Dynamisk data og dynamisk organisering følges ad i det jyske

Som afslutning på projektet Sikker og Anvendt Data og opstarten på Fællesskab for Dynamiske Data  var nøglepersoner fra de sjællandske kommuner i midten af august på besøg i Aarhus for at udveksle erfaringer, netværke og kigge fremad sammen.

 

Af Morten K. Rasmussen, seniorprojektleder i Gate 21

 

 

Aha! – og den vil jeg også have!

Trods mange ligheder og ønsker til, hvordan IoT-området skal udvikle sig bliver det håndteret forskelligt på tværs af Storebælt. Vi må dog konstatere, at de har fat i noget ovre i det jyske. Her er hvad, jeg tager med mig fra vores studietur og mødet med vores jyske kollegaer.

De kommunale klynger

Først og fremmest, så står både Århus Kommune og det nye GovTech Midt (GTM) frem som forbilledlige eksempler på, hvordan man organiserer og forankrer IoT-området – hvilket førte til en del misundelse og aha oplevelser fra de sjællandske gæster.

Bevares – på Sjælland har vi også organiseret os i Fællesskab for Dynamiske Data, hvor vi har en lignende organisering som GTM plus erfaringen fra tidligere projekter, Men vi har ikke en storby som lead, de samme ressourcer og en forankring i de kommunale tekniske direktører, som vi ser hos GTM.

Fællesskab for Dynamiske Data er i stedet forankret i fagpersoner og specialister. Det bliver derfor interessant at se, hvilke fordele og ulemper de to tilgange har fremadrettet. En ting er dog sikkert: Det giver, alt andet lige, mening at gå sammen i fællesskaber for at kunne håndtere udviklingen inden for området, herunder GDPR, cyber security, standardisering, digital infrastruktur, fleksible energisystemer og alle de andre tværgående aspekter, som langsomt er begyndt at indfinde sig i kommunerne.

Århus Kommunes strategi og organisering

Det er tydeligt, at Århus Kommune har arbejdet indgående med den strategiske og organisatoriske forankring og tilsyneladende er lykkedes med det. Jeg oplevede Århus som en agil kommune med en høj innovationskapacitet. De er drevet af deres innovationsmotor som sikrer, at projekter kan leve på tværs af siloer i tæt samarbejde med virksomheder og universiteter. Der er plads til både cutting edge-projekter, hvor værdien endnu ikke er afklaret og til helt basale driftsoptimeringsprojekter. Projektidéer kan få adgang til finansiering og kompetencer fra de ansatte specialister i ITK (innovation, teknologi og kreativitet). Her bliver de hurtigt lagt ned eller båret videre. Århus Kommune er simpelthen nået frem til den konklusion, at det kan betale sig at være innovativ og har derfor taget den organisatoriske konsekvens. Og ja, vi er misundelige!

Opbygning af netværk og samarbejde fremadrettet

Ikke nok med, at de var stærke på IoT-området og havde styr på deres organisering, så viste det sig også, at de faktisk var nogle søde og rare mennesker. Det gjorde det derfor bare endnu mere oplagt at samarbejde. Vi vil derfor, i regi af Fællesskab for Dynamiske Data, arbejde for at udvide det eksisterende samarbejde på blandt andet OS2IoT og derved styrke hele det nationale IoT område.

Tak til Århus Kommune, GovTech Midtjylland, Region Hovedstadeen, alle deltagerne og ikke mindst planlæggerne af programmet. Det ville absolut ikke have været det samme på TEAMS.

Vi glæder og til at gengælde oplevelsen.

 

Flere artikler om Smarte Byer & Bygninger - Blog:

BLOGINDLÆG: Rejsen mod data-utopien går gennem standarder og fællesskaber

 

Læs mere her

BLOGINDLÆG: Utopien om det datadrevne samfund

 

Læs mere her

BLOGINDLÆG: Drømmen om Chicago eller et månelandingsprojekt for danske kommuner

 

Læs mere her

 

Flere blogindlæg om Smarte Byer & Bygninger - Blog:

BLOGINDLÆG: Rejsen mod data-utopien går gennem standarder og fællesskaber

Læs mere her

BLOGINDLÆG: Utopien om det datadrevne samfund

Læs mere her

BLOGINDLÆG: Drømmen om Chicago eller et månelandingsprojekt for danske kommuner

Læs mere her