Loading Events

« All Events

Fremtidens 5G i praksis – Sådan bruges netværket i din kommune i 2029

27. oktober // 9:00 - 11:30

Free

I 2021 inviterer Gate 21 og projektet Klar Parat til 5G til en række webinarer, der sætter fokus på kommunernes behov i arbejdet med 5G-netværket.

I den første workshop dykkede vi ned i de tekniske grundelementer og forklarede hvad de egentligt betyder, samt hvad kommunerne skal være opmærksomme på i udrulningen af 5G. Ved opsamlingen af den første workshop stod det klart, at det er vigtigt at sætte grundelementerne ind i en kontekst for at forstå alle de tekniske termer, ikke mindst for ikke-teknikkere.

I dette webinar, som er det andet i Klar-Parat-5G serien, vil vi netop sætte fokus på 5G i en større kontekst ved at præsentere tre use-cases. Her kigger vi lidt ind i fremtiden til år 2029. De tre temaer er valgt ud fra både relevans for kommunerne og deres forskellige behov indenfor 5G grundelementerne.

Droner bliver ofte brugt som et praktisk eksempel i forbindelse med 5G. Dronerne anvendes allerede i dag, men hvordan vil det se ud i 2029? Her forventes antallet af droner at stige kraftigt i takt med, at de kan anvendes til en bred vifte af formål af både kommunen, men også af private aktører. Holo Air vil præsentere eksempler på droneanvendelse i 2029, og vi ser nærmere på de tekniske krav relateret til 5G, men også hvilke krav der stilles til kommunerne i deres forskellige roller fra indkøb til tilladelser.

Blurred Reality er et udtryk for fremtidens kombination af teknologier som Artificial Intelligence (AI), Internet of Things (IoT) og Virtual & Augmented Reality (VR/AR) også nævnt som fremtidens teknologier i kommunerne. Disse tre teknologier, understøttet af 5G, bliver grundstenene i fremtidens internet, og måden vi interagerer med den digitale verden på. Kontakten med borgerne kan ske gennem disse teknologier, men også inden for byggeri og vedligeholdelse er der mange muligheder, hvor man som medarbejder slipper for at køre forgæves ud til diverse opgaver.

Khora vil give eksempler på anvendelse af Blurred Reality i kommunerne i 2029 og fortælle hvorfor 5G er vigtigt. Men hvad skal man i kommunerne forberede sig på i forbindelse med 5G?

Robotter og Telemedicin nævnes ofte i forbindelse med fremtidens sundhedsløsninger og specielt i landområderne. Men udbredelsen er stadig meget begrænset, og der er mange lovmæssige krav, der skal tages stilling til og derudover tekniske krav, herunder også til netværk. Robotcenteret på Teknologisk Institut vil vise os eksempler på, hvad robotter kan hjælpe kommuner og deres borgere med i 2029, men også se nærmere på de mange udfordringer, der er på vejen til de gode løsninger. Derudover vil der være en række krav om netværksadgang og andre tekniske krav til 5G, som kommunerne skal forberede sig på. Dem diskuterer vi på dagen.

For at sikre at vi får den tekniske del med på 5G rejsen, så har vi allieret os med Marianne Riise TDC-Net og Ericssons 5G Innovation Lab. Marianne vil kommentere de tre eksempler fra et 5G teknisk perspektiv, med fokus på kommunernes roller.

Anne Fiber fra Slagelse Kommune vil derudover fortælle om, hvordan de arbejder med 5G og netværksplanlægning. Her ser vi på et praktisk eksempel indenfor droner. Anne er derudover også politiker i Kerteminde.

TILMELD DIG I DAG

Målgruppe
Webinaret henvender sig til kommunale udviklings- og digitaliseringskonsulenter og byplanlæggere.

Program

09.00 – 09.10 Velkommen og opsamling fra første webinar
v/ Karolina Huss, Gate 21 & Peter Bjørn Larsen, Smart City Insights
09.10 – 09.30 Hvordan arbejder kommunerne med 5G? – et eksempel fra Slagelse
v /Anne Fiber, bredbåndskonsulent og politiker
09.30 – 09.40 Introduktion til vores tekniske kommentator Marianne Riise (TDC/Ericsson 5G Innovation Hub) og de tre use-cases
09.40 – 10.10 Case 1: Holo Air – Fremtidens brug af droner i kommunen
v /Mathias Vinter, leder af Holo Air
I fremtiden bliver mobilitetsplanlægningen i din kommune tredimensionel. Luftrummet åbner sig nu som en mulig vejbane til bæredygtigt effektiv point-to-point logistik, monitorering af vejbaner og naturområder eller en hel tredje mulighed. Hvilken netværkskapacitet kræver en drone, og hvordan kan kommunen være med og skabe mulighed for fartøjer i det jordnære luftrum?
10.10 – 10.20 Kort pause
10.20 – 10.50 Case 2: Khora – ’Blurred Reality’ fremtidens teknologier i kommunerne
v /Jonathan Komang-Sønderbek, senior business developer, Khora
Blurred
Reality er et udtryk for fremtidens kombination af teknologier som Artificial Intelligence (AI), Internet of Things (IoT) og Virtual & Augmented Reality (VR/AR). Hør mere om hvordan teknologierne bliver anvendt i kommunerne i dag og bliv klogere på fremtiden. De interessante spørgsmål der vil blive berørt, er bl.a. hvordan kommer det til at påvirke vores samfund? Og hvordan kommer det til at påvirke måden vi arbejder på?
10.50 – 11.20 Case 3: Teknologisk Institut – Robotter som fremtidens hjælpere – muligheder og udfordringer
v /Birgitte Østergård Sørensen, forretningsleder, Robotcenteret, Teknologisk Institut
Robotter ses ofte som fremtidens hjælpere indenfor ældre- og sundhedspleje. Telemedicin kan i fremtiden aflaste hospitalerne og gøre det nemmere for borgerne og kommunerne at sikre en bedre service. Men selvom vi længe har talt om robotter, så er det meget begrænset med use-cases. Hvad er mulighederne, og hvad skal der til, før vi kan udnytte potentilet i robotter i f.eks. hjemmeplejen? Og hvilken rolle spiller 5G?
11.20 – 11.30 Afsluttende kommentarer og tak for i dag 


Kontaktperson
Karolina Huss, Seniorprojektleder, Gate 21
Mobil: 4274 7143 | karolina.huss@gate21.dk

 

Details

Date:
27. oktober
Time:
9:00 - 11:30
Cost:
Free
View Event Website