Gate 21's panel debatterede kommunernes rolle i Danmarks grønne vækst på Bornholm. Foto: Gate 21

 

Gate 21 var med, da hele Danmarks folkemøde løb af stablen på Bornholm i weekenden. Og midt imellem partidebatter, fadøl og alverdens events fyldtes Gate 21’s mødetelt med folkemødegæster, som ville debattere kommunernes rolle i den grønne vækst.

Debatpanelet bestod af Steen Christiansen, Borgmester i Albertslund Kommune, Henrik Rasmussen, Borgmester i Vallensbæk Kommune, Martin Manthorpe, Strategisk direktør i NCC, Thomas Torp, Public Affairs direktør i PFA, Lene Lange, Forskningsdirektør ved AAU.

Debatdeltagerne var alle enige om, at kommunerne spiller en central rolle i forhold til at generere grøn vækst i Danmark.

”Vi ser et stort potentiale for, at kommunerne kan bidrage til grønne løsninger. Det kræver store investeringer. Kommunerne bør have friere rammer til at gøre, hvad der er økonomisk rationelt,” lød det fra Thomas Torp.

Og Steen Christiansen stemte i:

”Ved at efterspørge grønne løsninger kan kommunerne drive vækst og arbejdspladser frem. Og i Danmark kan vi bidrage med noget særligt. Nemlig borgernes deltagelse. Borgerne skal nemlig være med til at validere løsningerne. Og så skal kommunerne indgå i partnerskaber og samarbejder. Derfor er samarbejder som Gate 21 en del af løsningen.”

Men debattørerne var også enige om, at kommunerne kan blive endnu bedre til at accelerere Danmarks vækst. Ifølge Martin Manthorpe handler det blandt andet om, at kommunerne skal lære af hinanden og udvikle løsninger som kan anvendes i stor målstok:

”Vi er dårlige til at skalere tingene op. Vi er bedre til at innnovere. Vi skal lære at  tænke stort og ikke lave det samme flere gange forfra.  Vi skal lave større løsninger, som kan bruges flere gange.”

 

Debatten fandt sted på Folkemødet på Bornholm, fredag d. 14. juni. Debatten blev faciliteret af formand for Gate 21 Anne Grete Holmsgaard.

 

Læs om Gate 21's debat om "Mere innovation i kommunale udbud" på Bornholm her