Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Vil du arbejde med databaseret energiledelse i kommunale og almene bygninger?

28. oktober 2019 / 9:00 - 12:30

Offentlige og almene bygninger har et stort potentiale for energi-, areal- og indeklimaoptimering. Flere kommuner og almene boligselskaber eftersøger nemmere drift gennem integration mellem bygningsporteføljens databaserede styringssystemer og mere interaktion med brugere af bygningen med henblik på energibesparelser og komfort.

Gate 21 søger partnere til et nyt projekt, hvor formålet er at øge komforten for brugerne og samtidig mindske energi- og ressourceforbrug i offentlige og almene bygninger ved at benytte nye teknologier i bygningsledelse, drift og monitorering af brugeranvendelse.

Data på brugsmønster, indeklima og energiforbrug kan både hjælpe med at automatisere energistyringen og skabe miljøer med mere aktive brugere. Data kan give os værdifuld indsigt og nye muligheder for planlægning. Rundt om i kommunerne er der for eksempel mange bygninger, der kører i tomgang. Det kan være bygninger, der slet ikke anvendes, men alligevel bruger energi, eller bygninger hvor der bruges energi til lys, varme og ventilation i de tidsrum, hvor lokalerne ikke er i brug.

Selv i bygninger med smarte bygningssystemer kan der ofte være et stort optimeringspotentiale. Dels fordi det kan være svært at få indblik i systemernes data, men også fordi det ofte er svært at skabe forbindelse mellem de smarte systemer og viden om brugernes reelle anvendelse og adfærd.

I kommunerne er der optimeringspotentiale på blandt andet skoler, der udgør 40% af kommunernes bygninger, men også i andre kommunale bygninger som sportshaller, børneinstitutioner, alderdomshjem og administrationsbygninger. Hertil kommer den almennyttige boligmasse, der alene udgør 20% af det samlede energiforbrug i Danmark.

Som partner i projektet får du:

  • Mulighed for at arbejde med kommunens egne bygninger som cases i projektet.
  • Større indsigt i ressourceforbruget og optimeringspotentialet i kommunens bygninger.
  • En række praktiske værktøjer, som kan styrke samarbejdet mellem driftschefer, driftspersonale og brugere af kommunens ejendomme.
  • Inspiration til værktøjer, der kan give bedre indblik i brugernes adfærd og reelle anvendelse af kommunens bygninger.
  • Værdifuld erfaringsudveksling med andre aktører.
  • Mulighed for at være med til at udvikle og afprøve nye løsninger, som kan spare både penge og CO2 og samtidig øge komforten for brugere og beboere.

Projektet vil blive opbygget om følgende tre arbejdspakker:

  • Udvikling af konkrete cases i kommunale bygninger og almene boliger. Her forventes det, at kommuner og boligforeninger byder ind med egnede testbygninger.
  • Sparring på tværs og med specialister på området. Her forventes universiteter og andre videnstunge organisationer at bidrage.
  • Forankring og skalering. Her forventes regionale og nationale organisationer og politiske fora at være bærende.

Projektets målgrupper:

Kommuner, der arbejder med strategisk energiledelse, og som vil stille bygninger til rådighed. Målgruppen er her både den centrale ejendomsafdeling, der overvåger og styrer hele kommunens bygningsmasse og de lokale ejendomsfunktionærer, der står for den praktiske drift af bygningerne samt for den daglige dialog med bygningernes brugere.

Boligselskaber, der administrerer almene nyttige boliger. Herunder, brugerne af bygningerne samt ledelse og bestyrelser for bygningerne.

Virksomheder der arbejder med sensorer, data, CTS og IoT inden for bygningsdrift og energiledelse. Projektet understøtter virksomhedernes udviklingsprojekter frem mod test og etablering.

Forsknings- og vidensinstitutioner, som kan understøtte ovenstående indsats via blandt andet kortlægning og indsigt i energi- og driftsstyring.

Tidsplan og økonomi for projektet:

Der søges støtte fra EU-programmet Interregs ØKS – Indsatsområde Grøn økonomi og delmål – Mindsket energiforbrug i offentlige virksomheder. Der forventes 50% tilskud for samtlige udgifter (inklusive overhead).

oktober – december 2019:
Projektudvikling

28. oktober 2019:
Møde for alle interessenter.

7. februar 2019:
Deadline for ansøgning.juni 2020 – september 2022:
Projektperiode (tentativ).

For yderligere information kontakt:
Lone Kelstrup, Programleder for Bæredygtige digitale samfund, Gate 21
Mail: lkt@gate21.dk
Telefon: +45 2521 8052

 

Detaljer

Dato:
28. oktober 2019
Tidspunkt:
9:00 - 12:30

Arrangør

GATE 21

Sted

Gate 21
Liljens Kvarter 2
2620 Albertslund, Danmark
+ Google Maps