Horizon2020-NET

Matchmaking i Bruxelles

En del af Horizon2020-NET har været at arbejdet med at hjælpe de danske kommuner med matchmaking-processen i Bruxelles. Projektet har blandt andet arrangeret en studietur til Bruxelles i november 2017 og interviewet Kjeld Olesen om gode råd til at begynde arbejdet med at danne konsortier. Læs mere her erfaringer fra projektet her:

Interview med Kjeld Olesen, en erfaren projektudvikler indenfor Horizon 2020
At danne konsortier

En af de mest typiske måder at starte rejsen på en Horizon 2020-ansøgning er at tage ned til projektudviklingsarrangementer i Bruxelles. Her kan man mødes med andre potentielle projektpartnere og projektidéer. Et eksempel på sådan et arrangement er Going Green Seventeen, hvor grønne calls i 2017 er i fokus.

Vi har stillet Kjeld Olesen, en erfaren projektudvikler inden for Horizon 2020, fem hurtige spørgsmål om Horizon 2020’s projektudviklingsarrangementer.

Hvad er et pitch event?

”Et pitch event bliver også kaldt et brokerage, matchmaking eller et project development event. ERRIN netværket (ERRIN samler de 123 regionale EU-kontorer i Bruxelles, herunder de fem danske regionskontorer) arrangerer jævnligt pitch events, der fokuserer på et bestemt emne, såsom energi, sundhed eller transport. De, der arbejder på et projekt eller har en idé til et projekt, kan på disse events fortælle om deres ide. Beskrivelsen af projektideen lægges op på ERRIN’s hjemmesiden inden arrangementet, så potentielle partnere kan læse om ideen inden eventen. På dagen vil der typisk være 5‐10 minutter til præsentation af ideen.”

Har du fif til, hvordan man ’mingler’ med andre projektmager i EU-junglen?

”Det vigtigste er nok, at man altid er åben overfor andres ideer – også på de områder, hvor man ikke selv er aktiv. Mange af de projekter, der har succes i Horizon 2020, inddrager flere forskellige vidensområder – eksempelvis kan IKT være en del af både sundhed, energi og transport. Derfor handler det altid om at være åben, lytte til andres ideer og hjælpe med at videreformidle ideerne til potentielle interesserede hjemme i din region – så vil kollegaerne fra de øvrige 122 regionskontorer også hjælpe med at sprede dine projektideer ud til deres kontakter.”

Hvordan spotter man det relevante konsortium?

”Når man sammensætter et konsortium, er det som regel en god blanding af nogen, man kender, venner – og venners venner. Udover at det er godt at kende de øvrige partnere, vil det være afgørende, at man forstår hinanden – at man har et fælles mål med projektet. Når man skal arbejde sammen de næste 3‐5 år, er det vigtigt, at man allerede fra start har et godt forhold. Hvis det allerede inden starten på ansøgningen ikke ”rigtig fungerer” imellem partnerne, så skal man overveje, om det vil blive anderledes i løbet af projektsamarbejdet. Måske er det bedre at gå videre til et andet projekt eller et andet konsortium.”

Det kan også være mere afslappede ting som, hvad tager man på, hvordan er maden?

”Der er de senere år kommet en noget mere afslappet holdning til påklædning og så videre. Der er i dag (næsten) ingen dresscode, men det vigtigste er, at man føler sig godt tilpas. De fleste mænd går stadig i jakkesæt, men langt fra alle bruger slips – hos kvinderne ses en noget større variation. Som dansker kan man med fordel forberede sig på nye spisetider – i Bruxelles er frokost oftest mellem klokken 13.00-14.00 – og aftensmad er oftest først efter klokken 20.00 (mange restauranter åbner først efter klokken 19). Hvis man flyver til Bruxelles med morgenflyveren, er der jo ret lang tid til frokost – det kan derfor være en god idé at forberede sig med en kiks eller lignende i håndbagagen. Belgien er også kendt for de mange meget gode øl, men efter en lang dag kan det være en god ide at være opmærksom på alkoholprocenten i en fyraftensøl. Jeg tror, at alle danskere i Bruxelles har prøvet at blive småberuset af en enkelt øl, da en almindelig øl kan have en alkoholprocent på 8‐10 procent.”

Reportage fra Gate 21’s studietur til Bruxelles
Sammen tager vi springet mod Bruxelles

Måske går du også kold på EU-begreber som ”new industrial value chains”, technology readiness levels ” eller ”large scale pilots”? Måske har du også svært at finde de relevante internationale partnere og i det hele taget overskue om en EU-ansøgning er den rette vej at gå? Gennem inspirationsturen fik Gate 21-partnerne mulighed for at møde andre danske og europæiske projektansøgere og repræsentanter fra EU-kommissionen, samt få afmystificeret EU’s største finansieringskilde, Horizon2020.

Rejsen blev afholdt under projektudviklingsugen ”Project Development Week” som blev arrangeret af det europæiske regionskontors samarbejdsorganisation (ERRIN). I løbet af nogle intensive dage blev mere end 50 ideer præsenteret inden for sundhed, transport, energi, informationsteknologier, cirkulær økonomi og Smart City. Som en del af inspirationsturen havde Gate 21 også arrangeret bilaterale møder med en række relevante EU-institutioner (blandt andet DG Connect, EURADA og EASME).

Flere deltagere på turen blev meget klogere omkring mulighederne for at deltage i en Horizon 2020 ansøgning og tog hjem med et ønske om at arbejde mere strategisk og proaktivt med EU-funding i egen organisation. Gennem oplæg og erfaringsudveksling blev det tydeligt for alle deltagere at uden en strategiske forankring og et klart billede af, hvad et EU-projekt kan give organisationen, kommer man ikke i mål. At tage ned til Bruxelles og møde andre aktører, og måske i fremtiden selv præsentere en projektidé, kan hjælpe med målrette og realisere en vision om at arbejde europæisk.

En meget vigtig værdi af turen var den uformelle sparring mellem deltagerne og en styrkelse af netværket blandt danske deltagere med et ønske om at lykkes med et projekt indenfor Horizon 2020.

Gate 21 gennemførte 3 projektpitches ved arrangementet. Et indenfor trafikstøj og to indenfor området data, IoT, Smart City. Stort tak til Region Sjælland og Region Hovedstadens EU kontor og konsulent Kjeld Olesen som hjalp med at få programmet på plads.

Se ERRIN’s program Project Development Week her

Se Gate 21 program for inspirationsturen her

Studieturen blev afholdt den 21.-23. november 2017 og var arrangeret af Gate 21.