Ny maskine giver bonus på tre bæredygtige bundlinjer

Mindre energi, bedre brug af råvarer og genanvendelse af spild og spåner. Dét er gevinsterne for virksomheden Borntek, efter de har investeret i en ny pladefræser, der kan udskære plastemner. Dermed checker de hele tre bæredygtige bundlinjer af i én og samme investering.

Fotos: Borntek

Sund fornuft! Sådan ser metal- og plastbearbejdningsvirksomheden Borntek Industri på Bornholm på deres arbejde med bæredygtighed. De har netop indkøbt en ny maskine, der præcist kan udskære plastelementer og på mange måder indkapsler deres syn på bæredygtighed. Nemlig at klima og økonomi kan gå hånd i hånd.

”Pladefræseren, som vi har indkøbt, vinder på tre parametre. Vi bruger mindre energi, bruger råvaren bedre, og vi kan genanvende spild og spåner. Det er helt ny teknologi for vores virksomhed, som giver et helt nyt forretningsområde.”
Ole Schou Mortensen, fabrikschef, Borntek.

Maskinen, som er en CNC-fræser, der ved hjælp af en computer kan fremstille ensartede og komplekse dele i plast, har Borntek fået tilskud til gennem projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm – ligesom de har fået udarbejdet en grøn forretningsplan af en rådgiver gennem projektet. Og maskinen betaler sig allerede på den bæredygtige bundlinje – og med en økonomisk tilbagebetalingstid på knap 10 år.

Om Borntek Industri

Borntek Industri er et familieejet firma etableret i 1998 med cirka 25 ansatte. Virksomheden producerer højteknologiske specialkomponenter til flere ISO-certificerede virksomheder, hvor kvalitet og præcision er et krav, indenfor spåntagende bearbejdning. Produkterne er dreje- og fræseemner til B2B kunder, som kan være andre maskinfabrikker eller maskinbyggere. Emnerne er blandt andet aksler, bøsninger eller stempler, og fræseemner som sikkerhedsafskærmning, føringer eller ventilblokke – i både plast, messing, kobber, aluminium, stål eller rustfaststål.

Her ses en medarbejder ved den nye CNC-fræser, som er et led i Bornteks bæredygtighedsplan.
Foto: Kristoffer Linus

Mindre energi og optimal brug af råvaren

Pladefræseren har været i produktion hos Borntek siden sommeren 2022 – og allerede nu kan virksomheden se, at energiforbruget passer med det, der blev beregnet i den grønne forretningsplan. Det betyder, at virksomheden sparer på 16.000 kWh årligt.

Tidligere blev plastemner vådfræset på to maskiner, der også anvendes til stål og kun kan tage små pladestørrelser. Det betød et stort spild. Samtidig kunne det store plastspild ikke genanvendes på grund af køle- og smøremiddel på materialet og fordi, det blev blandet med stålspåner.

”I dag kan vi tage meget større plastplader, fylde pladen bedst muligt, og det er lykkedes os at lave mindre emner sammen med større emner – og på den måde minimere spildet. Samtidig holder vi plastemnerne fast med vakuum. Det betyder, at vi kan suge spånerne direkte ud i en container – og så er de helt rene – og kan genanvendes.”
Ole Schou Mortensen, Borntek.

Den nye håndtering af plastpladerne betyder, at Borntek udnytter plastpladerne 50 procent bedre – og totalt sparer 45 tons CO2 årligt.

 

Afsøger muligheder for at afsætte spildet

Borntek har altså allerede checket energibesparelser og bedre råvareudnyttelse af. Det halter dog lidt med at afsætte spildet:

”Plastspånerne skal være rene og separeret efter plasttyper. Det kan vi nu, men vi har endnu ikke afsat det. Vi håbede på et samarbejde med en lokal plastfabrik, men desværre bruger de ikke vores plasttyper. Vi overvejer også at indgå en aftale med en plastproducent på Sjælland, men prisen for en container plastspåner skal stå mål med transportudgifterne og -udledningen,” siger Ole Schou Mortensen.

Cirklen er altså ikke helt sluttet endnu, men Borntek arbejder på flere alternativer. Indtil virksomheden har fundet den optimale afsætningsmulighed, opbevares spildet rent og separeret i aflukkede containere.

 

Giver nye kompetencer og stolte medarbejdere

Pladefræseren er ikke det eneste nye i produktionshallerne hos Borntek. Der er nemlig også ansat en møbelsnedker og en produktionsingeniør blandt andet til at betjene maskinen. Kompetencer som er nye i Borntek. Og medarbejderstaben er som helhed glade for virksomhedens fokus på bæredygtighed. Hver uge vender medarbejderne, hvordan de kan bruge rester af plast og stål på en anden måde – eller hvordan de kan sortere spild bedre.

