Lighting Metropolis kaster lys over fremtidens intelligente belysningsløsninger, der sikrer trygge, bæredygtige og sunde miljøer.

Lighting Metropolis er navnet på et regional politisk initiativ, som for alvor har etableret Greater Copenhagen som en ledende lysmetropol med intelligente belysningsløsninger med mennesket i centrum. Målet er at skabe bedre og mere holdbare miljøer og samtidig sikre fremtidig grænseregional tilvækst i en af verdens lige nu hurtigst voksende brancher.

Det unikke økosystem, som har eksisteret siden 2015, har samlet regioner, kommuner, virksomheder og universiteter i et visionært lys-samarbejde og er sammenkoblet internationalt med andre ledende innovations-, lys- og Smart City klynger. Lighting Metropolis har i dag over 25 innovative demonstrationsprojekter, som viser, hvordan den nye lys-teknik i kombination med tværgående samarbejde kan bidrage positivt til en række forskellige områder fra sundhed, tryghed, sikkerhed, miljø og holdbarhed.

Lighting Metropolis er internationalt netværk med over 300 SMV’er, som samarbejder med parallelle, relaterede projekter og brancheorganisationer, såsom DOLL, DCL, Sydljus, LUCI, Bloxhub, ENoLL og Innovationsnätverket.

Den fortsatte finansiering af Lighting Metropolis fra EU’s program for grænseregional udvikling, Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak samt fra 20 nye og ambitiøse projektpartnere indebærer et fokus på at accelerere implementeringen af smartere og mere energieffektivt lys i regionen.

På neonatalafdelingen på Helsingborg Sjukhus har Lighting Metropolis udviklet ny belysning, der sikrer en sund vækst hos præmature børn og et sundere miljø for forældre og personale.

Lighting Metropolis har i Egedal kommune vist, hvordan den rigtig brug af belysning kan skabe et trygt udendørsmiljø.

Varighed

oktober 2015 – oktober 2018

Partnere

Region Skåne, Region Hovedstaden, Albertslund, København, Roskilde, Frederikssund, Kalundborg, Malmö, Lund, Helsingborg, DTU, Lund Universitet (LU Open, IIIEE, miljøpsykologi), Aalborg Universitet, Invest in Skåne, Innovation Skåne, Copenhagen Capacity, Gate 21, DONG Energy, Kraftringen, Zumtobel, TDC, Citelum, Philips, Cisco

 

Finansiering

Det samlede budget for Lighting Metropolis er 7,3 millioner euro. Den Europæiske Fond for Regionaludvikling Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak støtter projektet med 3,65 millioner euro. Region Skåne støtter med 325.000 euro og Region Hovedstaden med 530.000 euro. Lighting Metropolis’ partnere bidrager med væsentlig uafhængig finansiering.