Lighting Metropolis-resultaterne viser, at det er muligt at kombinere belysning af høj kvalitet med energibesparelser

Det har aldrig været vigtigere at spare energi, og når vi tæller de energibesparelser, som vores partnere i Lighting Metropolis har foretaget i løbet af de sidste tre år, viser det, at der er et enormt og uudnyttet potentiale for energibesparelser i offentlig belysning – både indendørs og udendørs.

af | 11. oktober - 2022 | Aktiviteter

 Mads Bo Bojesen, centerchef i Ballerup Kommune og formand for styregruppen i Lighting Metropolis Green Economy, præsenterer resultaterne fra projektpartnere.

Gennem et banebrydende samarbejde mellem kommuner, regioner, private virksomheder og den akademiske verden, er det lykkedes projektet at opnå en gennemsnitlig energibesparelse på hele 61 %, for alle de afsluttede projekter i Øresundsregionen. Et udvalg af resultater og erfaringer fra projektet er nu samlet i en publikation, så ny viden og erfaring kan spredes om, hvordan man kan implementere intelligent belysning af høj kvalitet og samtidig reducere energiforbruget.

Gode muligheder for offentlige organisationer for at spare penge

Det siges, at belysning tegner sig for op mod 30 % af energiforbruget i den offentlige sektor. Det betyder, at der er gode muligheder for offentlige organisationer for at spare penge fra starten, ved at forny deres belysning. Projektet Lighting Metropolis – Green Economy har samlet fem svenske og syv danske kommuner, samt andre aktører fra begge sider af sundet, f.eks. virksomheder, universiteter og Region Skåne. I projektet har partnerne arbejdet på at fremskynde overgangen til energieffektiv LED-belysning, både indendørs og udendørs. Samtidig er kravene til kunstigt lys steget, og LED-belysning giver ikke kun mulighed for at spare energi, men også for at forbedre kvaliteten af belysningen og tilpasse den til både den enkelte person og aktivitetstypen.
Konkret har skiftet til LED-belysning i projektet resulteret i en samlet energibesparelse på 7.251.446 kWh, hvilket svarer til elforbruget i 1.800 husstande. I nogle tilfælde er det lykkedes kommunerne at spare over 90 % – samtidig med at de har forbedret deres belysning.

Desuden har deltagerne undersøgt forskellige aspekter af kvaliteten af lys fra LED-belysning, og dette arbejde er også beskrevet i den endelige publikation. Den påpeger, at høj lyskvalitet er vigtig, fordi vi tilbringer en stor del af vores vågne timer indendørs i kunstigt lys.

“Resultaterne viser vejen frem for kommuner og regioner, når de står over for fornyelse af deres offentlige belysning – at kvalitet og energibesparelser kan gå hånd i hånd til gavn for både borgerne og kommunen som helhed.”

Sif Enevold, chefprojektleder, Gate 21

Et sted, hvor kvaliteten er særlig vigtig, er i skoler, hvor belysningen kan påvirke elevernes koncentrationsevne og velbefindende og dermed deres skolepræstationer. I Roskilde er belysningen blevet moderniseret med nye LED-armaturer på en række skoler, og kvaliteten af lyset er blevet evalueret af Aalborg Universitet (AAU) i København. Et andet vigtigt samarbejde mellem kommuner og universiteter, har været muligheden for at bruge Danmarks Tekniske Universitet (DTU) til at måle kvaliteten af lys fra LED-armaturer, både før og efter installation. Faxe, Kalundborg, Roskilde og Ballerup har f.eks. benyttet sig af denne tjeneste.
Nogle undersøgelser har vist, at belysning, der efterligner de naturlige ændringer i lyset, kan bidrage til at reducere de negative virkninger af indendørs lys. LED-teknologien giver mulighed for dynamisk belysning, der tilpasser sig menneskets biologiske rytme og, ligesom dagslyset, varierer intensitet og farvetemperatur i løbet af dagen. Derfor har Lighting Metropolis også undersøgt lysets rolle for velvære i sundhedssektoren. Plejehjemmene Åbyhem i Klippan og Kongsted i Faxe, samt to afdelinger på Helsingborg Sygehus og en afdeling i Malmø har alle fået installeret cirkadisk belysning. Det har bl.a. givet natarbejdere mulighed for at arbejde i lys med lavere intensitet og varmere farvetemperaturer og mulighed for at sidde i et “lysbrusebad” i ca. 15 minutter for at blive “opfrisket”.

