Furesø Rådhus sætter turbo på cykelkulturen

af | sep 28, 2018

32 medarbejdere på Furesø Rådhus satte sig i slutningen af august op på cyklen i forbindelse med et event på rådhuset. Det var startskuddet til projektet ’Turbo på cykelpendlerkulturen på Furesø Rådhus’, som skulle få flere medarbejdere til at cykle mere til og fra arbejde. 

‘Turbo på cykelpendlerkulturen på Furesø Rådhus’ er kommunens cykelindsats, som har haft fokus på at flytte flere medarbejdere over på cykel. 32 af de i alt 330 medarbejdere på rådhuset valgte at være med i projektet, som blev skudt i gang den 20. august 2018.

”Næsten 10 procent af vores medarbejdere valgte at deltage og forpligtede sig til at cykle mindst tre gange ugentligt i fire uger,” siger Lene Wagner Hartmann, klimaprojektleder, Furesø Kommune.

Projektet løb frem til den 14. september og blev støttet af innovationspuljen i Moving People.

Stort potentiale for at skifte bilen ud med cykel

Baggrunden for projektet er, at Furesø Kommune har udfordringer med trængsel på flere indfaldsveje, hvilket også giver kø på nogle af vejene til rådhuset. Herudover vil kommunen gerne være en grøn kommune med sunde medarbejdere.

”Vi har i Furesø Kommune et stort potentiale for at flytte nogle medarbejdere fra bil til cykel. En undersøgelse af medarbejdernes transport fra juni måned viste blandt andet, at 43 procent af medarbejdere med mellem nul og fem kilometer til arbejde kørte i bil, og det samme var gældende for 80 procent af dem, som havde mellem fem og ti kilometer til arbejde og for 76 procent af dem, som havde 10 til 15 kilometer til arbejde,” siger Lene Wagner Hartmann.

Testede nye cykeltyper og fik målt pedalkraften

Furesø Kommune stillede sammen med en række leverandører cykler til rådighed i testperioden, så mange af de 32 medarbejdere kunne prøve en ny type cykel af:

  • 20 lånte en elcykel
  • tre lånte en racercykel
  • en prøvede en bromtom foldecykel
  • otte deltog på egen cykel

For at sætte fokus på sundheden arbejdede kommunen sammen med virksomheden Active Consulting, som stod for et sundhedsoplæg om cykling, cykeltræning og tilbud til deltagerne om en FTP test (Functional Threshold Power), som viser hvor meget kraft, den enkelte træder cyklen rundt med. Testen blev udført både ved start og slutning af projektet. 20 medarbejdere valgte at deltage i FTP-testen ved opstarten. Herudover tilbød Active Consultning tre deltagere en udvidet sundhedstest, som skulle give en ekstra dimension på den fysiske udvikling, deltagerne har gået igennem i løbet af de fire uger.

Herunder kan du læse om nogle af deltagerne og deres refleksioner over hvorfor, de har valgt at være med. Historierne er lavet ved opstarten af projektet.

I oktober måned vil Furesø Kommune og Moving People følge op på resultaterne af projektet og kan efterfølgende præsentere nogle af deltagernes erfaringer med at cykle.

En del af Moving People

Projektet er en del af Gate 21s Moving People projekt ”Udvikling af cykelpakker til virksomheder”, som har til formål at udvikle cykelpakker, der kan skabe en blivende cykelkultur i større medarbejdergrupper. Der vil blive udviklet en kampagnepakke/vejledning på baggrund af projektet på Furesø Rådhus, som andre arbejdspladser kan benytte sig af.

Moving People er støttet af Region Hovedstaden.

Leverandører af cykler til udlån

  • Bicycle Innovation Lab har leveret ni elcykler, to racercykler og en bromtom foldecykel
  • Jensen Cykler har leveret seks elcykler og en Jensen Sports Racer
  • Furesø Rådhus har selv lånt fem elcykler ud