Foto: ONNE Beauty on Unsplash

Johs. Tandrup

Handel

Allerød Kommune

Årlig energibesparelse:

59.246

kWh

 

Investeringsbehov:

168.000

kroner

 

Besparelse:

39.813

kroner

Tilbagebetalingstid:

4,2

år

 

Årlig energibesparelse:

16,8

tons CO2 årligt

 

Tandrup har igennem længere tid arbejdet med grøn omstilling, hvilket blandt andet kommer til udtryk ved deres miljøledelsescertificering. Tandrup har et fortsat ønske om at blive grønnere, og valgte på den baggrund at deltage i Bæredygtig Bundlinje.

Tandrup var interesseret i at undersøge potentialerne for energibesparelser i virksomhedens bygning i Allerød. Derudover ønskede virksomheden at undersøge potentialerne for at udskifte krom med lak til overfladebehandling af deres produkter, samt potentialerne for at etablere en tilbagetagningsordning for deres brusehoveder.

 

Virksomhedens grønne potentialer

I løbet af projektperioden har Tandrup bl.a. fået gennemgået virksomheden af en energirådgiver. Rådgiver har foreslået at udskifte Tandrups nuværende kompressor-køling til en såkaldt frikøler, det vil sige et køletårn.

Rådgiver har også peget på en række attraktive energibesparelsestiltag på virksomhedens klimaskærm, bl.a. opvarmning via varmepumpe i dele af virksomheden, samt natsænkning af virksomhedens kedler og isolering af varmefordelingsrør og hule ydervægge.

Tandrup har i løbet af projektet også fået afdækket mulighederne for nye grønne forretningsmodeller. Her har rådgivere set på de økonomiske og miljømæssige potentialer i 3 grønne idéer virksomheden har været interesseret i at få afprøvet. Idéerne var; om virksomhedens brusehoveder kunne lakeres i stedet for forkromning (for derved at substituere krom), en tilbagetagningsordning for virksomhedens rene ABS plastbrusehoveder som sælges til hospitaler, samt en lakering af ABS plastbrusehoveder solgt til hospitaler for på den måde at forlænge produktets levetid.

Besparelser

Årlig energibesparelse: 59.246 kWh
Det svarer til 16,8 tons CO2 årligt

Investeringsbehov: 168.000 kroner

Besparelse: 39.813 kroner

Tilbagebetalingstid: 4,2 år

“Det har været interessant at være med i Bæredygtig Bundlinje, og selv om ikke alle tiltag viste sig at være rentable, har det være godt at få det afdækket.”

Majbrit Josephsen, QA Manager, Tandrup

Virksomheden har fået rådgivning inden for følgende områder:

Energi – bygninger, Materialer – plast

Fakta om virksomheden

Tandrup er en større vandhane- og bruserproducent der blandt andet specialiserer sig i vandbesparende og bakteriebekæmpende produkter.

Tandrup blev grundlagt i 1946 og har i dag 31 medarbejdere.

Virksomheden eksporterer 95 procent af sine produkter til mere end 30 lande. Firmaet er desuden ISO 9001, 14001 samt 13485-certificeret.

Casen er en del af projektet Bæredygtig Bundlinje