Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Masterclass: Cirkulær økonomi i kommunerne – hvordan sikrer vi den strategiske forankring?

12. september 2019 / 9:00 - 15:00

De danske kommuner står over for en fundamental omstilling til en cirkulær økonomi, hvor ressourcer kontinuerligt cirkuleres, og hvor planetens evne til at understøtte vores samfund og økonomi varetages nøjsomt. For at lykkes med denne omstilling, skal de kommunale cirkulære indsatser tænkes bredt og forankres på alle niveauer – politisk, økonomisk, ledelsesmæssigt og blandt borgerne. Det er altså ikke nok at skrue på enkelte knapper ad gangen. Det er nødvendigt at forstå og arbejde med samspillet mellem enkeltdelene i det samlede system. Men hvordan gør man det?

­­Få værktøjerne til at ændre systemet – i praksis

”Systemtænkning handler om at forstå, at komponenterne i et system ikke skal ses isoleret, men bedst forstås i deres kontekst og sammenhæng med andre del-komponenter og andre systemer. Systemtænkning fokuserer på det cirkulære fremfor den lineære årsag og virkning.” – Ellen MacArthur Foundation

Den 12. september 2019 inviterer Gate 21 til masterclass om den strategiske forankring af cirkulær økonomi i kommunerne. Her introducerer vi dig til systemtænkningens muligheder og giver dig værktøjer til at forstå og ikke mindst tackle de komplekse udfordringer, der ligger i arbejdet med integrerede cirkulære indsatser.

Vi sætter blandt andet fokus på, hvordan data kan bruges som løftestang til at skabe forandringer, og hvordan man ved hjælp af data kan følge og forstå systemernes udvikling og på baggrund af dét udvikle cirkulære løsninger.

Dagen byder på inspirerende oplæg og workshops, der tager udgangspunkt i nogle af de konkrete udfordringer kommunerne oplever i arbejdet med cirkulær økonomi.

Masterclassen er arrangeret af Gate 21 i samarbejde med Thomas Thorin fra Metabolic. Metabolic er en teknologi- og konsulentvirksomhed, der bruger systemtænkning, cirkulær økonomi og data science til at tackle globale bæredygtigheds-udfordringer. Gennem de seneste seks år har Metabolic samarbejdet med mere end 500 virksomheder, kommuner og statslige aktører for at skabe en omstilling til den cirkulære økonomi.

Hvem kan deltage?

Er du ansat i en kommune og arbejder du med cirkulær økonomi, så er denne masterclass for dig. Inviter gerne din nærmeste chef med og tilmeld dig med det samme. Det er gratis at deltage.

TILMELD DIG HER 

Program for dagen

Thomas Thorin fra Metabolic vil føre deltagerne gennem programmet. 

8.30 Ankomst og morgenmad

9.00 Velkomst og introduktion til dagen

9.20 Hvad er systemtænkning, og hvordan kan det hjælpe os i arbejdet med cirkulær økonomi?

9.45 Øvelse: Web of life

Pause

10.30 Introduktion til værktøjskassen 

10.50 Gruppeøvelse: Hvordan kan værktøjerne bruges på områder, der er relevante for netop din kommune

Frokost

12.15 Introduktion til koblingen mellem cirkulær økonomi og brugen af data

12.30 De gode caseeksempler: Sådan er data brugt til at skabe løsninger inden for cirkulær økonomi

13.00 Brainstorm-øvelse: Hvad er de gode datadrevne løsninger på vores systemiske udfordringer?

Pause

13.35 Datatyper og typiske problemstillinger i forhold til tilgængelighed, kvalitet og anvendelse

14.05 Gruppeøvelse: Arbejde med udfordring og datadreven løsning

14.30 – 15.00 Præsentation af gruppernes arbejde og afslutning

Det praktiske

Hvor: Liljens Kvarter 2, 2620 Albertslund
Hvornår: 12. september, klokken 9:00 til 15:00.
Der vil blive serveret morgenmad og frokost på dagen.

Har du spørgsmål til arrangementet, er du velkommen til at kontakte projektleder Jesper Bøttcher på jesper.boettcher@gate21.dk / 5367 7003

Masterclassen afholdes som en del af Partnerskab for Cirkulære Kommuner. Projektet er finansieret af Region Hovedstaden.

Detaljer

Dato:
12. september 2019
Tidspunkt:
9:00 - 15:00

Sted

Gate 21
Liljens Kvarter 2
2620 Albertslund, Danmark
+ Google Maps