LED-belysning kan give effektfuld fokus på kunstgenstande og arkitektur. Foto: DTU Fotonik, 
 
Af Peter Behrensdorf, DTU
 
I dagene fra d. 18. marts til d. 20. marts 2014 afholdt DOLL sammen med DTU Fotonik og Organisationen for Danske Museer (ODM) en konference med fokus på LED-teknologi i museumsbelysningen. 
 
Arrangementet var inddelt i tre dele, hvor den første del startede tirsdag d. 18. marts om aftenen med et fieldtrip til en række museer i København. På museerne blev der delt erfaringer med LED-teknologi til udstillinger. 
 
Mona Lisa badet i LED
Den mere traditionelle del af konferencen blev afholdt 19. marts i Ingeniørhuset i København og talte 125 tilmeldte fra hele Norden fordelt primært på konservatorer, belysningsaktører, rådgivere og teknisk personale. Der var samlet et stærkt hold af talere inden for faget. Professor János Schanda fortalte eksempelvis om sit arbejde med at belyse Det Sixtinske Kapel med LED-belysning, og Marc Fontoynont berettede om sit projekt med udvikling af LED-belysning til Mona Lisa på Louvre Museum. 
 
Workshop: Behov for et sekretariat til at bygge bro mellem museer og belysningsbranchen  
Den 20. marts var afsat til en workshop. Her diskuterede særligt udvalgte aktører sammen med tilmeldte branchefolk, hvordan man kan skabe en proces, der sikrer at nordiske museer på den mest hensigtsmæssige måde kan konvertere til LED- teknologi de til gavn for udstilling af museumsgenstandene, opnåelse af teknologiens store mulige energibesparelser, men uden at gå på kompromis med bevaringen af genstandene. 
 
Udfaldet af workshoppen var, at der er behov for et sekretariat, der skal bygge bro mellem museer og belysningsbranchen. Sekretariatet skal sammen med et online forum sikre, at den rette viden og bistand er tilgængelig i denne proces. På forummet skal det være muligt at dele viden og læse om projekter, produkter og teknologi inden for LED, der er målrettet museumsbelysning og de særlige udfordringer, der findes her. Desuden kan der være guidelines og online værktøjer til at udvælge lyskilder og armaturer. 
 
Arrangørgruppen arbejder videre med at imødekomme dette behov og sikre vores kulturarv. 
 
LED-belysning og dens placering skaber stemning i museet samtidig med energibesparelser. Foto: DTU Fotonik.