Ny metode til at identificere gevinster i udviklingsprojekter

Gate 21 har sammen med Teknologisk Institut og i dialog med kommuner udviklet en metode til at identificere og visualisere potentielle gevinster. Det er sket som led i projektet Den Regionale Datahub, men værktøjet kan også anvendes af andre projekter og kommuner.

Gevinstidentificeringsmetoden er en ny metode til at identificere potentielle initiale gevinster, så for eksempel beslutningstagere, ledelse, IT-projektråd med videre, har et bedre grundlag at træffe beslutningen om, hvorvidt man skal igangsætte et udviklingsarbejde. Metoden visualiserer, hvor store gevinstpotentialer, der er i et projekt i forhold til de fire grundlæggende gevinstområder: borger, samfund, drift og vækst.

Selve modellen består af tre niveauer: gevinstområder, gevinstparametre og gevinstudsagn.

Processen bag metoden:

Afsættet er et interview med caseejeren på projektet. Det er caseejerens vurderinger, der ligger til grund for, hvilke potentielle gevinster, der anses at være i løsninger.

Caseejeres udsagn (1) matches op mod de gevinstparametre (2), der er defineret på hver af de fire gevinstområder (3): borger, samfund, drift og vækst.

Gevinstparametrene er nøje udvalgt, dels på baggrund af feltstudier, dels så de matcher den kontekst, projektet udføres i. Hver parameter har en række beskrivende emneord, som gør det nemmere at foretage matchet.

Eksempel på gevinstparametre kan ses af illustrationen nedenfor.

Når udsagnene er matchet med gevinstparametrene, får caseejeren tilsendt et skema over de udsagn, der er matchet med parametrene. Caseejeren skal dels godkende udsagn og match og dels gennemføre en vægtning af de respektive udsagn ud fra en skala fra 1 til 5 alt efter, hvor lille eller stor, virkning, idéen vil have på for eksempel lokation, interessenter eller fokusområde.

Når caseejeren har gennemført en vægtning, tastes værdierne ind i et tilhørende Excel-ark, hvorefter der dannes et edderkoppediagram, der visuelt beskriver, hvor gevinsterne ligger og hvor store de er.

Læs og se mere om gevinstidentificeringsmetoden:

Se powerpoint, der forklarer metoden:
Gevinstidentificering_hjemmeside

Se videoen, hvor tre aktører bag metoden forklarer metoden:
https://youtu.be/fGSwWKfHN88

Læs blogindlægget om gevinstidentificeringsmetoden: Fra god mavefornemmelse til kvalificerede beslutninger 
https://www.gate21.dk/nyhed/fra-god-mavefornemmelse-til-kvalificerede-beslutninger/

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

* Påkrævet felt
Du kan her anmode om at modtage Gate 21s nyhedsbreve og e-mails med relevante informationer om aktiviteter i regi af Gate21, tilbud om arrangementer mm. Vi behandler i den forbindelse personoplysninger (navn, organisation og e-mail). Formålet med behandlingen er at kunne sende e-mails og indsamle statistik. Vores behandling af personoplysninger fremgår af Privatlivspolitikken.

Ønsker du ikke længere at modtage mails fra Gate 21 kan du klikke på afmeld-linket i bunden af et hvert nyhedsbrev, du måtte modtage fra os.

Flere nyheder om Smarte Byer & Lokalsamfund:

10 guldkorn til kommunerne om 5G og planlægning

Læs mere her

Det skal være nemmere at køre elbil

Læs mere her

Når lys ændrer adfærd

Læs mere her

 

Flere nyheder om Smarte Byer & Lokalsamfund:

10 guldkorn til kommunerne om 5G og planlægning

Læs mere her

Det skal være nemmere at køre elbil

Læs mere her

Når lys ændrer adfærd

Læs mere her