Masterclass om digitalisering af fjernvarmen

Masterclass om digitalisering af fjernvarmen den 5. marts 2020. 

Har du spørgsmål eller kommentarer, så tag fat i projektleder Karolina Huss

 

 

 

 

 

 

Kan fjernvarmen blive selvlærende?
 

Ja, det kan den godt. Ved øget brug af målere og beregningskraft kan fjernvarmen, ligesom mange andre områder, teknologisk udrulle selvlærende processer. Det blev klart til Gate 21’s masterclass om digitalisering i fjernvarmen den 5. marts 2020.

Den digitale udvikling skaber allerede store gevinster. Det hørte vi om i tre cases, hvor øget fleksibilitet i produktionen, bedre viden om rørnettets kvalitet og bedre services til den enkelte forbruger allerede har gjort en forskel. Vi kiggede også frem til 2040 i en fremtidspitch, hvor vi så, at vi via den digitale udvikling er på vej mod et system, hvor vi opdager fejl i rørnettet før de sker, hvor vores hjem opvarmes automatisk efter behov og hvor produktionen er afkoblet spidsbelastningen og tilkoblet elnettet.

Vi kom også rundt om, hvordan fjernvarmen kommer at udvikle sig i fremtiden. Der er stadig et stort behov for at fortsætte og styrke videndelingen mellem mennesker og en tæt dialog mellem virksomheder, borgere, forsyninger og kommuner er vigtig.

Mange tak til de omkring 80 fremmødte og aktive deltagere fra kommuner, forsyninger og virksomheder. Og en ekstra tak til alle oplægsholderne. Du kan finde deres præsentationer længere nede på siden, sammen med en film og andre input fra dagen.

 

FILM FRA DAGEN

DAGENS PROGRAM OG PRÆSENTATIONER

09:00 Morgenkaffe
09:30

Opvarmning – perspektiv på digitalisering
/Henrik Madsen, Professor, DTU & Karolina Huss, Seniorprojektleder, 21 

Præsentation: Karolina Huss, Gate 21

10:00 STATUS OG RAMMER FOR DIGITALISERING
 

Hvorfor skal vi digitalisere fjernvarmen? 
Vi får en indflyvning til, hvordan digitaliseringen kan effektivisere fjernvarmen samt sikre bedre komfort for boligejerne.

Præsentation: Jesper Koch, Grøn Energi, Dansk Fjernvarme

 

Smarte målere og GDPR – rammer for digitalisering af fjernvarmen
Hvilke fordele og udfordringer er der i lovgivningen i dag? Og hvordan håndterer vi dem i den daglige drift? Vi dykker ned i EU’s energieffektiviseringsdirektiv, faktureringsbekendtgørelsen og databeskyttelsesforordningen (GDPR).

Præsentation: Michael Herborn & Anders Skjøtt, Energistyrelsen

10:45 Pause
11:00 HVAD KAN VI LÆRE AF DE FØRSTE ERFARINGER?
 

Case: Digitalisering i de mindre selskaber
Svebølle-Viskinge Fjernvarmeselskab kan sænke fremløbstemperaturen ved at anvende IoT-netværket LoRa til opsamling af værdier hvert femte minut i ventilbrønde. Målet er at forbrugsmålere også kommer dermed.

Præsentation: Svend Muller, Svebølle-Viskinge

 

Case: Digitalisering i kundeledet – bygninger, teknik og politik
I Høje-Taastrup Kommune bruger de hyppigere målinger af bygningernes forbrug og performance til at mindske ressourceforbruget og forbedre indeklimaet.

Præsentation: Marie-Louise Lemgart, Høje Taastrup Kommune

 

Case: Innovativ renoveringsplan giver bedre drift og vedligeholdelse
Hos Norfors har digitaliseringsrejsen resulteret i et pilotprojekt for implementering af datadrevet Asset Management i fjernvarmenettet.

Præsentation: Bjørk Paamand Olsen, Norfors

12:00 Frokost
13:00 FORSKNING, FOKUS OG FREMTID
 

Ny dataanalyse finder fejl på installationer
Teknologisk Institut har i samarbejde med en række fjernvarmeselskaber udviklet en dataanalysemetode baseret på døgnværdier, der kan finde fejl og brud på installationer.

Præsentation: Jakob Fester, Teknologisk Institut 

 

Step-by-step guide til lavere fremløbstemperatur
Ved at behandle data i realtid, får vi en bedre forudsigelse på vejr og forbrug. Det kan vi bruge til at lave en intelligent temperaturoptimering, gøre forbruget mere fleksibelt og undgå unødigt CO2 udslip.

Præsentation: Henrik Madsen, DTU

14:00 FREMTIDSPITCH 2040
Hvordan styres radiatorerne, fjernvarmenettet og kontrolrummet om 20 år?  Er fjernvarmen blevet selvlærende og reguleret af velsmurte algoritmer, som kender alle infrastrukturens hjørner og brugernes præferencer?Vi kigger fremad, når dagens innovative virksomheder kæmper om at have det bedste bud på, hvordan fjernvarmen ser ud i 2040.
/NeoGrid, ENFOR og Sentian
15.00 Tak for i dag

INPUT FRA DELTAGERNE

 

BAG MASTERCLASSEN

                   

I samarbejde med: