Mere end 280 lysarmaturer skal oplyse 9,2 kilometer veje og stier i Living Lab. Foto: Leverandøren Hella 
 
Af Lene Ulsted Carlsen
 
”Living Lab giver os en unik mulighed for at vise vores produkter til vores kunder. Her kan de sammenligne vores produkter med konkurrenternes – og det mener vi kun er en fordel. Samtidig kan kunder, som ikke kender os i forvejen, få øje på os her,” siger administrerende direktør i Focus Lighting Peter Olivarius om motivationen for at stille armaturer op side om side med konkurrenternes. Focus Lighting har tidligere lavet prøveopstillinger for kunder for at demonstrere, hvor behageligt lyset er. 
 
Og Peter Olivarius er ikke ene om at se fordelene ved Living Lab.
 
”Living Lab giver mulighed for at demonstrere vores lys over for de mange udenlandske beslutningstagere og politikere, der besøger HeSaLight. Samtidig giver det os, som en mindre spiller i Danmark, mulighed for at vise de danske kunder, hvad vi kan,” fortæller Lars Nørholt, administrerende direktør i HeSaLight, som primært har europæiske kunder. Han ser desuden Living Lab som et interessant eksperiment, hvor man samler konkurrerende lysleverandører og giver beslutningstagerne mulighed for at sammenligne produkterne på tværs og i et natuligt miljø.  
 
Håber Living Lab skaber nye markedsmuligheder 
Forventningerne fra leverandørerne er store. Både HeSalight og Focus Lighting forventer, at samarbejdet vil skabe nye markedsmuligheder – men på to forskellige fronter.
 
”Living Lab giver os muligheden for at bevise os selv og skabe proof-of-concept over for danske beslutningstagere – og dermed forhåbentlig et mersalg i Danmark. At få flere danske kunder vil også, som en dansk virksomhed, være med til at give os rygdækning i forhold til vores salg til udlandet,” siger Lars Nørholt fra HeSaLight. 
 
Modsat ser Focus Lighting ud over landegrænserne:
 
”Som dansk producent af vejbelysning håber vi jo, at DOLL’s Living Lab kan tiltrække internationale brancheaktører og kunder. Vi ser Living Lab som en mulighed for, at vores virksomhed kan vækste, da vi gerne vil etablere eksport af vores vejbelysning,” slutter Peter Olivarius fra Focus Lighting. 
 
Liv i Living Lab længe ventet
Focus Lighting og HeSaLight stiller sammen med 12 andre leverandører og to masteproducenter mere end 280 lysarmaturer op i Living Lab i Hersted Industripark. Tilsammen vil de 280 armaturer kaste lys over ikke mindre end 9,2 kilometer veje og stier i området. 
 
Planlægningen af området har varet næsten ét år:
”Vi har nu i knapt et år arbejdet på at tiltrække producenter og leverandører til Living Lab. Det er gået over al forventning, og alle ”parceller” på de 9,2 kilometer veje og stier i Living Lab er afsat. Vi har endda oprettet en venteliste for flere interesserede leverandører,” fortæller Kim Brostrøm, teknologichef i DOLL. Etableringen i Hersted Industripark er netop påbegyndt og vil strække sig hen over foråret og ind i juni måned. Indvielsen af Living Lab forventes primo september 2014.
 
Læs artikel om første spadestik i Living Lab her.