Cykeludfordring giver sundere pendlere på blot én måned
Otte pendlere testede elcykler som transportmiddel i en måned i forbindelse med åbningen af den nye supercykelsti Farum-Allerødruten. Det gav både vægttab, lavere kolesteroltal og nye cykelvaner.


Foto: Supercykelstier Region Hovedstaden
Undersøgelser viser, at når cykelruterne bliver opgraderet til supercykelstier, lokker det flere pendlere til at hoppe på cyklen fremfor at vælge bilen på vej til arbejde.
”Mange mennesker vil gerne ændre den måde, de transporterer sig på, men nogle gange kræver det, at man får et lille skub,” fortæller Diana Bern Skyum, kommunikationsansvarlig hos Supercykelstierne.
Supercykelstisekretariatet lavede derfor en cykeludfordring i september, som gik ud på, at få pendlere med over 10 kilometer til arbejde til at lade bus, bil og tog stå i en måned og tage cyklen til arbejde. De i alt otte deltagere fik stillet en elcykel eller speed pedelec til rådighed til udfordringen.
Formålet var at give deltagerne mulighed for at teste livet som cykelpendler på egen krop, samtidig med at elcyklen for de fleste var afgørende for, at de var klar til at kaste sig ud i udfordringen. Dermed fik deltagerne også testet, om elcyklen var den rette løsning for dem – i en hverdag hvor det hele skal hænge sammen.
Synlige resultater hos alle deltagere
Diana Bern Skyum fortæller, at alle deltagerne fik foretaget sundhedstjek både før og efter cykeludfordringen for at se effekterne af en måned som cykelpendler.
De otte mænd og kvinder fik målt alt fra kolesterol til fedtprocent, og resultaterne efter blot en måned er synlige. En deltager tabte seks kilo på en måned og en anden deltager fik sænket sit kolesteroltal med 10 procent. Alle deltagerne forbedrede flere af deres tal og flere har allerede investeret i elcykler selv.
Cykeludfordringen tyder på, at det godt kan betale sig at investere i at få ansatte til at hoppe på cyklen frem at sidde i bil, bus eller tog på vej til arbejde.
”Cykelturen stopper ikke på cykelstierne, men på arbejdspladsen. Og man kan spille en stor rolle i forhold til at gøre det nemmere for flere at vælge cyklen,” siger Diana Bern Skyum.
Hvad er supercykelstier?
Supercykelstier er et samarbejde mellem 30 kommuner og Region Hovedstaden. Supercykelstierne er et sammenhængende net af cykelstier i Region Hovedstaden, hvor cykelforholdene er prioriteret højt, således det er mere attraktivt at vælge cyklen som transportmiddel, også på lange distancer.
Supercykelstierne skal øge cyklisternes komfort og fremkommelighed, blandt andet ved at minimere antallet af unødvendige stop og sikre cyklisterne den mest direkte rute.
Supercykelstierne er derfor med at gøre Region Hovedstaden grønnere og mere klimavenligt.
Tal fra Supercykelstisamarbejdet viser, at når en rute opgraderes til en supercykelsti, så stiger cykeltrafikken med 23 procent.
Læs mere på supercykelstier.dk