Fordoblet lysmængd og halveret energimængd

Resultaterne af forskningen i afdelingerne er endnu ikke færdige, men lysmængden er fordoblet, mens energimængden er halveret, og meget tyder på, at arbejdsmiljøet også er blevet bedre. Et andet vigtigt resultat af Lighting Metropolis er, at Region Skåne i samarbejde med Lunds Universitet og forskellige leverandører har udarbejdet en kravspecifikation for belysning om foråret om dagen. Denne kravspecifikation anvendes nu på nationalt plan.

Et andet aspekt, der blev undersøgt, er den kunstige belysnings indvirkning på miljøet. Lysforurening kan være et miljøproblem med negative konsekvenser for mennesker, dyr og planter, og der forskes derfor i hvordan lysets egenskaber kan forstyrre naturen mindst muligt.

Men hvordan skal en offentlig myndighed gå til værks for at udskifte sin belysning? Trelleborg Kommune står indenfor en større modernisering af vejbelysningen, ved at udskifte alle armaturer med LED-lysdioder. Jimmy Bengtsson fra bymiljøforvaltningen i Trelleborg er ansvarlig for arbejdet og fortalte på det afsluttende seminar i København, hvordan kommunen har udarbejdet en strategi for at skifte til bæredygtig vejbelysning, ved at installere LED i løbet af de næste par år. I efteråret 2022 har Trelleborg indledt arbejdet med udbud, og hele udskiftningen forventes at tage ca. 3 år. Lund Kommune har også taget første skridt i den retning, ved at arbejde på en sammenhængende belysningsstrategi for udendørs belysning i de forskellige dele af kommunen, herunder også de omkringliggende landsbyer.

“Vi er meget stolte over de mange gode resultater af dette projekt. Det har været en udfordring for projektpartnerne, da vi havde en pandemi på samme tid.Innovation Skåne. Lysets store betydning for mennesker og det rigtige lys på det rigtige sted er nogle af de ting, jeg tager med mig fra projektet.”

Maria Edgren, innovationschef, Innovation Skåne

Projektet har også arbejdet med lys på f.eks. en skatepark og i flere sportshaller. Derudover er flere forskellige nystartede virksomheder i Greater Copenhagen blevet samlet i et netværk, hvor de har deltaget i lysprojekter og i udviklingen af deres egen virksomhed.

Lighting Metropolis projektet blev finansieret gennem Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak og løber mellem 2019 og 2022.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

* Påkrævet felt
Du kan her anmode om at modtage Gate 21s nyhedsbreve og e-mails med relevante informationer om aktiviteter i regi af Gate21, tilbud om arrangementer mm. Vi behandler i den forbindelse personoplysninger (navn, organisation og e-mail). Formålet med behandlingen er at kunne sende e-mails og indsamle statistik. Vores behandling af personoplysninger fremgår af Privatlivspolitikken.

Ønsker du ikke længere at modtage mails fra Gate 21 kan du klikke på afmeld-linket i bunden af et hvert nyhedsbrev, du måtte modtage fra os.

Flere nyheder om Aktiviteter:

Hvordan sikrer man et godt indeklima i en gammel folkeskole?

Læs mere her

Nye værktøjer hjælper din kommune at komme i gang med databaseret energistyring

Læs mere her

Bliv klogere på, hvad INSTALL kan tilbyde din kommune

INSTALL - kommunernes genvej til IoT Lancering

Læs mere her

 

Flere nyheder om Aktiviteter:

Hvordan sikrer man et godt indeklima i en gammel folkeskole?

Læs mere her

Nye værktøjer hjælper din kommune at komme i gang med databaseret energistyring

Læs mere her

Bliv klogere på, hvad INSTALL kan tilbyde din kommune

INSTALL - kommunernes genvej til IoT Lancering

Læs mere her

.et_pb_post, #left-area {margin-bottom:0 !important; padding-bottom:0 !important;}