Energi på Tværs III

Fra fælles vision til handling

Energi på Tværs III er den tredje fase af Energi på Tværs projektet. I de første to faser var fokus på at undersøge mulighederne og udvikle visionen om en fleksibel og bæredygtig energiforsyning i Region Hovedstaden. Det resulterede i en stærk udmelding om at fossile energikilder skal være fortid. Nu sætter 33 kommuner og 11 forsyningsselskaber handling bag ordene om at gøre først energi- og senere transportsektoren fossilfri. 

Fra 2035 skal Hovedstadsregionens energisektor være baseret på 100% vedvarende energi. Det samme skal gælde transportsektoren fra 2050. Energi på Tværs III fokuserer på en række konkrete omstillings-projekter, som har det til fælles, at de involverer både kommuner, forsyningsselskaber og organisationer, i et tæt samarbejde.

 

Konkret handling på tværs af aktører og kommunegrænser

Mange af aktiviteterne i Energi på Tværs, tager udgangspunkt i den strategiske energi- og handlingsplan Roadmap 2025, som indeholder 34 konkrete forslag til handling. Roadmap 2025 var resultatet af anden fase af Energi på Tværs og sætter rammerne for den fælles energiomstilling, men planen skal nu omsættes til handling i de enkelte kommuner og forsyningsselskaber.

I flere kommuner og forsyningsselskaber er der iværksat en række tiltag, der allerede nu bidrager til den grønne omstilling. Et eksempel, er etableringen af geotermisk varme i Nordsjælland, hvor både fjernvarmeselskaber, kommuner og virksomheder samarbejder om at skabe resultater.

 

Stærk partnerkreds med nye deltagere

Det er første gang, at så mange kommuner og forsyningsselskaber er indgået et tværgående samarbejde om vision og handling for den grønne energiomstilling. Siden afslutningen af anden fase af Energi på Tværs er deltagerkredsen vokset, idet Danmarks største forsyningsselskab, Ørsted, har sluttet sig til projektet, så der nu er 11 forsyningsselskaber med.

KONTAKT

 

Projektleder

Anders Hasselager

anders.hasselager@gate21.dk

PARTNERE

Region Hovedstaden, Vestforbrænding, Hovedstadsregionens Naturgas (HMN), HOFOR A/S, Norfors, CTR, VEKS, ARGO, ARC og Ørsted.

KOMMUNER

Region Hovedstaden: Albertslund, Allerød, Ballerup, Bornholms Regionskommune, Brøndby, Dragør, Egedal, Fredensborg, Frederiksberg, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Herlev, Hillerød, Hvidovre, Høje-Taastrup, Hørsholm, Ishøj, København, Lyngby-Taarbæk, Rudersdal, Rødovre, Tårnby. Vallensbæk.

Region Sjælland: Greve, Køge, Roskilde, Solrød.

VARIGHED

Januar 2019 – December 2021