Foto: Gilleleje Havns Bageri

Gilleleje Havns Bageri

Fødevareproduktion

Gribskov Kommune

Årlig energibesparelse:

180.361

kWh

 

Investeringsbehov:

1.937.000

kroner

 

Besparelse:

302.000

kroner

Tilbagebetalingstid:

6,4

år

 

Årlig materialebesparelse:

5,4

tons

 

Gilleleje Havns Bageri er godt på vej i den grønne omstilling. Der er fokus på denne dagsorden og virksomheden får blandt andet el fra 100 procent vindenergi. Dette er dog ikke nok for virksomheden, der er opsat på gennem Bæredygtig Bundlinje at identificere så mange potentialer som muligt.

Dette gælder eksempelvis virksomhedens energiforbrug, den vognpark som danner grundlag for distributionen af bageriets produkter, og så vil Gilleleje Havns Bageri også gerne indgå et samarbejde med en af de nærliggende virksomheder, om at kunne udnytte friturerester fremfor at får dem afhentet.

 

Virksomhedens grønne potentialer

På matriklen er det muligt at optimere energiforbruget ved blandt andet at udskifte belysning til LED. Ved også at energiudnytte friturerester til at producere el, kan der opnås en reduktion i virksomhedens elforbrug på 46 procent.

Gilleleje Havns Bageri sælger som en del af konceptet udover rugbrød også rugbrødschips og kransekage med mere. Med fokus på ressourceforbrug er der store potentialer ved at optimere emballagen på virksomhedens produkter. En udskiftning af poser til rugbrødschips til mindre poser i tyndere film, biobaseret emballage til kransekager og en simplere konstruktion til transportkasser, er det muligt at reducere materialeforbruget med 5,4 tons om året, hvilket ydermere skaber en økonomisk besparelse på over 156.000 kroner årligt.

Omdrejningspunktet hos Gilleleje Havns Bageri har været at optimere den daglige drift på så mange fronter som muligt. Ved også at skifte den eksisterende vognpark ud til gas og hybridbiler er det muligt at opnå samlet reduktion i CO2 svarende til 57,67 tons om året.

Besparelser

Årlig energibesparelse: 180.361 kWh
Det svarer til 44,8 tons CO2 årligt

Investeringsbehov: 1.937.000 kroner

Besparelse: 302.000 kroner årligt

Tilbagebetalingstid: 6,4 år

Årlig materialebesparelse: 5,4 tons

“Vores deltagelse i Bæredygtig Bundlinje har været en modningsrejse henover et år, hvor jeg har fået rapporter der gav mig mulighed for at gå videre med konkrete tiltag på virksomheden.”

Henrik Magelund, Direktør, Gilleleje Havns Bager

Virksomheden har fået rådgivning inden for følgende områder:

Energi – køretøjer, Energi – bygninger, Materialer – andre

Fakta om virksomheden

Bageriet har eksisteret siden 2008 og er kendt for især sine rugbrød og rugbrødschips.  De cirka 20 ansatte leverer i dag friskbagt rugbrød til mere end 130 butikker på Sjælland fra domicilet i Gilleleje.

Ved siden af bageriet drives også Restaurant Gilleleje Havn, hvor det hele startede.

Casen er en del af projektet Bæredygtig Bundlinje