Om Energi på Tværs

Samarbejde og innovation

Energi på Tværs startede i 2012. Det udsprang af Region Hovedstaden og 29 kommuners fælles klimastrategi ’Klimastrategi for hovedstadsregionen’, hvor et af fokusområderne var et sammenhængende energi- og transportsystem baseret på vedvarende energi. Her stod det klart, at der var brug for innovation og nye former for samarbejde mellem regionen, kommunerne og forsyningsselskaberne, hvis ambitionerne i strategien skulle indfries.

Løsningen blev et tværgående partnerskab, som fik navnet Energi på Tværs. Projektet blev finansieret af Energistyrelsen, Region Hovedstaden, samt en række energiselskaber og kommuner. Gate 21 blev valgt til at stå i spidsen for Energi på Tværs, og fik ansvaret for at samle parterne, med det formål at sætte skub i den grønne omstilling af energi- og transportsektoren.

 

Et visionært projekt

I begyndelsen bestod arbejdet i at skabe en ambitiøs strategisk energiplan, hvor alle parter bidrog til at:

  • Undersøge, udvikle og implementere tilgange til strategisk energiplanlægning med udgangspunkt i kommunerne i hovedstadsregionen
  • Udarbejde en vision for et bæredygtigt og energieffektivt energi- og transportsystem i hovedstadsregionen baseret på 100 procent vedvarende energi i 2050

Projektet lagde grundstenene for hovedstadsregionens energifremtid. Således var projektet det første vigtige skridt mod en fælles indsats for et fossilfrit energi- og transportsystem. Regionen ville med projektet gå foran i den grønne omstilling af det danske energi- og transportsystem. Visionen skulle være med til at guide vigtige politiske beslutninger om milliardstore investeringer, samt skabe rammen om det konkrete arbejde med strategisk energiplanlægning i kommunerne.

 

Fra ideudvikling til grøn omstilling

Gennem Energi på Tværs fik kommunerne en række værktøjer til det videre arbejde, eksempler på fremtidens energisystemer, mulighed for tilskud til demonstrationsprojekter samt uddannelse i strategisk energiplanlægning. Projektet skabte en fælles platform for sparring omkring energiplanlægning, og ledte til nye samarbejder og projektforslag på tværs af kommuner, energiselskaber og den private sektor.

Energi på Tværs projektet går nu ind i sin tredje og afgørende fase, hvor ideerne skal føres ud i livet. Mange kommuner har allerede iværksat grønne initiativer, og flere er på vej. Blandt de mange ambitiøse projekter, kan nævnes samarbejdet om at udvikle geotermi til fjernvarme i Nordsjælland, investeringen i kommunale elbilprojekter og en massiv indsats for at energirenovere kommunale bygninger.

Se vores korte video om Energi på Tværs her:

KONTAKT

 

Seniorprojektleder

Anders Hasselager

Telefon: 53 89 70 04

anders.hasselager@gate21.dk

PARTNERE

ARC, Argo, CTR, Evida, HOFOR, VEKS, Norfors, Vestforbrænding, Hillerød Forsyning, Forsyning Helsingør og Ørsted.

KOMMUNER

Region Hovedstaden: Albertslund, Allerød, Ballerup, Bornholms Regionskommune, Brøndby, Dragør, Egedal, Fredensborg, Frederiksberg, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Herlev, Hillerød, Hvidovre, Høje-Taastrup, Hørsholm, Ishøj, København, Lyngby-Taarbæk, Rudersdal, Rødovre, Tårnby, Vallensbæk.

Region Sjælland: Greve, Køge, Roskilde, Solrød.

VARIGHED

Januar 2019 – December 2021