrug af plastikservice. Den plastikservice, virksomheden bruger i dag, er lavet af polystyren. Der indkøbes for cirka 1 million kroner årligt, hvilket dækker indkøb af servietter, tallerkner, kopper, knive, gafler og lignende.

Adamsen Fisk har også fået undersøgt mulighederne for sammen med nabovirksomheden at lade fritureolierester fra madlavning indgå i et cirkulært kredsløb, hvor virksomhederne kan udnytte biodieslen med et centralt lokalt anlæg. Virksomheden, der i dag opvarmes med overskudsvarme fra frituregryder og efter behov el, har cirka 26.000 liter fritureolierester om året. I dag afleveres det til renovationsfirmaet Daka, der omsætter det til biodiesel.

Derudover har Adamsen Fisk fået undersøgt, hvad de kan spare energi og penge ved at overgå til LED-belysning.

 

Virksomhedens grønne potentialer

Adamsens Fisk kan reducere deres klimabelastning betydeligt ved at erstatte deres nuværende plastikservice med mere bæredygtige alternativer. Analysen viser, at det bedste alternativ er at overgå til flergangsservice til udendørsservering, og træbaseret engangsservice til take-away. I forhold til klima og økonomi er flergangsservicen den mest optimale løsning. Det vurderes til at kunne reducere virksomhedens CO2-udledning med 2,8 tons årligt. Ved valget af engangsservice til take-away anbefales det at bruge engangsservice baseret på træ, der også er konkurrencedygtigt i forhold til prisen. Her kan Adamsens Fisk spare cirka 45.000 kroner årligt på indkøb. En udskiftning til træservice vil reducere virksomhedens CO2-udledning med 93 procent ved at gå fra 5,525 ton til 0,408 ton. Samlet set giver det en årlig CO2-reduktion på 3 tons. Her medtages også CO2-gevinsten ved genanvendelse af træet. 

For at genvinde fritureolien optimalt, skal virksomheden etablere et lokalt netværk af virksomheder med friturerester, hvor alle virksomhedernes rester centralt kan tilgå elproduktion, og derved gøre generatorens tilbagebetalingstid kortere. Tilbagebetalingstiden vurderes til at være 18 måneder ved et elforbrug på 100.000 kroner årligt for de to vurderede virksomheder. I denne beregning er antaget en indtægt svarende til halvdelen ved brug af fritureolierester. 

Belysningstjekket viste, at Adamsens Fisk kunne spare cirka 70 procent af deres nuværende elforbrug til belysning. Det svarer til 3,2 tons CO2.

Besparelser

CO2-besparelse totalt: 64 tons årligt

Investeringsbehov: 127.000 kroner

CO2-besparelse for plastik: 3 tons årligt

Tilbagebetalingstid: 18 måneder

CO2-besparelse for friture og belysning: 61 tons årligt

Virksomheden har fået rådgivning inden for følgende områder:

Symbiose, Energi – bygninger, Materialer – plast, Materialer – bioaffald

Fakta om virksomheden

På Gilleleje Havn ligger den familiedrevne Adamsens Fisk, der både rummer fiskehandel, take-away og udendørsservering om sommeren. Virksomheden består også af en sushibar og en smørrebrødsforretning. Adamsen Fisk er især kendt for sine fish ’n’ chips og de solgte 16 tons pommes frites i 2016. Adamsens Fisk består af fast af otte ansatte – i sommerperioden er der 45 ansatte. Den største kundegruppe er turister.

Casen er en del af projektet Bæredygtig Bundlinje