DG STORE og REEL på Fehmarnbelt Days

 

Hvordan kan den grønne strøm fra solceller og vindmøller på Lolland udnyttes endnu bedre lokalt? Og hvordan undgår vi, at vindmøllerne står stille, selvom det blæser? De spørgsmål var både danske og tyske borgere meget optagede af at få svar på, da de til konferencen Fehmarnbelt Days i Rødby denne weekend kunne få indsigt i energiprojektet DG STORE og i det grønne partnerskab REEL – Ren Energi Lolland.

“Vi har talt med rigtig mange engagerede danske og tyske borgere i weekenden. Fælles for dem er, at de er meget interesserede i at vide mere om udviklingen af de lokale energisystemer. En elektriker ville for eksempel gerne vide, hvad vi kan gøre for at undgå, at vindmøllerne står stille, når elnettet er presset.” Anders Møller-Kristensen, projektleder, Gate 21.

Bedre lokal udnyttelse af vedvarende energi

Både i det dansk tyske projekt DG STORE og i det Lolland-forankrede partnerskab REEL er partnerne i fuld gang med at finde nye løsninger til fremtidens vedvarende energisystem. Løsninger, som blandt andet skal forhindre, at vindmøllerne står stille, selvom det blæser. Noget der kan ske, når det tyske elnet ikke har kapacitet nok til at modtage strømmen. Her må vindmøllerne i nogle tilfælde tages ud af drift for at undgå overbelastning i elnettet – de såkaldte flaskehalse.

“Hvis vi bliver bedre til at lagre den grønne strøm, som vores vindmøller og solceller producerer, så kan vi undgå flaskehalse i elnettet. Det vil betyde, at borgere og virksomheder kan bruge endnu mere grøn lokalt produceret strøm end i dag – også når der er mangel på vind og sol. I DG STORE undersøger vi derfor blandt andet, hvordan vi kan bruge elkedler hos forsyningsselskaber, varmepumper i boliger, men også elbiler og elbusser som lager for den grønne strøm.” Anders Møller-Kristensen, projektleder, Gate 21.

I Ren Energi Lolland arbejder Gate 21, Lolland Kommune, Andel og European Energy også på, at mere af den grønne strøm kan komme lokale borgere og virksomheder til gavn. 

“Hvis vi samtænker erhvervsudvikling, uddannelse og infrastruktur, kan vi både løse behovet for at få mere vedvarende energi på land, men også behovet for at bruge mere af strømmen lokalt. Vi kan samtidig udvikle og sikre vækst i vores landdistrikter. For eksempel ved at energitunge virksomheder eller varmepumper i landsbyerne aftager den grønne strøm eller ved at lave syntetiske brændsler – det vi også kalder elektrobrændstof, electrofuel eller e-fuel,” fortæller Tim Larsen Tannhof, sekretariatsleder i Ren Energi Lolland.

Besøg fremtidens energisystem på Lolland

Vil du også gerne vide mere om fremtidens energisystem? Så kom og besøg vores udstilling om vedvarende energi i vores besøgscenter i den gamle saftstation i Horslunde på Lolland.

Her kan du gå på opdagelse i alle de former for vedvarende energi, som skal erstatte fossile brændsler og være en del af vores energisystem i fremtiden. Vi viser dig gerne rundt og deler seneste nyt om den grønne omstilling på Lolland.

Læs mere om udstillingen her.

Flere nyheder om Energiomstilling:

Vær med i nyt projekt om lavbundsjorder

Læs mere her

Energi på Tværs – konkrete resultater set fra VEKS

Læs mere her

Marken skal mejes med blik for den grønne omstilling

Læs mere her

 

Flere nyheder om Energiomstilling:

Vær med i nyt projekt om lavbundsjorder

Læs mere her

Energi på Tværs – konkrete resultater set fra VEKS

Læs mere her

Marken skal mejes med blik for den grønne omstilling

Læs mere her