BLOGINDLÆG: Drømmen om Chicago eller et månelandingsprojekt for danske kommuner

Morten Winge, kommunaldirektør i Tårnby Kommune og styregruppemedlem i
Fællesskabet for Dynamiske Data

Som en tilbagevendende begivenhed sender vi nu en stafet ud til vores partnere for at høre deres perspektiv på arbejdet med dynamiske data. Sidst var det Kristine Klæbel, Direktør for By, Kultur, Miljø & Beskæftigelse, Albertslund Kommune, der skrev om ”Data: Et vigtigt redskab for byudviklingen”. Kristine har givet stafetten videre til Morten Winge, Kommunaldirektør i Tårnby Kommune og styregruppemedlem i Fællesskabet for Dynamiske Data (F2D2).

 

Hvad er drømmen om Chicago og hvordan bliver den til et månelandingsprojekt for danske kommuner?

Den 6. september var der indvielse af INSTALL – kommunernes nye one-stop-shop for IoT. INSTALL – og nogle af de projekter, som kommer lige i hælene på det – er første del af realiseringen af ”drømmen om Chicago”, og det er samtidig historien om, hvordan store ting nogle gange kan gro ud af små midler, hvis man kan samle den rigtige kombination af dygtige, vedholdende, entusiastiske mennesker, et problem, der trænger til at blive løst og en anledning til at gøre noget ved det. Og tilsætter det tilstrækkeligt med tid og tålmodighed.

Drømmen om Chicago opstod hos undertegnede, da jeg i 2018 var på studietur til Chicago for at studere byudvikling sammen med en gruppe af kommunaldirektører og tekniske direktører. Her mødte vi chefen for Chicago kommunes data-enhed. De var ca. 20 ansatte og kunne nogle virkeligt blærede ting med at indsamle data og gøre dem åbent tilgængelige, konstruere problemløsende algoritmer og lave borgervenlige apps. Alt sammen på det tekniske område, fordi en amerikansk kommune jo opgavemæssigt ligner en teknisk forvaltning plus brandvæsen og politi.

Chicago Kommune har ca. 2,4 mio. indbyggere, så sammenligningen til Region Hovedstaden ligger lige for, så hjem fra USA kom en kommunaldirektør med en drøm om at gøre det samme med udgangspunkt i det projekt, jeg havde været en del af siden 2017: En regional datahub.

Projektet en regional datahub var finansieret med 50 pct. fra Loop City kommunerne og 50 pct. fra Region Hovedstaden, og tanken var, at projektet skulle levere en eller anden form for fælles database eller en sammenkobling af data baseret på de mange data, man forestillede sig kunne samles op langs med den letbane, der var på vej i Ring 3.

I stedet er det over visse kringlede veje blevet til F2D2-fællesskabet og dermed også til INSTALL, og hvad der herefter vokser frem, hvilket har været sindssygt spændende at være med til.

Med lanceringen af INSTALL har F2D2 nået sin første markante milepæl, fordi kommunerne her får adgang til viden og praktisk assistance fra øverste hylde. Det er faktisk et kommunalt månelandingsprojekt i en lille målestok, og her trækker jeg som reference på bogen: ”Mission Economy. A Moonshot Guide to Changing Capitalism” af Mariana Mazzucato. I bogen gennemgår forfatteren forudsætningerne for det unikke amerikanske projekt, der skulle bringe en mand op til månen og sikkert hjem igen. Et projekt som kom til at gøre en kæmpe forskel for videnskab og innovation og lagde grunden til en hel række industrier. Et kæmpestort OPI-projekt var det faktisk.

Mariana Mazzucato opregner nogle vigtige forudsætninger for, at projektet blev en succes, og det er her på plads at nævne to af dem: At det offentlige er klar til at være risikovillig (for der er grænser for, hvor risikovillig en privat virksomhed tør/kan være), og at der er attraktive jobs til de dygtigste hjerner på den offentlige side af projektet. Hvis viden og kompetence kun findes i leverandør-enden, så er der ikke nogen til at formulere gode kontrakter med de private og heller ikke nogen til at følge op og vurdere, om kontrakten virker efter hensigten og fremdriften er tilfredsstillende.

Disse to forudsætninger er lige nu til stede i F2D2/INSTALL, og derfor har vi også været klar til at tage foreningen til det næste niveau og gå sammen med de andre aktører i Danmark og i et par andre lande i EU om at byde ind på at få en såkaldt TEF, som vi just har fået EU-bevilling til.

Kommer visionen om Chicago til at gå i opfyldelse? Nok ikke helt. Vi får nok ikke en fælles organisatorisk enhed til at lave løsninger for alle kommuner i Region Hovedstaden og ej heller i Region Sjælland. Men mindre kan også gøre det, og mon ikke tiden også er løbet fra en lukket løsning som en enhed. Mon ikke fremtiden i højere grad tilhører de mere åbne og netværksorganiserede systemer? Og så får vi brug for fortsat risikovillighed.

Flere artikler om Smarte Byer & Bygninger - Blog, Aktiviteter:

Interoperabilitet i fokus: MIMs och framtidens smarta städer

 

Læs mere her

Frederiksberg Kommune søger innovative løsninger til vejovervågning

 

Læs mere her

Satsningen på IoT-plattform i Ängelholm: En nyckel till digital framtid

 

Læs mere her

 

Flere blogindlæg om Smarte Byer & Bygninger - Blog, Aktiviteter:

Interoperabilitet i fokus: MIMs och framtidens smarta städer

Læs mere her

Frederiksberg Kommune søger innovative løsninger til vejovervågning

Læs mere her

Satsningen på IoT-plattform i Ängelholm: En nyckel till digital framtid

Læs mere her