Fem faktorer, der gør genbrug i byggeriet til en succes

Anna Olsson er projektleder hos Ejendomsadministrationen i Helsingborg Kommune. Her arbejder hun med at bruge genbrugssten, når kommunen bygger børnehaven “Villa Canzonetta”. Her giver Anna sine bedste tips til at arbejde med genbrug.

Indsatsen er en del af et projekt, der er opstået inden for rammerne af H22 City Expo, en international messe arrangeret af Helsingborg by mellem den 30. maj og 3. juli. Villa Canzonetta skal rumme 115 børn på cirka 1370 kvadratmeter. Det er et projekt med en stor portion fantasi og inspiration, der både starter og slutter med mursten.

Annas bedste tips: 

Strategisk partnerskab som udbudsform

Indkøbsformularen “strategisk partnerskab” giver mulighed for at gentage trin fra projekt til projekt og strømline og trække erfaringer fra et projekt til det næste. Et strategisk partnerskab giver for eksempel iværksættere mulighed for at komme ind mere risikofrit og have en mere fleksibel tilgang til køb af genbrug. Indkøbsformen giver også entreprenører et større incitament til at holde budgettet, fordi deres procentvise fortjeneste vil være bedre.

Ny viden og færdigheder.

Hold øje med ny viden inden for genanvendelse. Annas projekt startede, fordi det almennyttige boligselskab Helsingborgshem skulle nedrive tre huse til en værdi af tre millioner svenske kroner. Derfor undersøgte hun mulighederne for at genbruge materialerne. Ifølge Helsingborgshem ville de største miljømæssige fordele være, hvis de hule mursten fra facaden kunne genbruges i andre projekter. Det åbnede for nye muligheder for Villa Canzonetta-projektet, da det tidligere har været anset for umuligt at genbruge hule mursten.

Samarbejd internt

Interne samarbejder kan skabe en fantastisk materiale- og vidensbank. Lydhørhed og åbne ører og øjne omkring nedrivninger og ombygninger kan gøre det lettere at skabe værdifulde samarbejder. Andres affald kan være værdifuldt materiale igen i nye projekter. Nysgerrighed og et godt internt netværk af kontakter kan give god indsigt i eksisterende ressourcer.

Opbyg genbrugsselvtillid

Vær modig og opbyg genbrugsselvtillid! Med øget genbrugs-selvtillid bliver det lettere at se flere områder, hvor genbrug kan finde sted: plasttæppet i badeværelserne, LED-armaturerne i lofterne og legestativerne i skolegården er blot nogle få eksempler. Nogle materialer kan få helt nye anvendelser med et kreativt look. Med ny selvtillid til genbrug er det lettere at tage flere skridt fremad og finde større mængder materiale at spare.

Ofte har de involverede bare brug for at få et skub i den rigtige retning og opleve, at det er muligt at genbruge i nye byggerier, hvis man lader sig inspirere og tør tænke ud af boksen.

Spred viden!

I Villa Canzonetta-projektet har der været mange nysgerrige mennesker, og for Anna var det vigtigt at sprede kendskabet til dem, der vil være mest i lokalerne: pædagoger og børn. Derfor skrev Anna børnebogen “Sagaen om børnehaven der blev bygget med genbrugsmagi” med murstenene Thea og Tage. En måde at lade historien om materialernes oprindelse og projekter leve videre.

Fakta om Villa Canzonetta Børnehave i Helsingborg

Tidsplan: November 2021 – december 2022
Udvikler: Helsingborg Kommune Ejendomsadministration
Arkitekt: Chroma Arkitekter AB
Totalentreprenør: Skanska Sverige AB
Anlægsomkostninger: 40-45 millioner svenske kroner

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

* Påkrævet felt
Du kan her anmode om at modtage Gate 21s nyhedsbreve og e-mails med relevante informationer om aktiviteter i regi af Gate21, tilbud om arrangementer mm. Vi behandler i den forbindelse personoplysninger (navn, organisation og e-mail). Formålet med behandlingen er at kunne sende e-mails og indsamle statistik. Vores behandling af personoplysninger fremgår af Privatlivspolitikken.

Ønsker du ikke længere at modtage mails fra Gate 21 kan du klikke på afmeld-linket i bunden af et hvert nyhedsbrev, du måtte modtage fra os.

Flere nyheder om Cirkulær Økonomi & Ressourcer:

Projekt søger kommuner, der vil give nyt liv til brugte klinker

Læs mere her

Virksomheder skaber grøn forandring på rekordtid i designsprint – og kommunerne kan også være med

Læs mere her

Logitrans vil mestre klimaregnskabet

Læs mere her

 

Flere nyheder om Cirkulær Økonomi & Ressourcer:

Projekt søger kommuner, der vil give nyt liv til brugte klinker

Læs mere her

Virksomheder skaber grøn forandring på rekordtid i designsprint – og kommunerne kan også være med

Læs mere her

Logitrans vil mestre klimaregnskabet

Læs mere her