LED lamper og solceller er fremtidens belysning i det offentlige rum. Et nyt 3-årigt projekt skal udvikle nye lamper til udendørs brug i Danmark.

Albertslund, Ballerup og Københavns kommuner er gået sammen om endnu et OPI (Offentlig- Privat Innovation) projekt under Gate 21. Sammen med blandt andre DTU Fototeknik, Phillips, DONG Energy og Louis Poulsen Lighting skal kommunerne over de næste tre år udvikle en række nye udendørs lamper, der er mere energieffektive og som giver et bedre lys, end konventionelle udendørs lamper.

LED lamperne bliver udstyret med solceller og er således specielt velegnede til parker og andre områder, hvor der ikke er elektricitet. Når LED lamperne alene fungerer med solceller er driften samtidig 100 % CO2 neutral.

Projektet indeholder en designkonkurrence, hvor en række designere inviteres til at formgive lamperne, så de bliver æstetiske og hærværkssikre.

Udendørs lamper i Danmark er tændt i ca. 4000 timer om året. Det stiller store krav til de nye lampers driftomkostning og lysets energieffektivitet. Undervejs i udviklingsprocessen bliver de nye lamper test i et nyudviklet lyslaboratorium på DTU. Det skal sikre, at lyset fordeles på den mest effektive måde og til størst mulig gavn for brugerne.

De øvrige partnere i projektet er ark-unica, Outsider, Faktor 3, Pöyry og Gate 21.

Læs mere om LED belysning her