Tema 1: Modeller for bæredygtig mobilitet i landsbyen i Living Labs

OM PROJEKTET

Mobilitet på Tværs vil forandre og forbedre den grønne mobilitet i Greater Copenhagen ved at implementere og involvere borgere i nye mobilitetsløsninger og ved at skalere ny mobilitet tværs af land, forstad og by.

Behovet for en bæredygtig omstilling af transporten er relevant i både større og mindre byer. I dag har vi ikke et godt bud på, hvordan bæredygtig mobilitet i landsbyer kan se ud. Men det skal løses, for det har stor betydning for at skabe attraktive landsbyer, der kan tiltrække og fastholde unge, børnefamilier og højtuddannede.
Landsbyernes rammer er anderledes end i større byer – også på tværs af Øresund. Afhængigheden af bilen er stor på grund af længere afstande og få bus- og togafgange. Det betyder, at manglen på mobilitet og tilgængelighed er stor. Særligt unge, ældre og udsatte borgere har få muligheder, men også mangel på bæredygtige alternativer til en privatejet bil for de pendlende landsbyborgere.

Under dette tema arbejder Sjøbo, Tommelilla og Lejre Kommune for at blive klogere på, hvordan kommunerne kan øge bæredygtige rejser samtidig med at lette hverdagen for de rejsende og skabe brugerdrevet, skattefinansieret eller kommercielle mobilitetsløsninger, der kan være et alternativ til bilen. Formålet er at skabe levende laboratorier, der undersøger og i praksis viser og afprøver løsninger til gavn for borgernes adgang til alternative grønne transportmuligheder i fremtiden.

Læs case 1 her: Lejre Kommune vil engagere borgerne i nyt Living Lab 

Læs case 2 her: Sjøbo og Tomelilla Kommune samarbejder tæt om at omstille borgernes mobilitetsvaner

Projektet er støttet af:

PARTNERE

Danske kommuner: Fredensborg, Frederiksberg, Slagelse, Roskilde og Lejre

Svenske kommuner: Sjöbo, Tomelilla og Lund 

Andre aktører: Region Hovedstaden, Innovation Skåne, Gate 21, Mobile Heights, Concito, 4-Leaf Consulting, Movia, Roskilde Universitet og DTU Diplom

VARIGHED

April 2020 – september 2022

KONTAKT

Seniorprojektleder
Signe Poulsen

signe.poulsen@gate21.dk