Borgmester i Albertslund Kommune Steen Christiansen modtog KL's Innovationspris 2014. Foto: Katrine Dahl Clement, Albertslund Kommune

I Gate 21 er glæden stor oven på tildelingen af årets Innovationspris fra Kommunernes Landsforening. Prisen gik til Albertslund Kommune og gives på baggrund af projektet DOLL Living Lab, der drives af Gate 21.

DOLL er Danmarks nye platform for udviklingen af LED-belysning. DOLL's formål er at skabe energibesparelser, mere intelligent indendørs- og udendørsbelysning og nye danske arbejdspladser. Det er altså ikke kun Albertslund, men alle kommuner, der skal indkøbe ny belysning, der kan få rådgivning og støtte til at vælge de rigtige, grønne løsninger.

”Jeg er glad for, at man anerkender et initiativ, der fremmer nye grønne lysløsninger. Det er et eksempel på, at det batter noget, når kommuner tør gå forrest og gå sammen med forskning og erhverv. Det giver rigtig god mening lokalt og globalt,” siger borgmester i Albertslund Steen Christiansen, der i onsdags modtog hæderen på KL’s Innovationsdag på Roskilde Universitet (RUC).

Direktør i Gate 21, Poul Erik Lauridsen er mindst ligeså positiv, men taler allerede om de næste skridt for innovationen i Gate 21:

”Det her er en god anledning til at understrege, at alle danske kommuner er velkomne i vores Living Lab. Samtidig støtter det en strategisk udvikling i Gate 21, hvor vi arbejder målrettet på at udbrede metoden med at bygge Living Labs, så danske kommuner kan se, teste og udbrede nye, smarte løsninger, der skaber grøn vækst og dermed accelerer den grønne omstilling.”

Hele tre ting
KL begrunder årets prisuddeling med , at projektet er ”unikt med en elegant involvering af lokalsamfundet.” Men KL har også hæftet sig ved den meget store internationale opmærksomhed, som projektet har skabt.

"Living Lab for udendørs belysning skaber værdi på flere ni¬veauer. For det første bidrager det med nye løsninger inden for udendørs belysning, som fremmer grøn omstilling, og som alle landets kommuner kan få glæde af. For det andet har Albertslund Kommune skabt en driver for vækst og udvikling i et industriområde, hvor det ellers har været svært at finde nøglen til omstilling," siger Bente Buhl Rasmussen, chef for KL's Konsulentvirksomhed og medlem af dommerpanelet og tilføjer endnu et argument:

”For det tredje har Albertslund Kommune og deres alliancepartnere DTU og Gate 21 sat Danmark på det internationale landkort og markeret Living Lab som en front runner inden for smart city løsninger.”

Det stærkeste felt nogensinde
Albertslund Kommune og DOLL blev udvalgt blandt 54 indstillede innovationsprojekter. I finalen løb Albertslund med prisen foran de to nominerede projekter fra Silkeborg om valgdeltagelse og Frederiksberg om klimasikring.

Det er syvende år i træk, KL’s Innovationspris uddeles i samarbejde med Kommunaldirektørforeningen. Prisen uddeles ud fra kriterier om, at innovationen skal være ”ny, nyttig og nyttiggjort”.

Prisen blev uddelt i på KL’s Konsulentvirksomheds (KLK’s) Innovationsdag 2014 på RUC i Roskilde. Ud over overrækkelsen af KL’s Innovationspris blev der sat fokus på fremtidens innovationsbehov og på, hvordan der kan arbejdes med at styrke de kommunale organisationers innovationskraft.

”Kommunerne arbejder kompetent og ambitiøst med innovation af den borgernære velfærd, og det vidner indstillingerne til dette års innovationspris også tydeligt om. Men innovationspresset på kommunerne har aldrig været større, og det er afgørende, at kommunerne opbygger endnu mere innovationskraft i deres organisationer, ” siger Bente Buhl Rasmussen.

Dommerne kaldte det for det stærkeste felt, der nogensinde har været til KL’s Innovationspris. Samtlige indstillinger er blevet samlet på sitet kl.dk/innovationspris14.