Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Masterclass om digitalisering af fjernvarmen

5. marts / 9:00 - 15:00

Øget digitalisering er en vigtig brik i fremtidens bæredygtige forsyningsløsninger. De seneste år har udbredelsen af forbrugsmålere og temperatursensorer i fjernvarmeforsyningen været med til at skabe et stort potentiale for at anvende realtidsdata og kunstig intelligens til at gøre fjernvarmen mere grøn og mere økonomisk bæredygtig. Men hvad er de reelle muligheder her og nu? Hvilke løsninger venter lige om hjørnet? Og hvad er udfordringerne ved øget brug af data i fjernvarmeforsyningen?

De spørgsmål stiller vi skarpt på til Masterclass om IoT og digitalisering af fjernvarmeforsyningen. Her vil vi komme hele vejen rundt om fjernvarmens økosystem: Fra de nye muligheder i kontrolrummet, videre ud i distributionsnettet og hjem til kunden. Undervejs får vi indblik i nogle af de konkrete erfaringer, som udvalgte fjernvarmeværker allerede har gjort sig. Dagen byder også på oplæg fra Dansk Fjernvarme og Danmarks Tekniske Universitet.

 

 

PROGRAM

09:00 Morgenkaffe
09:30 Opvarmning – perspektiv på digitalisering 
/Henrik Madsen, Professor, DTU & Karolina Huss, Seniorprojektleder, 21
10:00 STATUS OG RAMMER FOR DIGITALISERING
Hvorfor skal vi digitalisere fjernvarmen? 
Vi får en indflyvning til, hvordan digitaliseringen kan effektivisere fjernvarmen samt sikre bedre komfort for boligejerne.
/Jesper Koch, Udviklings- og analysechef, Grøn Energi, Dansk Fjernvarme
Smarte målere og GDPR – rammer for digitalisering af fjernvarmen
Hvilke fordele og udfordringer er der i lovgivningen i dag? Og hvordan håndterer vi dem i den daglige drift? Vi dykker ned i EU’s energieffektiviseringsdirektiv, faktureringsbekendtgørelsen og databeskyttelsesforordningen (GDPR).
/Michael Herborn og Anders Skjøtt, Fuldmægtige, Energistyrelsen
10:45 Pause
11:00 HVAD KAN VI LÆRE AF DE FØRSTE ERFARINGER?
  Case: Digitalisering i de mindre selskaber
Svebølle-Viskinge Fjernvarmeselskab kan sænke fremløbstemperaturen ved at anvende IoT-netværket LoRa til opsamling af værdier hvert femte minut i ventilbrønde. Målet er at forbrugsmålere også kommer dermed.
/Svend Müller, Bestyrelsesformand, Svebølle-Viskinge AMBA
  Case: Digitalisering i kundeledet – bygninger, teknik og politik
I Høje-Taastrup Kommune bruger de hyppigere målinger af bygningernes forbrug og performance til at mindske ressourceforbruget og forbedre indeklimaet.
/Marie Louise Lemgart, Klimakonsulent, Høje Taastrup Kommune
Case: Innovativ renoveringsplan giver bedre drift og vedligeholdelse
Hos Norfors har digitaliseringsrejsen resulteret i et pilotprojekt for implementering af datadrevet Asset Management i fjernvarmenettet.
/Bjørk Paamand Olsen, Fjernvarmechef, Norfors
12:00 Frokost
13:00 FORSKNING, FOKUS OG FREMTID
  Ny dataanalyse finder fejl på installationer
Teknologisk Institut har i samarbejde med en række fjernvarmeselskaber udviklet en dataanalysemetode baseret på døgnværdier, der kan finde fejl og brud på installationer.
/Jakob Fester, Konsulent, Teknologisk Institut
  Step-by-step guide til lavere fremløbstemperatur
Ved at behandle data i realtid, får vi en bedre forudsigelse på vejr og forbrug. Det kan vi bruge til at lave en intelligent temperaturoptimering, gøre forbruget mere fleksibelt og undgå unødigt CO2 udslip.
/Henrik Madsen, Professor, DTU Compute
14:00 FREMTIDSPITCH 2040
Hvordan styres radiatorerne, fjernvarmenettet og kontrolrummet om 20 år?  Er fjernvarmen blevet selvlærende og reguleret af velsmurte algoritmer, som kender alle infrastrukturens hjørner og brugernes præferencer?Vi kigger fremad, når dagens innovative virksomheder kæmper om at have det bedste bud på, hvordan fjernvarmen ser ud i 2040.
/NeoGrid, ENFOR og Sentian
15.00 Tak for i dag

 

BAG MASTERCLASSEN

Masterclassen er arrangeret i et samarbejde mellem projekterne Intelligent Dataanvendelse i Smart Cities (IDASC), Energi på Tværs og Fælles Regional Energiomstilling

           

I samarbejde med

         

 

For yderligere oplysninger: Kontakt da Karolina Huss, Seniorprojektleder Gate 21
karolina.huss@gate21.dk / Mobil: 0045 4274 7143

Detaljer

Dato:
5. marts
Tidspunkt:
9:00 - 15:00
Hjemmeside:
https://podio.com/webforms/20416046/1395806?fields[event]=1292775599

Sted

Gate 21
Liljens Kvarter 2
2620 Albertslund, Danmark
+ Google Maps