Godt 25 deltagere fra kommunale-, regionale- og private virksomheder deltog i Grønt Mobilitetskontors faglige seminar om cyklisme.

 

Tekst og fotos af Maj Marie Carlsen

Gode tips og tricks til køb af elcykler, skabe i omklædningsrummet med indbygget varme og ventilation og tjenester, der tilbyder cykeltjek og cykler til spotpris. Lysten til at dele og lytte til hinandens erfaringer var stor, da Grønt Mobilitetskontor den 15. april inviterede sine partnere til fagligt møde om cyklisme.

”Vores mål er, at I efter i dag kan gå hjem med ny viden og inspiration til, hvordan cyklisme kan være en løftestang for Mobility Management. Vi håber også, at I vil få en masse gode tip og tricks til, hvordan Jeres cykelprojekter kan blive endnu bedre.”

Sådan lød ordene, da Grønt Mobilitetskontors facilitator Kenneth Agerholm skød formiddagens faglige møde om cyklisme i gang.
På første del af mødet fortalte en række kommuner, hospitaler og private aktører om deres erfaringer og services i forhold til at fremme cyklisme. Blandt oplægsholderne var Regitze Rugholm, Annette Precht-Sparre og Louise Voss Bendixen fra Glostrup, Herlev, Bispebjerg-Frederiksberg hospital, der fortalte om deres tiltag for at fremme cyklisme blandt deres medarbejdere. Og fra Helsingør Kommune fortalte Sofie Caspersen om kommunens projekt med at låne 100 foldecykler ud til 100 borgerne.

 


På 80 dage cyklede 100 borgere i Helsingør Kommune 22.148 kilometer på foldecykler udlånt af kommunen. Det svarer til en halv gang rundt om jorden.


Styrk kommunikationen om cyklisme
Også Hanne Scheller fra Kræftens Bekæmpelse holdt oplæg. Hun er netop i gang med en omfattende undersøgelse af, hvad der motiverer medarbejdere til at vælge cyklen frem for bilen. Og hendes budskab var klart:

”Når jeg taler med medarbejderne på virksomhederne er de ofte slet ikke klar over, at deres arbejdsplads tilbyder for eksempel cykelservice og lånecykler. Derfor er der behov for, at virksomhederne skærper kommunikationen om, hvad de gør for at opmuntre medarbejderne til at tage cyklen frem for bilen.”

Hanne Scheller gav blandt andet følgende forslag til, hvordan deltagerne kan styrke kommunikationen om cyklisme:

  • Sæt fokus på cyklisme lige efter ferien (mange synes, at det er lidt synd for dem, at de skal starte på arbejde igen og er derfor tilbøjelige til at ’forkæle’ sig selv ved at tage bilen frem for cyklen)
  • Indarbejd cyklisme i virksomhedens HR-strategi og skriv det ind i personalehåndbogen
  • Fortæl nye medarbejdere om virksomhedens cykeltiltag, og vis dem cykelfaciliteterne den første dag, de starter (der er ingen grund til, at de kun ser kantinen)  
  •  Ledelsen skal gå i front. Det er altafgørende, at ledelsen sender et godt signal til medarbejderne ved selv at cykle til arbejde og møder og deltage i virksomhedens cykelarrangementer.
  • Saml al information om virksomhedens cykeltiltag ét sted, så det er nemt for medarbejderne at få et overblik.


Gode råd til at fremme cyklisme
Dagens seminar sluttede med, at deltagerne i grupper diskuterede, hvilke oplæg, der havde inspireret dem. Her blev Herlev Kommunes projekt med udlån af elcykler og medarbejdercyklen.dk, der tilbyder online køb af cykler til spotpris særligt fremhævet. Desuden nævnte flere af deltagerne, at de fremover vil have større fokus på, hvordan de kommunikerer om deres cykelaktiviteter.

Quick-wins
Deltagerne blev også bedt om at lave en liste over quick-wins – det vil sige tiltag, der forholdsvis nemt kan iværksættes for at fremme cyklisme.
Blandt forslagene var:

  • Brug af cykelambassadører til at få iværksat flere cykeltiltag
  • Synliggørelse af cykelparkering med skilte og flyers
  • Opstilling af cykelpumper
  • Gratis udstyr (regntøj, hjelme og lignende) for at tilgodese cyklister
  • Læg elcykler ind i det almindelige kalendersystem, så de kan bookes på linje med eksempelvis mødelokaler

 

Seminarets deltagere brainstormerede om quick-wins til at fremme cyklisme.


Oplæg fra Formel M’s faglige seminar om cyklisme:
”Cykeltiltag på hospitalerne” af Annette Precht-Sparre, Louise Voss Bendixen og Regitze Rugholm
”Cykelparkering ved busstoppested og cykelsti mellem virksomhed og busstoppested” af Christine Thorsen
”Borgere tester elcykler i Herlev Kommune” af Jesper Toft

Læs referat fra fagligt seminar om cyklisme her