Grøn mobilitet afhjælper stress, nedslidning og inaktivitet på en bæredygtig måde
Aktiv transport til og fra arbejde har et kæmpe potentiale og kan skabe mere bæredygtighed i arbejdslivet. Stillesiddende arbejde gør os nemlig syge, og samtidigt skal vi holde til at arbejde i flere år før vi rammer pensionsalderen. Derfor er det god forretning at tænke pendlertransport ind som en betydelig del i ’det hele arbejdsliv’.


Foto: Shutterstock
”Fysisk inaktivitet bliver vores tids største trussel mod folkesundheden. Vi har maskiner, som ordner mange af vores praktiske gøremål, vi kan handle på nettet og få maden bragt lige til døren. Det er derfor nødvendigt, at vi indretter vores samfund og opfordrer folk til at være mere fysisk aktive,” siger Jens Troelsen, professor og forskningsleder på Syddansk Universitet.
Ifølge Jens Troelsen bevæger vi os mod en mere og mere stillesiddende hverdag – det gælder både på arbejdet, i hjemmet og i transporten. Jens Troelsen betegner den trussel, som fysisk inaktivitet udgør som ”sitting is the new smoking.” Samtidig forventes det, at man bliver på arbejdsmarkedet i mange år, hvorfor det er nødvendigt at handle på problemet allerede i dag.
Cykling giver færre sygedage
Forskere er ikke i tvivl om, at der er mange sundhedsmæssige fordele ved cykling. Det er fordele som: bedre livskvalitet, lavere risiko for blodpropper, diabetes og meget mere. For virksomheder er der også store gevinster at hente ved at opfordre ansatte til fysisk aktivitet i hverdagen. Jens Troelsen påpeger, at ved at cykle til og fra arbejde er der lavere risiko for at få stress og depression, som ifølge Stressforeningen er et stort problem på danske arbejdspladser. Hvert år sygemeldes cirka 35.000 danskere med stress, og det koster i gennemsnit 1,5 millioner ekstra fraværsdage om året.
En undersøgelse fra Region Hovedstaden viser ligeledes, at cykling fører til færre sygedage på arbejdspladsen. Her fremgår det, at hver gang man cykler 1.200 kilometer, reduceres ens sygedage i gennemsnit med én dag.
”Når flere vælger cyklen frem for bilen, gør det, at vi får vi sundere mennesker på arbejdsmarkedet, både fysisk og psykisk. Vi får mennesker, der lever længere, har færre livsstilssygdomme og en bedre mental sundhed,” siger Jens Troelsen.
Det er ifølge Jens Troelsen derfor kun en fordel at få flere til at bruge cyklen i forbindelse med arbejde, da det både skaber sunde og raske mennesker, samtidig med at det gavner virksomhederne på den lange bane.
Sundhedsmæssige fordele ved cykling
Jens Troelsens’ undersøgelser udpeger de mange sundhedsmæssige fordele, som er forbundet med cykling. Cykling har blandt andet en positiv effekt på:
– Livskvaliteten
– Middellevealderen
– Søvnkvaliteten
– Risikoen for diabetes
Derudover reducerer fysisk aktivitet blandt andet risikoen for:
– Hjerte-kar-sygdomme
– Forhøjet blodtryk
– Blodpropper
– Depression
– Stress
– Demens
Læs om undersøgelsen her