”Medarbejderne synes, vores arbejde med bæredygtighed er positivt. Vi arbejder til stadighed på at være en attraktiv arbejdsplads for både medarbejdere og kunder, når vi arbejder med bæredygtighed. Vi vil gerne tage ansvar som virksomhed i lokalsamfundet.”
Casper Poulsen, ejer og direktør, Borntek.

Casper Poulsen ved den nye CNC-fræser, som optimerer spild og giver et nyt forretningsområde for virksomheden.
Foto: Kristoffer Linus

Ifølge Casper Poulsen var det også vigtigt for virksomheden at sikre, at investeringen ikke kun var klimamæssigt bæredygtig, men også økonomisk bæredygtig.  

Bornteks bæredygtighedstiltag

  • Installeret LED-belysning – og styring af belysningen
  • Støjabsorberende materiale af naturproduktet træbeton på væggene
  • Investeret i nye maskiner og robotter.
  • Arbejdet med bedre sortering af affald
  • Undersøgt muligheden for at bruge overfladevand i produktion og toiletter
  • Brug af organisk køle-skæremiddel
  • El-trucks

Borntek vil imødegå fremtidens kundekrav om bæredygtighed

Borntek har endnu ikke oplevet de store krav om bæredygtighed fra deres kunder, men de er meget bevidste om, at det vil være vigtigt i fremtiden. Og med rette. For ifølge en analyse fra DI oplever 75 procent af virksomheder, at deres kunder stiller krav om dokumenteret bæredygtighed i produkterne. Derfor er Casper Poulsen glade for, at de allerede har sat arbejdet i gang:

”Processen med at se på virksomhedens bæredygtighed har udfordret os på, hvem vi er som virksomhed. Hvorfor vi gør, det vi gør – og hvad det betyder for os. Det er spændende at se, hvad vi mere kan gøre – også for at stille os selv bedre både konkurrence- og kompetencemæssigt. Det har også betydet, at vi kigger nærmere på vores CO2-risikovillighed. Altså skal et bæredygtigt initiativ altid være en god forretning? Eller skal det bare løbe rundt – eller kommer vi også til at lave initiativer, der er en dårlig forretning? Det kan jeg godt forestille mig.”
Casper Poulsen, Borntek.

De næste bæredygtige skridt for Borntek handler om at undersøge muligheden for solceller på virksomhedens flade tag, da strømmen er dyr, samt et igangværende projekt med et anlæg som kan levere overskudsstrøm til virksomhedens el-trucks. Samtidig vil Borntek se ind i, hvordan deres store vinduer enten kan udskiftes eller isoleres bedre.

Gode råd fra Borntek

  • Kom i gang! Få det nu fixet – få startet processen. Det er spændende!
  • Start nedefra i juletræet – tag de lette ting først som eksempelvis LED-belysning. De store investeringer sidder i toppen af juletræet. Men her ligger også mange gange de store gevinster.
  • Se det også som god medarbejderpleje – en del af en attraktiv arbejdsplads.

Bæredygtig Bundlinje Bornholm

Borntek Industri har været en del af projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm. Her har mere end 50 bornholmske små og mellemstore virksomheder fået tilbudt uvildig rådgivning, workshops og udvikling af en grøn forretningsplan. De grønne forretningsplaner har kigget på virksomhedernes potentiale for energi- og materialeeffektiviseringer, cirkulær økonomi og grøn forretningsudvikling. Der har i projektet været fokus på virksomheder indenfor brancherne turisme, håndværk, fremstilling, byggeri og fødevarer.

Er du blevet inspireret?

Du kan blandt andet få hjælp og inspiration til at komme i gang med den grønne omstilling i din egen virksomhed her:

 

Flere nyheder om Cirkulær Økonomi & Ressourcer:

Nu hæver 14 bygherrer ambitionerne for genbrug i byggeriet

Læs mere her

Bæredygtig bevidsthed skaber nye fødekilder og vaner hos Bornholms Rovfugleshow

Læs mere her

Leg og hårdt arbejde: Virksomhed vil være foran med den bæredygtige udvikling i deres branche

Læs mere her

 

Flere nyheder om Cirkulær Økonomi & Ressourcer:

Nu hæver 14 bygherrer ambitionerne for genbrug i byggeriet

Læs mere her

Bæredygtig bevidsthed skaber nye fødekilder og vaner hos Bornholms Rovfugleshow

Læs mere her

Leg og hårdt arbejde: Virksomhed vil være foran med den bæredygtige udvikling i deres branche

Læs mere her