Foto: Enemærke & Pedersen
 
Bygninger skal isoleres bedre, vinduer skal udskiftes, belysningen skal ændres, og så skal der investeres i mere miljøvenlig opvarmning for millioner af kroner i offentlige bygninger i hovedstadsregionen.

Det er Region Hovedstaden, der har udviklet det nye projekt i samarbejde med Gate 21 og 11 af hovedstadsregionens kommuner. Projektet har fået tilsagn om støtte fra EU's ELENA ordning på 18 mio. kr. Resultaterne bliver energieffektivisering af offentlige bygninger i 11 kommuner og på Glostrup og Bornholms Hospitaler over de næste tre år. 

”ELENA projektet er et eksempel på et fællesregionalt initiativ, som virkelig vil gøre en forskel for den grønne omstilling. Vi forventer at se store energibesparelser og mange nye arbejdspladser i hovedstadsregionen som følge af projektet,” siger Poul Erik Lauridsen, direktør i Gate 21. 

Projektet vil nedsætte energiforbruget og sikre en højere grad af integrering af vedvarende energikilder som vind, sol, biomasse, jordvarme mv. Der skal også bruges penge på bl.a. isolering af klimaskærm, udskiftning af vinduer, effektivisering af ventilationsanlæg og LED-belysning.

 
 
Fakta:
Projektet har modtaget støtte fra ELENA-programmet (European Local Energy Assistance),
Kommunerne har afsat over 400 millioner til renoveringer af deres bygninger i de kommende tre budgetår.
To hospitaler i Region Hovedstaden, Glostrup og Bornholms Hospital, står for investeringer for mere end 50 mio. kr.
De øvrige partnere i projektet er kommunerne Albertslund, Fredensborg, Frederikssund, Gentofte, Gladsaxe, Gribskov, Hørsholm, Ishøj. Lyngby-Taarbæk og Rudersdal. 
Projektet er udviklet af Gate 21 i samarbejde med Region Hovedstaden og de deltagende kommuner.