Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

3D Bymodellering – Hvad kan 3D, og hvordan kan vi anvende det i byudviklingen?

9. december 2021 // 13:00 - 15:30

Kun 1/3 del af landets kommuner har investeret i en 3D bymodel. Dette kan skyldes økonomiske og ressourcemæssige årsager, men også en manglende indsigt i hvilken værdi en 3D bymodel kan give i forhold til f.eks. en 2D bymodel. Det sidste aspekt ønsker vi at adressere på et inspirationsmøde.

På mødet vil vi dels fokusere på det initiativ, Styrelsen for Data og Effektivisering har taget i forhold til at opbygge en landsdækkende 3D model baseret på de offentlige tilgængelige data, og dels fokusere på, hvordan man i kommunerne kan arbejde med en 3D-bymodel.

Potentialerne for anvendelse er store. Der tales om, at de kan bidrage med forvaltningsopgaver som lokalplanlægning, byudvikling, energieffektivisering, klimahandlingsplaner og sol/skygge vind og udsigtsanalyser m.m.

På inspirationsmødet vil vi derfor fokusere på nogle af de mange anvendelsesfacetter der er. Det kan være som et internt værktøj, som by- og klimaplanlæggere kan arbejde med og se konsekvenserne, hvis man f.eks. bygger i højden i forhold til sol og skygge. Et byudviklingsværktøj der kan anvendes, når man foretager ændringer af byområdet. Da bymodellerne er visualisering af data, kan modellerne også bidrage til at skabe et bedre beslutningsgrundlag for politikerne, ligesom 3D bymodellerne egner sig til borgermøder og anden dialog med borgerne, når kommunerne er i færd med byudvikling.

På mødet får kommunerne mulighed for at tilkendegive om de kunne tænke sig at deltage i udvikling af Danmark i 3D baseret på eksisterende data.

Inspirationsmødet arrangeres af Fællesskabet for Dynamiske Data i samarbejde med GeoØst og SDFE.

 

TILMELDING

Den 9. december 2021
Klokken 13.00-15.30

TILMELD DIG HER

Inspirationsmødet afholdes fysisk hos Gate 21 i Albertslund.

Målgruppe

Inspirationsmødet henvender sig til byplanlæggere, klimaplanlæggere, gis-medarbejdere, digitaliseringsmedarbejdere m.fl.

Program

Vi er stadig ved at fastlægge programmet, men her er nogle eksempler på ny viden og inspiration, vi får på mødet.

Danmark i 3D

Styrelsen for Data og Effektivisering undersøger de anvendelsesmæssige potentialer samt tekniske forudsætninger for at etablere en national 3D model af Danmark på basis af eksisterende og geografiske data. I oplægget fortælles om et udviklingsprojekt med Aarhus Kommune, som har fokus på de gevinster en 3D bymodel kan have for det offentlige såvel som det private, og særligt hvilke perspektiver, der kan være for kommunerne ved en national 3D-bymodel.

Ved Marianne Knudsen, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering (SDFE) og KL.

Oplæg om den finske 3D model (engelsk)

The National Land Survey of Finland (NLS) is working towards national 3D city model. One of the key aspects in this work is the interoperability on a national scale. As municipalities usually produce higher level of detail data than the NLS, it is beneficial to use this data for the national dataset where available. And thus, it is critical that all of the data is produced using same guidelines and standards to ensure interoperability. Also, since the data produced and distributed by the NLS is open data, it is important that customer’s needs and value creation is kept in mind throughout the process.

Ved Joonas Jokela, Chief Specialist National Land Survey of Finland

Derudover vil der være et par oplæg om, hvordan man kan bruge 3D bymodeller i praksis bl.a. fra et par kommuner.

Detaljer

Dato:
9. december 2021
Tidspunkt:
13:00 - 15:30
Se Begivenhed hjemmeside