Med ny forbrugsstyret LED-belysning i loftet har partnerne i forsøget allerede bevist, at man kan spare 75 procent af energiforbruget til lys i 6.V’s klasselokale. 


Mandag d. 19. marts blev forsøget så fuldendt med individuelle arbejdslamper til alle elever i klassen. Ud over at samle deres egne lamper fik eleverne også lov til selv at male dem. Eleverne synes det er sjovt selv at bestemme over belysningen, og lysdesigneren glæder sig til at se energibesparelser og indlæring gå op i en højere enhed.Abby Petersen maler sin egen lampe. (Foto: Gate 21)


“Det er sjovt selv at bestemme, hvordan lampen skal se ud. Når vi alle sammen har lamper, så kan vi selv bestemme, hvornår vi vil have lys. Jeg glæder mig til at prøve det, når jeg skal lave lektier,” siger Abby Petersen fra 6.V.


Lyset afgør hvor elevernes opmærksomhed er
Nikolaj Birkelund er lysdesigner hos COWI. Han har deltaget i forsøget og forklarer, hvorfor det er vigtigt, at eleverne får deres egne lamper.


“De individuelle lamper giver kontraster i klasselokalet, samtidig med at vi sparer på energien. Lyset afgør, hvor elevernes opmærksomhed er henne. Og med den nye belysning, er det vores forventning, at elevernes engagement i højere grad bliver rettet derhen hvor læringen foregår – om det så er på skrivebordet eller på smart board’et, forklarer han.”Lysdesigner Nikolaj Birkelund interviewes om forsøgsprojektet af DR P4 (Foto: Gate 21)


Plan C måler fortsat på både energiforbrug og koncentrations-evne i 6.V. Forsøget forventes afsluttet til maj 2012.


Hør indslaget fra DR P4 her >>


Om forsøgsprojektet
System: 9 kvadratiske LED armaturer på 35 W til almen belysning og 10 LED-downlights, 16 W og 40 W, til særbelysning, Philips. To loftindbyggede sensorer styrer belysningen i forhold til dagslysmængde og bevægelse i lokalet.


Bord-/arbejdslampe : Arkitektlampe med 7 watt LED 40D, Philips.


Energi: Energibesparelse på 640 kWh /år. Svarende til en reduktion i energiforbrug på 75% sammenlignet med traditionelle lysstofrør. Det svarer til ca. 320 kg CO2. På årsbasis vil skolen spare 1.300 kroner på elregningen for det ene klasselokale.


Forsøgsprojektet med LED-belysning på Grøndalvænge Skole er gennemført i Plan C af COWI, DTU, Københavns Kommune, Philips og Schneider Electric.


For mere information om projektet kontakt venligst:
Per Boesgaard
Projektleder, Plan C
Telefon: 4368 3404
Mobil: 3115 6253
per.boesgaard@gate21.dk