Frederiksberg Kommune vinder international pris for innovativt samarbejde

Frederiksberg Kommune har sammen med private virksomheder udviklet helt nye, innovative løsninger, der sikrer byen mod oversvømmelser. Nu har kommunen vundet international pris for samarbejdet.

af | 25. september - 2019 | Cirkulær Økonomi & Ressourcer

Tirsdag aften vandt Frederiksberg Kommune prisen for årets innovative udbud. Det skete ved prisoverrækkelsen, Procura+ Awards, i Stavanger, Norge.

Frederiksberg Kommune vinder prisen for deres innovative samarbejde med private virksomheder om at udvikle nye løsninger, mindsker risikoen for oversvømmelser i byen.

”Vi er så glade for prisen! Den er et symbol på alt det, vi har opnået med innovationspartnerskabet. Fra udvikling af to nye løsninger til regnvandshåndtering til nu, to år senere, at bruge rammeaftalen fra udbuddet til at implementere løsningerne i byen,” siger Lene Stolpe Meyer, projektleder ved Frederiksberg Kommune, som fik overrakt prisen.  

 

Konkrete løsninger og gode erfaringer

Det innovative samarbejde begyndte i 2017 med markedsdialoger, hvor flere end 40 fagfolk og virksomheder ideudviklede sammen. Sidenhen har to konsortier bestående af private virksomheder udviklet og testet to løsninger, som begge i dag er implementeret på Frederiksberg.

Innovationspartnerskabet er et af de første af sin slags i Danmark, og er en del af projektet Cleantech TIPP. I projektet har en række offentlige institutioner arbejdet med at skabe innovation før og under et udbud. Frederiksberg Kommune har gentænkt, hvordan fremtidige regnvandsløsninger til byen skal fungere og indkøbes. Der er blevet skabt nye løsninger og kommunen er blevet mange erfaringer rigere, så de nu er klædt bedre på til fremtidige udbud.

Frederiksberg Kommune har turdet efterspørge løsninger, som ikke allerede fandtes. Kommunen har selv bidraget til udviklingen af nye løsninger gennem et meget struktureret samarbejde med de to private innovationskonsortier. Det er meget velfortjent, at de vinder den her pris”, siger Camilla Raagaard Ernst, projektleder for Cleantech TIPP ved Gate 21.

 

Innovative udbud kan bane vejen for en cirkulær økonomi

Med en købekraft på trecifret milliardbeløb har offentlige myndigheder potentialet til at blive en markant drivkraft mod et mere grønt og cirkulært samfund. Mange kommuner er i gang, men det kræver, i følge Camilla Raagard Ernst, at indkøbskulturen bliver forandret, så den favner mod, risikovillighed og nytænkning.

”Udbudsloven giver masser af muligheder for at gøre op med den traditionelle måde at planlægge og gennemføre udbud på. Men innovation i udbud er stadig en ukendt proces for mange. Det stiller krav til de medarbejdere, som skal løfte innovationen i kommunen eller regionen for at lykkes,” siger Camilla Raagard Ernst, og afslutter:

 ”De gode eksempler findes, og dem skal vi lade os inspirere af. Samarbejdet i Frederiksberg Kommune er ét af dem. Interessen for, hvad man kan inden for udbud, vokser sig større hos de offentlige institutioner, og jeg tror, at vi i fremtiden kommer til at se langt flere fælles udbud, hvor markedet bliver involveret i langt højere grad, end vi har været vant til.”   

ICLEI, der er et internationalt netværk af mere end 1750 kommuner og regioner, står bag Procura+ Awards, der hvert år hylder bæredygtige tilgange til offentlige udbud. I år var 16 europæiske organisationer nomineret i fire kategorier: årets bæredygtige udbud, årets innovative udbud, årets initiativ og årets udbud inden for ICT.

Bag om innovationspartnerskabet

Innovationspartnerskabet er et af de første i Danmark som gennemføres, og metoden stammer fra implementeringen af EU-direktivet i dansk udbudslov i 2016. 

Projektet er delvis finansieret af det dansk-svenske Interreg projekt, Cleantech TIPP, hvor en række offentlige institutioner arbejder med at skabe innovation før og under et udbud. Samarbejdet på Frederiksberg blev i 2018 udvalgt som én af Danmarks 100 bedste klimainitiativer af Realdania og Sustainia, og er udvalgt af Konkurrence og Forbrugerstyrelsen som et eksempel på at skabe innovation i udbud.

Læs mere om Cleantech TIPP her. 

Flere nyheder om Cirkulær Økonomi & Ressourcer:

Øg genanvendelsen med affaldskontrakter

Læs mere her

Kan vi redde 750 tons tekstilaffald?

Læs mere her

Håndværkere og hoteller får en grøn hånd fra kommunen

Læs mere her

 

Flere nyheder om Cirkulær Økonomi & Ressourcer:

Øg genanvendelsen med affaldskontrakter

Læs mere her

Kan vi redde 750 tons tekstilaffald?

Læs mere her

Håndværkere og hoteller får en grøn hånd fra kommunen

Læs mere her