Sol og luft giver grøn energi til Feriestedet Skovly

Turisterne, der besøger Feriestedet Skovly, får dobbeltglæde af Bornholms mange solskinstimer og rene luft. De besøger nemlig et feriested, der har skiftet til varmepumper – og om lidt vil solceller på taget sørge for, at elforbruget til varmepumperne bliver helt grønt. 

 

Foto: Feriestedet Skovly

I 2018, da Lone Banke Rasmussen købte Feriestedet Skovly, som er en gammel gård fra 1875, overtog hun også flere ældre oliefyr, der trængte til udskiftning. Samtidig så hun chancen for at gøre sit feriested med syv lejligheder til udlejning mere bæredygtigt. 

”Forbruget til oliefyrene var voldsomt – og det var ikke godt for miljøet og pengepungen. Og så stod jeg med spørgsmålet om, hvordan og hvad jeg skal skifte de gamle oliefyr til,” siger Lone Banke Rasmussen, indehaver af Feriestedet Skovly, som ligger sydøst for Allinge på Bornholm.  

I projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm fandt Lone Banke Rasmussen uvildig rådgivning til at lave en grøn forretningsplan, som pegede på, at hun med luft-til-vand og luft-til-luft varmepumper samt varmtvands varmepumper kunne spare 16 tons CO2 årligt. Forretningsplanen viste også, at det var ved udskiftning af oliefyrene og elradiatorer, at hun kunne spare allermest CO2 – andre tiltag gav ikke de store CO2-besparelser, da feriestedet drives som udlejning, hvor gæsterne ofte selv har både mad og sengelinned med. 

Investeringen i varmepumper lavede hun i 2019. Efterfølgende er der blevet hulrumsisoleret med bæredygtigt materiale fra firmaet Byg Grønt. På den måde holder de ældre bygninger bedre på varmen. 

”Det var en stor investering, men det var det værd. Både økonomisk, da jeg årligt sparer på forbruget, og kommunikativt, da jeg fortæller om de grønne tiltag på min hjemmeside ved booking.”
Lone Banke Rasmussen,
Feriestedet Skovly

Om varmepumper

En varmepumpe udnytter jordens eller luftens energi til at producere varme og varmt vand. Den kan derfor erstatte opvarmningsformer som oliefyr, gasfyr og elradiatorer. En varmepumpe er miljøvenlig, fordi den udnytter den energi, der allerede findes i luften og i jorden.

Den forventede tilbagebetalingstid for luft-til-vand, luft-til-luft varmepumperne samt varmtvandsvarmepumper ligger på mellem fire og 18 år. Tilbagebetalingstiden og CO2besparelsen forventes dog at være højere end beregnet, da beregningerne er lavet ud fra færre udlejninger, end der er nu.

Cirkulært samarbejde til gavn for klima og økonomi

En bonus, Feriestedet Skovly har oplevet ved udskiftningen af varmekilder, er, at det er hurtigere og billigere at opvarme bygningerne i lavsæsonen, som er vinterhalvåret. Det betyder, at det bedre betaler sig for feriestedet at have gæster om vinteren. 

”Før var det meget dyrt at varme op til gæster om vinteren. Nu har vi lidt flere vintergæster – selvom det er svært at tiltrække gæster til Bornholm om vinteren. Men det positive er, at det ikke er så dyrt for os at varme op,” siger Lone Banke Rasmussen. 

Lone Rasmussen byder vandregæster velkommen til Feriestedet Skovly.
Fotos: Kristoffer Linus

Solceller er næste skridt

De nye varmepumper kører på el, så den grønne forretningsplan pegede også på, at solceller ville være en rentabel investering, hvor Feriestedet Skovly kan producere egen bæredygtig strøm. Derfor har Lone Banke Rasmussen netop investeret i et solcelleanlæg, som vil blive opsat i starten af 2023.

Om Feriestedet Skovly

Feriestedet Skovly er en gammel gård fra 1875, men fungerer nu som ferielejligheder. Stedet har tidligere i fungeret som pensionat, så hvis du har været på ferie på Bornholm i 1960’erne og 1970’erne, er det muligt, du har været der før. Feriestedet Skovly udlejer ferieboliger omgivet af mark, sø og skov i en smuk beliggenhed. Feriestedet har syv ferielejligheder og en sovesal.  

