“Man samarbejder om at nå et udviklingsmål, hvor begge parter har udbytte, derfor er der ikke tale om et indkøb, og derfor er der ikke udbudspligt. Udviklingsprojektet går helt dertil, hvor løsningerne er klar til markedet.” 


 


Sådan lød det fra advokat og partner i Rønne & Lundgren, Søren Hilbert på Gate 21´s Strategiske Forum, hvor Plan C var vært for første del af arrangementet, der handlede om udbud og innovation i forhold til energirenoveringer. Her var beslutningstagere fra kommuner, boligselskaber, forskning og det private erhvervsliv inviteret med for at diskutere mulighederne for at sikre mere innovationshøjde i byggeriet.


 


På arrangementet indførte Søren Hilbert og kollega Michael Alstrøm deltagerne i den model for udbudsfri offentlig privat innovation, som de har udviklet som led i deres partnerskab i Plan C. 


 Søren Hilbert, advokat og partner i Rønne & Lundgren indførte deltagerne i modellen for udbudsfri OPI.  Foto: Kenneth Løvholt


 


Innovationsrum
Dagen bød også på en debat om, hvordan vi generelt får skabt plads til mere innovation i byggeriet. Der var bred enighed om, at det i dag er en hæmsko for innovationen, at kommunerne ofte går efter laveste pris i udbuddene. Et af de konkrete bud på, hvordan vi kan tackle det problem, lød på at pulje udbud mellem kommuner: 


 


 “Mange af os har for små udbud til, at der er tilstrækkelig plads til innovationen. Derfor er der et stort potentiale i at gruppere udbuddene mellem kommunerne, så vi i alt har et større råderum i budgettet til at prioritere innovationen i opstarten af projektet,” lød det fra blandt andre Niels Carsten Bluhme, direktør i Miljø- og teknikforvaltningen i Albertslund Kommune. 


 


Andre bud gik på, at kommunerne med fordel kan arbejde med længere tidshorisonter og nye projektstyringsmodeller, der i højere grad skaber tid og plads til at arbejde innovativt. 


 


D. 31. maj afviklede Gate 21 for første gang Strategisk Forum – et arrangement for beslutningstagere hos kommuner, virksomheder og videninstitutioner. Denne gang blev første del af arrangementet afviklet i samarbejde med projektet Plan C, der satte fokus på innovation og udbud, mens anden del af programmet omhandlede Gate 21’s strategi og indsatsområder.