Fremtidens gadebelysning skal ikke kun forbruge men også producere strøm. Denne mission danner baggrund for det nye Gate 21-projekt ”Udvikling af CO2-neutralt byrumsarmatur”. Projektet, som bliver ledet af arkitektvirksomheden ark-unica, har som målsætning at udvikle CO2-neutral gadebelysning ved brug af sol- og vindenergi. På sigt forventes lamperne endda at producere ekstra energi, som vil kunne distribueres via fremtidens elsystemer – smart-grids – og bruges til andre formål.


Bygger på positive erfaringer
Projektet er det første i verden, der samler eksperter inden for solenergi, vindenergi og LED-belysning til at designe bæredygtig gadebelysning. Konkret skal det gøres ved at integrere både solceller og en lille vindmølle i gadelampens design. På den måde kan gadelampen udnytte både vind og sol som energi til en energieffektiv LED-pære. Projektet bygger videre på positive erfaringer med LED-baseret gadebelysning i Albertslund Kommune – den såkaldte A-lampe.


I dag står den danske gadebelysning for ca. 350 GWh strøm om året, hvilket svarer til 1,1 procent af det samlede danske elforbrug. Én lystmast i Københavns Kommune bruger i gennemsnit 690 kWh om året – til sammenligning bruger en typisk dansk familie i et enfamiliehus 4.000 kWh om året. Det vil sige, at der er store energibesparelser at hente med det nye projekt.


Fakta om projektet
Det samlede budget for projektet er 5,2 mio. kr. Dansk Energis Elforskprogram har ydet støtte på 1,6 mio. kr. Projektet, som vil vare 2 – 3  år, gennemføres som et samarbejde mellem Gate 21 og følgende partnere: ark-unica , DTU Fotonik, RISØ VEA, Faktor 3, Philips Lighting A/S, Dong Energy, Københavns Kommune, Albertslund Kommune og Egedal Kommune.