Horizon2020-NET

At danne konsortier

En af de mest typiske måder at starte rejsen på en Horizon 2020-ansøgning er at tage ned til projektudviklingsarrangementer i Bruxelles, hvor man kan mødes med andre potentielle projektpartner og projektidéer (såkaldte pitch, brokerage eller matchmaking events). Et eksempel på sådan et arrangement er Going Green Seventeen, hvor grønne calls i 2017 er i fokus.

Vi har stillet Kjeld Olesen, en erfaren projektudvikler indenfor Horizon 2020, fem hurtige spørgsmål om projektudviklingsarrangementer indenfor Horizon 2020.

Hvad er et pitch event?
”Et pitch event bliver også kaldt et brokerage, matchmaking eller et project development event. ERRIN netværket (ERRIN samler de 123 regionale EU-kontorer i Bruxelles, herunder de fem danske regionskontorer) arrangerer jævnligt pitch events, der fokuserer på et bestemt emne, såsom energi, sundhed eller transport. De, der arbejder på et projekt eller har en idé til et projekt, kan på disse events fortælle om deres ide. Beskrivelsen af projektideen lægges op på ERRIN’s hjemmesiden inden arrangementet, så potentielle partnere kan læse om ideen inden eventen. På dagen vil der typisk være 5‐10 minutter til præsentation af ideen.”

Har du fif til, hvordan man mingler med andre projektmager i EU-junglen?
”Det vigtigste er nok, at man altid er åben overfor andres ideer – også på de områder, hvor man ikke selv er aktiv. Mange af de projekter, der har succes i Horizon 2020, inddrager flere forskellige vidensområder – eksempelvis kan IKT være en del af både sundhed, energi og transport. Derfor handler det om altid at være åben, lytte til andres ideer og hjælpe med at videreformidle ideerne til potentielle interesserede hjemme i din region – så vil kollegaerne fra de øvrige 122 regionskontorer også hjælpe med at sprede dine projektideer ud til deres kontakter.”

Hvordan spotter man det relevante konsortie?
”Når man sammensætter et konsortium, er det som regel en god blanding af nogen, man kender/venner – og venners venner. Udover at det er godt at kende de øvrige partnere, vil det være afgørende, at man forstår hinanden – at man har et fælles mål med projektet. Idet man skal arbejde sammen de næste 3‐5 år, er det vigtigt, at man allerede fra start har et godt forhold. Hvis det allerede inden starten på ansøgningen ikke ”rigtig fungerer” imellem partnerne, så skal man overveje, om det vil blive anderledes i løbet af projektsamarbejdet – eller om det er bedre at gå videre til et andet projekt/andet konsortium.”

Det kan også være mere afslappede ting som, hvad tager man på, hvordan er maden?
”Der er de senere år kommet en noget mere afslappet holdning til påklædning og så videre. Der er i dag (næsten) ingen dresscode, men det vigtigste er, at man selv føler sig godt tilpas. De fleste mænd går stadig i jakkesæt, men langt fra alle bruger slips – hos kvinderne ses en noget større variation. Som dansker kan man med fordel forberede sig på nye spisetider – i Bruxelles er frokost oftest mellem kl. 13.00-14.00 – og aftensmad er oftest først efter kl. 20.00 (mange restauranter åbner først efter kl. 19). Hvis man flyver til Bruxelles med morgenflyveren, er der jo ret lang tid til frokosten – det kan derfor være en god idé at forberede sig med en kiks eller lignende i håndbagagen. Belgien er også kendt for de mange meget gode øl, men efter en lang dag kan det være en god ide at være opmærksom på alkoholprocenten i en fyraftens øl. Jeg tror, at alle danskere i Bruxelles har prøvet at blive småberuset af en enkelt øl, da en almindelig øl kan have en alkoholprocent på 8‐10 procent.”