Efter tre måneder på elcyklen har Karin Olsen nu fået så meget blod på tanden, at hun cykler de 74 kilometer til og fra arbejde på sin almindelige cykel. Foto: Kresten Scheel, Nordsjællands Hospital.
 
Af Helle Bygholm
 
Hvis alle danskere var som Karin Olsen fra Hundested, skulle vi hurtigt blive en sund, klimavenlig nation uden køer på vejene. Sammen med over 200 andre ivrige elcyklister sprang Karin Olsen den 1. april 2014 op på en lånt elcykel og siden har hun nærmest ikke haft tid til at holde pause. Hun har i alt cyklet 3801 kilometer på den elektriske jernhest på turen fra sit hjem i Hundested til sit arbejde på Nordsjællands Hospital. Det svarer til, at hun har taget en frisk cykeltur til Rom og hjem igen.
 
”Projektet ’Test en elcykel’ har været en god mulighed for mig – jeg har både fået rørt mig noget mere, undgået at sidde fast i trafikken og samtidig tænkt lidt på miljøet. Men det har også givet mig meget kollegialt. Der var to andre fra min afdeling, som også havde lånt en elcykel. Vi fulgtes ad en del af vejen og tog ofte små omveje. Det er så nemt på en elcykel, og vi fik set spændende steder, som vi ellers ikke lige kommer, og så var det en god mulighed for at snakke sammen og hygge med hinanden,” fortæller Karin Olsen.
 
Også arbejdsgiveren er positiv overrasket over Karin og kollegernes engagement i projektet.
 
”Jeg tager hatten af for Karin og hendes kolleger. De er gået 100 procent ind i projektet og har fået noget rigtig godt ud af det – både sundhedsmæssigt og kollegialt.  Ligesom de har oplevet en lettelse ved ikke at skulle forholde sig til trafik og parkering. Generelt er elcyklerne rigtig populære her på Nordsjællands Hospital. Der er stadig omkring 60 medarbejdere på venteliste til næste heat,” siger vicedirektør for Nordsjællands Hospital, Peter Mandrup Jensen.
 
Super seje elcyklister
Karin Olsen har ikke været den eneste elcyklist på de danske landeveje. Hun har haft selskab af 233 andre projektdeltagere, og sammen har de cyklet Danmark tyndt. De har siden den 1. april tilbagelagt 141.024 km. Det svarer til, at de har cyklet 3,5 gange rundt om jorden, eller at de har ræset frem og tilbage mellem København og Beijing 10 gange. 
 
Gate 21 har med støtte fra Region Hovedstaden og Vejdirektoratets Cykelpulje sat projekt ’Test en el-cykel’ i værk. Leder af projektet, Anna Thormann fra Gate 21 er glad for den fantastiske start, som ’Test en elcykel’ har fået og deltagernes engagement og motivation.
 
 
”Det er jo imponerende, hvor langt Karin har cyklet – hun kunne have cyklet hele vejen til Rom og hjem igen. Deltagerne har i det hele taget været utroligt engagerede, og der har været meget tæt løb. Nogen har sågar været på cykeltur i weekenden for at cykle kilometer ”hjem” i konkurrencen med kollegerne lokalt og nationalt,” siger Anna Thormann og fortsætter:
 
”Det er fedt at se, for vi ved alle, hvor svært det er at gøre op med indgroede vaner og lade bilen stå til fordel for både sundhed, trængsel og miljøet. Vi har fået en rigtig god start på ’Test en elcykel’ og nu glæder vi os til, at andet heat går i gang 1. juli 2014.”
 
Om Test en elcykel 
Projektet ’Test en elcykel’ tilbyder ansatte, der normalt kører i bil og har mere end fem kilometer til arbejde, at prøve en elcykel i tre måneder. De næste elcyklister kører af sted 1. juli 2014. 
Kampagnens målsætning er, at tre ud af fem testpersoner efter prøveperiodens ophør vælger at pendle til arbejde på en elcykel. Hvis dette lykkedes, vil det betyde mindre trængsel på vejene og en årlig CO2-reduktion på i alt 410 tons i det samlede projekt. 
 
Partnerne i Test en elcykel er Region Hovedstaden sammen med 8 kommuner. Projektet er støttet af Vejdirektoratets Cykelpulje. Læs mere om projektet på www.testenelcykel.dk.