Leg og hårdt arbejde: Virksomhed vil være foran med den bæredygtige udvikling i deres branche

Som andre brancher mærker legepladsbranchen fremtidens bæredygtighedskrav banke på døren. Endnu er det nyt territorie for mange inden for feltet, men virksomheden Elverdal vil være forberedt på udviklingen og sætter derfor i stigende grad fokus på grøn forretningsudvikling.

 

Fotos: Gate 21

Gynger, klatrestativer og elefanter, næsehorn og skattekister skåret ud i træ. Det er blot nogle af de mange forskellige legeplads- og uderumselementer, man kan lægge i indkøbskurven hos virksomheden Elverdal, som skaber arkitekttegnede uderum med fokus på børn og unges udvikling og kvalitetsmaterialer.

For Elverdal begyndte udviklingen mod en mere bæredygtig forretning for år tilbage. Først med et øget fokus på verdensmålene, hvor virksomheden begyndte at skifte sit træ ud med FSC-mærket træ, som stammer fra bæredygtigt drevne skove, hvor både mennesker, natur og dyr sikres ordentlige levevilkår.

Senere kom Elverdal med i projekt Bæredygtig Bundlinje 2.0 og koncentrerede sig yderligere om de materialer, virksomheden bruger. Det er især træ, stål, reb og gummi.

”Vi blev sporet ind på tankegangen med, at alle materialer har deres egne aftryk og på LCA-tankegangen (life cycle analysis, red.). Vi fik lavet nogle mere tekniske og detaljerede analyser. Det tændte nogle nye lamper hos os og gjorde arbejdet mere konkret,” fortæller teknisk chef Rune Walker Larsen.

Siden er virksomheden blevet ISO-certificeret på blandt andet miljøområdet (ISO 14001) og arbejder pt. på at kunne miljøvaredeklarere en produktserie med støtte fra SMV Grøn (Erhvervsfremmebestyrelsens SMV-program).

De kommende år vil Elverdal bruge på selv at forstå området endnu bedre, implementere relevante tiltag og formidle dem korrekt til både kunder og leverandører.

ISO-standarder

ISO (International Organization for Standardization) er en verdensomspændende sammenslutning af nationale standardiseringsorganer oprettet i 1946 med hovedsæde i Genève, Schweiz.

ISO dækker al standardisering bortset fra elektriske standarder. Eksempler på områder, der standardiseres, er: kvalitetsmærkning af stål, vævede tekstilers styrke og sikkerhedsseler.

I Danmark varetages ISO-standarderne af Dansk Standard.

Kilde: lex.dk.

Fotos: Elverdal

Om Elverdal

Elverdal er en danskejet arkitektvirksomhed etableret i 2007, som laver legepladser og uderum. Arkitekterne designer alt fra enkeltelementer til store løsninger.

Sortimentet består af legeredskaber såsom trampoliner, gynger, vipper, klatrenet, legehuse, karruseller, rutsjebaner, skaterramper og træningsudstyr. Der tilbydes også et sortiment af udemøbler.

De materialer, Elverdal primært bruger, er reb, gummi (til faldunderlag), træ og stål.

Virksomheden har 45 ansatte.

 

En naturlig udvikling – men nyt for branchen

I takt med at Elverdal er vokset, har virksomheden udvidet sit marked til at være internationalt. Elverdal oplever en stigende efterspørgsel fra markedet – både det hjemlige og det udenlandske – efter bæredygtighed i virksomhedens produkter.

De forskellige analyser af virksomhedens produktion og bæredygtighedstiltag vil give løbende forbedringer i Elverdal, mener Rune Walker Larsen.

”Det er en spændende rejse og en meget naturlig udvikling for os,” siger han og forklarer, at han kan genkende udviklingen med at fokus på bæredygtighed og kravene stiger, fra sine foregående stillinger, men at det er nyt i hans nuværende branche.

”Jeg var godt klar over, at det var lidt nyt for vores branche at tage stilling til det her. Jeg har tidligere oplevet i andre brancher, at man som producent må stille større krav til underleverandør. Første gang man spurgte, var de ikke vant til det og vidste ikke, hvordan de skulle svare på det. Men i dag tager man det nærmest for givet indenfor flere andre brancher, at man f.eks. kan se de nøjagtige ingredienser og deres relative andel af det samlede produkt ud fra bl.a. datablade og testrapporter.”