Jeg har undersøgt markedet ved at læse om solceller, men har også fået uafhængig rådgivning. Jeg er ret sikker på, at investeringen i solceller kan betale sig, da alt kører på el her på feriestedet. Samtidig har jeg størst forbrug om sommeren, hvor jeg har flest gæster – og her vil solcelleanlægget producere mest strøm på grund af flere solskinstimer. Jeg har tidligere i Bæredygtig Bundlinje Bornholm fået beregnet en tilbagebetalingstid på godt 12 år – den tid er helt sikkert forkortet med de dyre elpriser i øjeblikket.
Lone Banke Rasmussen,
Feriestedet Skovly

Bæredygtighed hele vejen rundt

Forløbet med Bæredygtig Bundlinje Bornholm har også sat gang i andre tanker om, hvordan Feriestedet Skovly kan blive mere bæredygtigt. Eksempelvis forsøger Lone Banke Rasmussen at hjælpe gæsterne til at mindske madspild ved at efterlade ’rester’ til kommende gæster, ligesom hun tænker på, hvilke rengøringsmidler, opvaskemiddel, håndsæbe og toiletpapir hun bruger. Desuden har hun kigget på tekstiler som sengelinned og viskestykker. Men med varmepumperne har hun taget den store investering – der både betalte sig bæredygtighedsmæssigt og økonomisk i længden. Og erfaringerne herfra giver hun gerne videre til andre: 

”Jeg skiftede det hele på en gang. Det er en stor investering – og en stor mundfuld. Andre kunne måske tage det i mindre skridt. Og så vil jeg helt sikkert anbefale andre at få noget uvildig rådgivning. Det er rart at få rådgivning fra én, der ikke er sælger. Hvis investeringen er flere hundrede tusind kroner, så er rådgivningen kun en mindre del af det samlede beløb,” slutter Lone Banke Rasmussen.   

 

Gode råd fra Feriestedet Skovly

  • Få uvildig rådgivning. Det kan særligt betale sig ved store investeringer, hvor rådgivningen kun udgør en lille procentdel af den samlede udgift. 
  • Små skridt kan også gøre en forskel. Hvis du ikke har økonomien til de store investeringer, så kig på mindre bæredygtige tiltag – og begynd din rejse her.  
  • Hvis økonomien er til det – så tag den store investering i én omgang. I længden kan der være penge at spare ved at samle investeringen. 

Feriestedet Skovly.
Fotos: Kristoffer Linus

Er du blevet inspireret?

Du kan blandt andet få hjælp og inspiration til at komme i gang med den grønne omstilling i din egen virksomhed her:

Bæredygtig Bundlinje Bornholm

Feriestedet Skovly har været en del af projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm. Her har mere end 50 bornholmske små og mellemstore virksomheder fået tilbudt uvildig rådgivning, workshops og udvikling af en grøn forretningsplan. De grønne forretningsplaner har kigget på virksomhedernes potentiale for energi- og materialeeffektiviseringer, cirkulær økonomi og grøn forretningsudvikling. Der har i projektet været fokus på virksomheder indenfor brancherne turisme, håndværk, fremstilling, byggeri og fødevarer. 

Flere nyheder om Cirkulær Økonomi & Ressourcer:

Nu hæver 14 bygherrer ambitionerne for genbrug i byggeriet

Læs mere her

Bæredygtig bevidsthed skaber nye fødekilder og vaner hos Bornholms Rovfugleshow

Læs mere her

Ny maskine giver bonus på tre bæredygtige bundlinjer

Læs mere her

 

Flere nyheder om Cirkulær Økonomi & Ressourcer:

Nu hæver 14 bygherrer ambitionerne for genbrug i byggeriet

Læs mere her

Bæredygtig bevidsthed skaber nye fødekilder og vaner hos Bornholms Rovfugleshow

Læs mere her

Ny maskine giver bonus på tre bæredygtige bundlinjer

Læs mere her