På billedet er den finske statsminister Jyrki Katainen og borgmester i Albertslund Kommune, Steen Christiansen. (Foto: Albertslund Kommune)


Prisen som Nordisk Energikommune 2011 er tildelt Albertslund Kommune for energirenoveringsprojektet ”Albertslundkonceptet”. Prisen blev overrakt af den finske statsminister, Jyrki Katainen, ved en ceremoni i Dansk Arkitektur Center.


Borgmester i Albertslund Kommune, Steen Christiansen, ser prisen som en stor anerkendelse:


”Tildelingen af prisen i dag er selvfølgelig en anerkendelse af Albertslund Kommune – dygtige medarbejdere og ledere. Men prisen er også en anerkendelse af de mange borgere, private virksomheder og forskningsinstitutioner, der arbejder for en bæredygtig klode,” siger han.


Partnerskaber vejen frem
Albertslundkonceptet er et samarbejdsprojekt mellem kommunen, producenter, varmeværk, boligselskaber og vidensinstitutioner. Formålet er at udvikle metoder og konkrete tekniske løsninger, der gør energirenovering billigere i forhold til i dag og derfor rentabel at gennemføre.


Steen Christiansen håber, at Albertslundkonceptet kan være med til at udbrede energirenoveringen.


”Boligmassen står for en stor del af det samlede energiforbrug og op mod 40 procent af den samlede CO2-udledning. Derfor er energikravene til nybyggeri også skærpet markant gennem den seneste årrække.”


Men selvom der satses på nye energieffektive boliger, vil der gå mange årtier, før den eksisterende boligmasse er erstattet med nybyggeri. Derfor er Albertslund Kommune ved at udvikle en metode til at energirenovere eksisterende byggerier i samarbejde med en række øvrige parter.


“Jeg håber, metoden i Albertslundkonceptet kan være med til at udbrede energirenovering af eksisterende byggerier, så vi lokalt og nationalt såvel som internationalt kan tage endnu et vigtigt skridt mod en bæredygtig fremtid,” siger Steen Christensen.


Fakta om prisen
Nordisk Energikommune 2011 ønsker med prisen at sætte fokus på bæredygtig energi, grøn vækst og det energirelaterede klimaarbejde i Norden. 14 kommuner i Island, Sverige, Norge, Finland, Åland og Danmark var nomineret til prisen. Drammen fra Norge og Lidköbing fra Sverige var med i finalen, hvor Albertslund altså løb med prisen som Nordisk Energikommune 2011. Således blev de tildelt de sekundære priser “Runner up” og “Speciel Mention” for deres ambitiøse energiprojekter.