Sådan bliver det også i legepladsbranchen, som er en nichebranche, indenfor bygge og anlægsbranchen. Der er endnu ikke nogle konkrete krav i Elverdals branche, men det forventes at komme.

”Det bliver det nye normal, at man får fuld dokumentation på det man bestiller. Vi får flere og flere, der spørger ind til det. Men indkøberne der kontakter os ved heller ikke altid, hvad de reelt  spørger om. Så det er en stor øvelse ikke bare for os, men for hele branchen og vores kunder”
Rune Walker Larsen, Elverdal

Gode råd fra Elverdal

  •  Vær opmærksom på, hvilke kompetencer I har og har brug for. Elverdal har f.eks. defineret og ansat en compliance controller, hvis opgave det er at indhente, analysere og systematisere data til blandt andet at dokumentere materialer og produkternes klimaaftryk.

     

  • Giv jer tid til at forstå området, så I ikke bare videreformidler analyser og informationer. Tyg jer igennem dokumentation og datablade og brug den nødvendige tid på analysearbejdet. Det koster ekstra i starten, men vil spare megen tid senere.

Fotos: Elverdal

Forståelse og dokumentation styrker virksomhedens position

Netop derfor er det afgørende, at en virksomhed som Elverdal forstår området og deres produkter, mener Rune Walker Larsen. Og det har deltagelsen i Bæredygtig Bundlinje 2.0 hjulpet med.

”Det har længe været begreber, man slynger om sig, men vi er blevet klogere på, at vi ikke skal bruge dem uden at forstå dem ordentligt. Vi skal selv forstå, hvordan tingene hænger sammen, før vi går ud og forklarer det.”

Elverdal har også fået grundig dokumentation af klimaaftrykket fra deres materialer, så de kan minimere brugen af uhensigtsmæssige materialer. Det bliver afgørende fremover, spår Rune Walker Larsen.

”Nu stikker vi ikke bare en finger i vejret, men forventer dokumentation på tingene.”

Virksomheden har blandt andet fået analyseret, at det er muligt at erstatte deres gummi med genbrugsmaterialer fra kunstgræsbaner. Endnu er det dog stadig dyrt at prioritere bæredygtighed inden for legeplads- og uderumsbranchen. Det afholder virksomheder fra at bruge genbrugsmaterialer, fordi indkøbere i sidste ende stadig lader prisen veje tungere end hensynet til klimaet. Men det vil ændre sig med tiden, spår Rune Walker Larsen.

”Det er rigtig godt for os at få denne fundamentale viden og helt særlige proceshåndtering inhouse, så vi kan forberede os på udviklingen og være proaktive i stedet for reaktive. Dem der prioriteter ressourcer til dette vil stå stærkere i fremtiden. Det bliver en stor konkurrencefaktor.”

 

Er du blevet inspireret?

Du kan blandt andet få hjælp og inspiration til at komme i gang med den grønne omstilling i din egen virksomhed her:

 

Bæredygtig Bundlinje 2.0

Bæredygtig Bundlinje er et EU-støttet projekt, der har 21 aktører, heriblandt ni kommuner i hovedstadsområdet, DTU, Aalborg Universitet og fire brancheorganisationer.

Projektet er støttet med 1,9 millioner kroner fra EU’s Regionalfond, som har til formål at støtte aktiviteter i Danmark. Fra 2021-2027 er der særligt fokus på at udvikle små og mellemstore virksomheder, der skaber vækst og arbejdspladser.

Målet med Bæredygtig Bundlinje 2.0 er at hjælpe 100 små og mellemstore virksomheder i Region Hovedstaden med at udvikle grønne og cirkulære forretningsmodeller.

Flere nyheder om Cirkulær Økonomi & Ressourcer:

Nu hæver 14 bygherrer ambitionerne for genbrug i byggeriet

Læs mere her

Bæredygtig bevidsthed skaber nye fødekilder og vaner hos Bornholms Rovfugleshow

Læs mere her

Ny maskine giver bonus på tre bæredygtige bundlinjer

Læs mere her

 

Flere nyheder om Cirkulær Økonomi & Ressourcer:

Nu hæver 14 bygherrer ambitionerne for genbrug i byggeriet

Læs mere her

Bæredygtig bevidsthed skaber nye fødekilder og vaner hos Bornholms Rovfugleshow

Læs mere her

Ny maskine giver bonus på tre bæredygtige bundlinjer

Læs mere her