Onsdag den 12. oktober afviklede Carbon 20, i samarbejde med Gate 21-projektet Formel M, et videnmøde om kommunalt forankrede netværk.


Carbon 20 vil bruge netværk som et middel til at sikre, at viden og information om energibesparelser bliver delt mellem kommuner og virksomheder. Netværk giver virksomheder muligheden for at dele deres tekniske viden om og erfaringer med energibesparelser. Netværk kan altså bruges til at flytte Carbon 20-virksomhederne mod en 20% CO2-besparelse.


Netværk der skaber værdi
Et netværk kan have mange former. De mest almindelige former for netværk handler om kulturel udvikling, kompetenceudvikling, strategisk udvikling eller konkret opgaveløsning. Carbon 20 arbejder med at udvikle lige præcis de netværksformer, der bedst understøtter de Carbon 20-virksomhederne. Og videnmødet var et vigtigt skridt i den proces.


– Vi ønsker at udvikle netværk, der skaber værdi for de virksomheder, der er med i projektet. Vi vil bruge netværkene som motivation til at arbejde med energibesparelser. Indtil videre er vi stadig i udviklingsfasen, dvs. at vi er åbne i forhold til hvilke netværkstyper, der skal kendetegne projektet, forklarer projektleder Lone Kelstrup.Deltagerne lytter til netværksekspert Andreas Rønne Nielsen fra Wanscher og Nielsen. I følge ham afhænger et effektivt kommunalt klimanetværk af en gensidig involvering mellem kommuner og virksomheder. Gensidigheden skaber nemlig produktive netværk. Foto: Gate 21


Husk deltagernes forskellige perspektiver
Ved at stille skarpt på lokale netværk og trække på inspiration fra andre projekter og netværks-eksperter, har Carbon 20 og Formel M fået skærpet den strategiske retning for deres netværksudvikling.


– Mødet har givet os en idé om, hvilke typer af netværk vi skal arbejde med. Den vigtigste læring er, at vi skal være opmærksomme på at kommuner arbejder med en lang tidshorisont og tænker meget politisk, mens virksomhederne arbejder ud fra en kort tidshorisont med fokus på bundlinje. De to perspektiver skal vi få til at mødes. Nogle af de ideer vi arbejdede med på mødet var netværk omkring energirigtige transportløsninger og ressource genanvendelse, forklarer Lone Kelstrup.

Carbon 20 opstarter i foråret 2012 flere netværk med forskellige temaer. Læs mere i næste  Carbon 20 nyhedsbrev som du modtager per mail.