Bæredygtig bevidsthed skaber nye fødekilder og vaner hos Bornholms Rovfugleshow

Falke, ørne, kaniner og krybdyr nyder godt af, at medarbejderne hos Bornholms Rovfugleshow har fokus på bæredygtighed. Det betyder nemlig frisk, ikke-sprøjtet hø fra egen mark og overskudsfrugt og -grønt fra Kvickly. Men det udfordrer også medarbejdernes arbejdsgange og vaner.

Foto: Kristoffer Linus

20.000 turister besøger årligt Bornholms Rovfugleshow. Foruden shows med rovfugle kan gæsterne møde krybdyr og insekter eller klappe kaniner, får og geder – eller slappe af i cafeen. Alt sammen med et bæredygtigt twist. For selvom Bornholms Rovfugleshow er en mindre virksomhed – så har de et stort fokus på bæredygtighed:

”Jeg tænkte faktisk først, at vi ikke kunne gøre den store forskel. Men vi har taget det skridt for skridt og fået inspiration i workshops om bæredygtighed. Vi startede med at få lavet nogle energiberegninger, hvor vi kunne se, hvor vi kunne kombinere bæredygtighed med at reducere omkostninger. Den viden, jeg fik undervejs, blev katalysator for mere.”
Louise Kirkelund Ramstrup, ejer og falkoner, Bornholms Rovfugleshow

Virksomheden har været igennem et forløb med Bæredygtig Bundlinje Bornholm, hvor de har fået lavet en bæredygtig forretningsplan. Og hvad, der startede med energibesparelser, blev til bedre affaldshåndtering, en elbil, energirenovering, brug af genbrugsmaterialer ved renovering af krybdyrsområdet, skift af forhandler af souvenirs og dyrkning af afgrøder på egen jord.

Om Bornholms Rovfugleshow

Bornholms Rovfugleshow laver fem shows om dagen i højsæsonen, hvor gæsterne kan smage på insekter, stirre ind i en ugles iskolde blik og lære, hvad en høne har til fælles med en ørn og flyvende dinosaurer. Den største attraktion er fuglene, men gæsterne kan også møde en kvælerslange, skildpadder, edderkopper og insekter. Derudover kan de i alt 20.000 gæster årligt klappe kaniner, høns og får, samt boltre sig på en stor legeplads og spise i caféen.

 

Egenproduktion af foder til dyrene

Noget af det vigtigste, arbejdet med bæredygtighed har taget med sig, handler om foder til dyrene:

”Vi er blevet meget mere bevidste om, hvordan vi forvalter vores seks hektarer jord. Her har vi dyr, der afgræsser – og har egenproduktion af hø uden sprøjtemidler. På den måde er vi blevet mere selvforsynende. Vi er også indgået i en madspildsordning med den lokale Kvickly. Her kan vi hente frugt og grønt til vores dyr. Vi sparer på bundlinjen til indkøb af mad til dyrene. Og vi hjælper Kvickly med at reducere madspild.”
Louise Kirkelund Ramstrup, Bornholms Rovfugleshow

Det betyder meget for Bornholms Rovfugleshow at arbejde med bæredygtighed, da det falder i tråd med virksomhedens øvrige ambitioner om at være en ’naturbevarende organisation, der formidler.’ Virksomheden støtter aktivt projekter mod krybskytteri og et naturbevarende projekt i Sydafrika, samt samarbejder med Aalborg Zoo om at optræne to kirkeugler til deres Safari Scene for at støtte op om kirkeugleprojektet i Danmark.

Formidling er en stor del af arbejdet hos Bornholms Rovfugleshow. Mange familier og skoleklasser besøger showet. 
Fotos: Bornholms Rovfugleshow

Bornholms Rovfugleshows bæredygtighedstiltag

  • Indkøbt elbil, samt undgår unødig kørsel
  • Brug af genbrugsmaterialer som resttræ ved bygning af voliere
  • Skiftet leverandør af souvenirs til dansk leverandør med bæredygtige varer.
  • Skiftet leverandør af dyrefoder fra hollandsk til dansk grossist med mere bæredygtig profil
  • Arbejdet med Vild med Vilje-koncept og produktion af foder på egen jord
  • Etableret madspildssamarbejde med Kvickly
  • Sorterer flere affaldsfraktioner end der afhentes

Vigtigt – og en udfordring – at få medarbejderne med

En vigtig forudsætning for at lykkes med at gøre Bornholms Rovfugleshow mere bæredygtig er medarbejdernes adfærd og vaner. Derfor arbejder Louise Kirkelund Ramstrup meget sammen med personalet om, hvordan dagligdagen kan gøres mere grøn – det kan eksempelvis være ved at samle indkøb i byen, så bilen ikke skal køre så ofte, måden affald sorteres på, eller hvordan foderet forberedes til dyrene:

