Forestil dig, at du kører på arbejde i myldretiden, du plejer at vente evigheder på samme vej. Men pludselig en dag glider trafikken nemmere, og du kommer på arbejde til tiden. Med hjælp fra data kan vi få trafikken til at flyde bedre i byerne.

Når trafikken fra Roskildevej og Holbækmotorvejen ender i krydset ved Vallensbæk Torvevej i Albertslund skaber det trængsel, lange køer og frustrerede bilisterne. Virksomheden Technolution tester derfor sammen med Gate 21-projektet Den Regionale Datahub en prototype for, hvordan vi bedre kan udnytte vejene i myldretiden. 

Prototypen skal bruge data til at få os alle sammen hurtigere igennem trafikken, så vi kan bruge tiden der, hvor vi gerne vil – om det så er på arbejdet eller hjemme – og samtidig spare brændstof. Det er et af virkemidlerne til at skabe grøn vækst i kommunerne.

Den Regionale Datahub udvikler fire prototyper inden for mobilitet sammen med virksomhederne Technolution og SNC Lavalin Atkins. Sammen med Technolution udvikles – foruden prototypen om bedre udnyttelse af vejene i myldretiden – også en prototype for, hvordan vi kan gøre forholdene bedre for cyklister, når der er vejarbejde. Atkins kigger på, hvordan bilister kan informeres bedre under vejarbejde, og hvordan kan vi forudsige, hvordan trafikken vil bevæge sig, når vi ændrer byen – eksempelvis hvis en kommune bygger et nyt supermarked eller er i færd med at udvikle en ny bydel, hvad betyder det så for trafikken i området.

 

Løsningerne kan bruges i flere kommuner

Samarbejderne er et resultat af en markedsdialog om mobilitetsudfordringer, hvor virksomheder har kunne byde ind med løsninger på konkrete problemstillinger, som er virkelighed for en eller flere kommuner i projektet. Hvorefter Gate 21 indgik Offentlige-Private-Innovationsaftaler (OPI) med de to virksomheder, Technolution og Atkins.

Intelligente mobilitetsløsninger kan bruges til at løfte nogle af de demografiske udfordringer, som de danske kommuner sidder med i dag og i de kommende år og på den måde fremme intelligent byudvikling, øge borgernes livskvalitet og samtidig skabe grøn vækst. Det er målet, at løsningerne på sigt skal kunne bruges af flere kommuner.

Den Regionale Datahub er et samarbejde mellem Region Hovedstaden og LOOP CITY-kommunerne. I alt deltager 20 kommuner. Alle løsninger, som testes i projektet, er et svar på en udfordring eller problemstilling, som mindst to af kommunerne i Den Regionale Datahub sidder med. Projektet er støttet af LOOP CITY og Region Hovedstaden.

Se flere eksempler på, hvordan data kan skabe grøn omstilling