Caseresultater

OM PROJEKTET

Mobilitet på Tværs har arbejdet med at forandre og forbedre den grønne mobilitet i Greater Copenhagen ved at implementere og involvere borgere i nye mobilitetsløsninger og ved at skalere ny mobilitet tværs af land, forstad og by.

I Mobilitet på Tværs har partnerne gennem ni lokalt forankrede cases arbejdet med, hvordan vi kan gøre det nemmere for borgerne i Greater Copenhagen at vælge grøn transport i hverdagen. Nedenfor finder du en beskrivelse af de ni cases og deres resultater. 

 

Borgere hopper på el-cyklen i Nivå, Fredensborg

Fredensborg Kommune har i 2020-2022 gennem testforløb og rådgivning arbejdet med at opbygge nye transportvaner blandt borgerne i Nivå og Humlebæk. Formålet har været at gøre det nemt for borgerne at vælge grønne mobilitetsløsninger ved at give dem et reelt alternativ til bilen

Læs mere her (pdf).

Landsbyen Kisserup kører grønt i Lejre Kommune

Lejre Kommune har arbejdet med et Living Labkoncept i landsbyen Kisserup, hvor borgerne har testet klimavenlige mobilitetsformer. Fokus har været på at bygge på landsbyens engagement, initiativ og lokale handlekraft og gennem
fællesmøder har Kisserupperne selv besluttet, hvad der skulle testes.

Læs mere her.

Möjligheter för fler hållbara resor i mindre tätorter, Genarp, Lunds Kommun

Lunds Kommun har fokuserat på en av kommunens mindre tätorter – Genarp. I Genarp bor cirka 3000 personer varav många arbetspendlar till Lund och Malmö. Bilanvändningen är hög – och der finns det ett missnöje om utbudet av kollektivtrafik och cykelmöjligheterna till- och från Genarp. Från arbetet med en fokusgrupp gick Lunds Kommun vidare med samåkning som en lösning.

Læs mere her (pdf).

Fokus på grønne transportvaner for unge i Roskilde Kommune

Roskilde Kommune har i samarbejde med ungdomsuddannelser i byen udviklet og testet skalerbare løsninger, der kan være med til at ændre de unges transportvaner i en grønnere retning. Det er blandt andet sket gennem en ’Kom grønt frem’-kampagne, hvor eleverne blev belønnet for det bæredygtige transportvalg ved at samle points til klassen. Desuden har projektet arbejdet med at sikre bedre information om transportmuligheder samt at tilbyde nye og gratis muligheder til de unge herunder samkørsel og adgang til kommunens bycykler.

Læs mere her (pdf).

Mobilitetspakke til mindre bysamfund og erhverv i Roskilde Kommune

Roskilde Kommune har arbejdet med at lave en mobilitetspakke, som består af samkørsel og cykelfremme, så borgere i landsbyområder kan prøve grøn transport i deres hverdag og forhåbentligt få mod på at køre grønnere efterfølgende.

Læs mere her (pdf).

Fælles samkørselskampagne på arbejdspladser

I november 2021 gik 45 organisationer sammen om at sætte fokus på samkørsel i pendlingen. Bag kampagnen stod Gate 21, Moving People og Region Hovedstaden, som gik sammen med regioner, kommuner, virksomheder og transportudbydere og satte gang i en fælles kampagne, der skal skabe kendskab til samkørsel og få flere til at køre sammen blandt pendlere i hovedstadsregionen.

Læs mere her (pdf).

Resultaterne fra kampagnen er nærmere beskrevet her (pfd).

Forsøg med fribusser og ny mobilitetsplanlægning i Slagelse

Borgerne i Slagelse Kommune har fået stor gavn af en ny form for mobilitetsplanlægning, som blev afprøvet for første gang i forbindelse med implementeringen af fribusser, som omtales faktaarket.
Efterfølgende har Færdselsstyrelsen dog meddelt Slagelse Kommune, at de påtænker at træffe afgørelse om, at fribusser ikke kan køre videre i regi af kommunen, da der efter deres vurdering er tale om mere end skolebuskørsel, hvorfor kørslen skal varetages af kommunernes trafikselskab.
Grundtanken bag mobilitetsplanlægningen har været, og er, en bedre udnyttelse af de ressourcer som kommunen anvender til skolebuskørsel, og denne planlægning af mobilitet skulle styrkes og udvikles via samskabelse med borgerne og erhvervslivet.
Da kommunen ikke kan fortsætte produktet i eget regi, er Movia og Slagelse Kommune i øjeblikket i dialog om, hvordan ”Fribusser” kan køre videre i regi af Movia. Slagelse Kommunes Udvalg for Teknik, Plan og Miljø vil inden længe blive forelagt en sag, hvoraf der skal tages stilling til fremtiden for ”Fribusserne”, her vil det blive anbefalet, at projektet videreføres i regi af Movias kommunebusprodukt.

 

Potentiale for el-ladeinfrastruktur ved stationer og parkér- og rejsanlæg

Projektet har arbejdet på at øge antallet af opladningsmuligheder for pendlere i elbiler ved stationer med parker- og rejs anlæg. Tanken er at gøre det attraktivt for borgerne at parkere deres elbil, oplade og komme nemt og grønt videre med den offentlige transport. Potentialet i at kombinere elbilen med offentlig transport er, at det aflaster indfaldsvejene og dermed reducerer trængsel samt mængden af biler i byerne.

Læs mere her (pdf).

Projektet har resulteret i en rapport og guide til kommuner, som kan læses her (pdf).

Living Lab på landsbygden i Sjöbo och Tomelilla kommun

I en gemensam satsning har Sjöbo och Tomelilla kommun jobbat för att främja och förstå utmaningarna med hållbart resande på landsbygden genom användningen av ’living labs’. I Sjöbo och Tomelilla har invånarna bjudits in för att identifiera problem och utveckla nya lösningar i en fokusgrupp men även, testa och utvärdera nya, mer hållbara sätt att resande på små orter och landsbygden.

Læs mere her.

 

Projektet er støttet af:

KONTAKT

Seniorprojektleder
Signe Poulsen

signe.poulsen@gate21.dk

Virtuel udstilling

Som en del af Mobilitet på Tværs vil Innovation Skåne og Future by Lund / Lunds Kommune skabe en fysisk udstilling, som skal inspirere til bæredygtig mobilitet. På grund af Covid-19 har Innovation Skåne og Future by Lund arbejdet på en virtuel udstilling, der ligner den fysiske udstilling. Se den her!