”Det har overrasket mig, hvor meget medarbejdernes vaner spiller ind i – og indimellem spænder ben for vores omstillingsproces. Eksempelvis har medarbejderne haft en vane med hjemmefra med at skære enderne af grøntsagerne. Men dyrene er jo ligeglade. Her kan vi faktisk spare op til 25 procent på madspild til dyrene. Det har tal om madspild fra Odense ZOO vist.”
Louise Kirkelund Ramstrup, Bornholms Rovfugleshow

Med 10-12 ansatte, hvor flere af dem er sæsonansatte og flexjobbere, og som hver har vaner hjemmefra, kan det være en udfordring at holde en kontinuerlig indsats på bæredygtighed i hverdagen. De faste medarbejdere er dog meget indstillede på at arbejde med bæredygtigheden. Sammen hjælper de eksempelvis hinanden med at sortere affald i flere fraktioner end det lokale affaldsselskab afhenter – og de derfor selv kører på lossepladsen.

Gode råd fra Bornholms Rovfugleshow

  • Find god, uvildig rådgivning
  • Selv en mindre virksomhed kan gøre en bæredygtig forskel – også på bundlinjen
  • Gør det sammen med medarbejderne. I arbejder sammen om et fælles ’greater good’. Det giver sammenhold og stolthed.

Solceller og mere selvforsyning er næste skridt

For Bornholms Rovfugleshow er der flere forandringer på vej. Ejerkredsen udvides, og det betyder også, at det bliver muligt at investere mere i bæredygtighed, der betaler sig. For klimaet og for dyrene. Ambitionerne er nemlig at blive mere selvforsynende og investere i et solcelleanlæg:

”Alt kører på el hos os. Vi har hverken fjernvarme eller olie. Vi kan ikke have vindmøller på grund af fuglene – og jordvarme er ikke en mulighed på grund af klipperne i undergrunden. Men solceller kan gøre en forskel!” siger Louise Kirkelund Ramstrup om overvejelserne om egen el-forsyning.

En anden investering på tegnebrættet – som kræver både tid og penge – er at blive mere endnu mere selvforsynende med foder til dyrene. Men det kræver tid og tålmodighed:

”Det tager 4-5 måneder, hvis vi vil nedlægge en græsmark – og først på tredje år har vi det produkt, vi gerne vil have,” siger Louise Kirkelud Ramstrup.

Den bæredygtige rejse er godt begyndt for Bornholms Rovfugleshow. Sideløbende med alle tiltagene vil Louise Kirkelund Ramstrup nu også arbejde på at formidle de gode tiltag til gæsterne. Og hun deler gerne ud af sine erfaringer:

”Den største øjenåbner for mig i det her er, at vi kan gøre en forskel. Det var ikke for stor en mundfuld for os!”
Louise Kirkelund Ramstrup, Bornholms Rovfugleshow

Bæredygtig Bundlinje Bornholm

Bornholms Rovfugleshow har været en del af projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm. Her har mere end 50 bornholmske små og mellemstore virksomheder fået tilbudt uvildig rådgivning, workshops og udvikling af en grøn forretningsplan. De grønne forretningsplaner har kigget på virksomhedernes potentiale for energi- og materialeeffektiviseringer, cirkulær økonomi og grøn forretningsudvikling. Der har i projektet været fokus på virksomheder indenfor brancherne turisme, håndværk, fremstilling, byggeri og fødevarer.

Er du blevet inspireret?

Du kan blandt andet få hjælp og inspiration til at komme i gang med den grønne omstilling i din egen virksomhed her:

Flere nyheder om Cirkulær Økonomi & Ressourcer:

Nu hæver 14 bygherrer ambitionerne for genbrug i byggeriet

Læs mere her

Ny maskine giver bonus på tre bæredygtige bundlinjer

Læs mere her

Leg og hårdt arbejde: Virksomhed vil være foran med den bæredygtige udvikling i deres branche

Læs mere her

 

Flere nyheder om Cirkulær Økonomi & Ressourcer:

Nu hæver 14 bygherrer ambitionerne for genbrug i byggeriet

Læs mere her

Ny maskine giver bonus på tre bæredygtige bundlinjer

Læs mere her

Leg og hårdt arbejde: Virksomhed vil være foran med den bæredygtige udvikling i deres branche

Læs mere her