10 guldkorn til kommunerne om 5G og planlægning

Gate 21 vil med projektet ’Klar parat til 5G’ klæde kommunerne på til udrulningen af 5G-netværket. Det sker blandt andet ved fem events, hvor vi dykker ned i emnet. Den 10. juni havde vi første event – ‘5G Nede på jorden’. Formålet var at give kommunale medarbejdere et bedre grundlag til at inkludere 5G, når de planlægger fremtidens byområder. På baggrund af webinaret har vi samlet 10 gode råd:

10 guldkorn om kommuner, planlægning og 5G

 1. Tag 5G med som en dimension i din lokalplan
  – eller lav en særskilt masterstrategi. Når områder sælges til byudvikling kan det anbefales, at der fra start er en plan for at få etableret en netværksinfrastruktur. Den femte generations netværk har nogle nye fysiske foranstaltninger – som for eksempel opsætning af flere master og antenner i forhold til radiobølger rækkevidde i det bebyggede landskab.
 2. Tænk din indendørs dækning igennem
  Det er vigtigt, at byggeherrerne får lavet dækning indenfor. Prioriter at få husene kablet ordentligt.
 3. Ræk ud og brug samarbejdspartnere og netværk
  Inviter mobiloperatørernes fælles rejsehold ind og lad teleselskaberne samarbejde og optimere forholdene til 5G-udbygningen.
 4. Hav en fast kontaktperson til mastebehandlinger i kommunerne
  En fast kontaktperson kan hjælpe med at undgå, at ansøgninger bliver sendt rundt i systemet og skaber forsinkelser.
 5. Planlæg efter access-punkter i dit net
  Selvom vi overgår til en trådløs hverdag, så har vores byområder brug for flere adgangspunkter til strøm og fiber for at sprede de trådløse netværk.
 6. Skab dialog med dem, der graver kabler ned og sætter master op
  ”Byggeherrerne” af netværkskommunikation har uvurderlige praktiske kompetencer. Det kan anbefales at have dem med om bordet tidligt i kommunens bygge og- planlægningsproces, så du undgår faldgruber.
 7. Du kan fremtidssikre dit projekt ved at planlægge for overkapacitet
  Det er allerede et krav i ledningsejerlovgivningen, men hav gerne lidt ekstra midler og stil gerne endnu højere krav. Det koster kun lidt mere i indkøb at få lagt ekstra rør, når du alligevel er i gang med at grave kabler ned. Men det er dyrt igen at skulle åbne op og grave.
 8. Bliv en god facilitator til bredbånd ’over the air
  5G åbner for muligheden om at få højkapacitetsinternet over the air i områder, der er udenfor fibernettet. Det vil kræve en del investeringer og etablering af nye partnerskaber/forretningsmodeller, hvor kommunen kan have en faciliterende rolle mellem udbyder og erhverv/privatpersoner.
 9. Tænk på ”gæsteprincippet”
  I fremtiden får vi mere brug for såkaldte smallcells eller gadenære antenner, der spreder ultralave bølger og netværk med høj kapacitet. Som det ser ud nu, så kommer kommuner og private til at kunne stille plads til rådighed til smallcells ifølge gæsteprincippet. Det vil sige, at antenne-ejerne kan bevilges at bruge en andens mark/infrastruktur som gæst.
 10. Hav et åbent sind
  Det er også nyt territorie for leverandørerne, så vi skal lære det sammen. Gå ind partnerskaber, tænk innovativt, brug use-cases og arbejd med nye funktionskrav. Markedet skal efterspørge det, hvis det skal blive det helt udvidet 5G-netværk.

Gate 21 inviterer til fire workshops i efteråret 2021, der skal gøre kommunerne ‘Klar-Parat til 5G’

Kommunen spiller en nøglerolle i fremtidens digitale infrastruktur og det generationsskifte af netværk, der skal til. I de fire klar-parat-5G workshops taler vi dit sprog, uanset om du er udvikler, planlægger eller it-konsulent i kommunen. I de fire workshops vil vi fokusere på kommunernes forskellige roller, både nuværende og fremtidige, og forsøge at besvare deres spørgsmål til 5G med simple og klare anbefalinger. Ved hver workshop vil en værtkommune fortælle om deres forhåbninger og udfordringer med 5G.

Workshop 1: Hvad er 5G? – Teknisk viden for ikke-teknikere
Onsdag d. 22.september 2021 klokken 9:00-11:30 – Online
>> GÅ TIL TILMELDING

Workshop 2: Fremtidens 5G i praksis – Sådan bruges netværket i din kommune i 2029
Onsdag d. 27. oktober 2021 klokken 9:00-11:30 – Online
>> GÅ TIL TILMELDING

Workshop 3: 5G økonomi og governance: Forretningsmodeller og partnerskaber
Onsdag d. 17. november 2021 klokken 9:00-11:30 – Online
>> GÅ TIL TILMELDING

Workshop 4: Hvad har vi lært og hvordan kommer vi videre? Byernes ”manifest” på 5G
Onsdag d. 15. december 2021 klokken 12:00 -15:30 – Fysisk møde
>> GÅ TIL TILMELDING

 

 

>> LÆS MERE OM PROJEKTET OG ALLE ARRANGEMENTERNE HER

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

* Påkrævet felt
Du kan her anmode om at modtage Gate 21s nyhedsbreve og e-mails med relevante informationer om aktiviteter i regi af Gate21, tilbud om arrangementer mm. Vi behandler i den forbindelse personoplysninger (navn, organisation og e-mail). Formålet med behandlingen er at kunne sende e-mails og indsamle statistik. Vores behandling af personoplysninger fremgår af Privatlivspolitikken.

Ønsker du ikke længere at modtage mails fra Gate 21 kan du klikke på afmeld-linket i bunden af et hvert nyhedsbrev, du måtte modtage fra os.

Flere nyheder om Smarte Byer & Bygninger:

Et år med Fællesskabet for Dynamiske Data

Læs mere her

Webitall skaber innovativt værktøj i samarbejde med Gate 21 og otte danske kommuner

Læs mere her

BLOGINDLÆG: Kalder alle klima-ninjaer!

Læs mere her

 

Flere nyheder om Smarte Byer & Bygninger:

Et år med Fællesskabet for Dynamiske Data

Læs mere her

Webitall skaber innovativt værktøj i samarbejde med Gate 21 og otte danske kommuner

Læs mere her

BLOGINDLÆG: Kalder alle klima-ninjaer!

Læs mere her